Adenoviroza - bolezen več simptomov

Z Edito Jusić, dr. med, spec. pediatrije iz Zdravstvenega doma Kočevje smo se pogovarjali o adenovirozi. Bolezen je namreč ravno v tem hladnejšem delu leta pogosteje prisotna, zato smo izvedeli, kako jo prepoznamo, kako se prenaša, kako poskrbimo za preventivo in kako jo zdravimo.

Tia Kemperle
Obstaja več tipov adenovirusov, kajne? Kako se med sabo razlikujejo in kateri je najbolj nevaren za otroka?
Adenovirusi sodijo v družino DNA virusov, z dvoverižno molekulo DNA. Poznamo več kot 50 tipov adenovirusov, ki povzročajo različne oblike bolezni: na primer bolezni dihal najpogosteje povzročajo tipi: 1, 2, 4, 5 in 6, prebavne težave pa tipa 40 in 41. Nevarni so lahko zlasti tipi , ki povzročajo respiratorne simptome pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev in pri osebah z imunsko pomanjkljivostjo.
Značilno za adenovirozo je med drugim lajajoč kašelj, gnojno vnete oči, mehko blato, bruhanje in neprijeten občutek pri odvajanju vode. Ali se ti simptomi pojavljajo postopoma ali običajno vsi naenkrat?
Simptomi adenoviroze se običajno pojavijo postopoma. Bolezen se najpogosteje začne s suhim dražečim, lajajočim kašljem, izcedkom iz nosu in oči, pogosta je driska. Bolezen spremlja visoka vročina, ki lahko traja zelo dolgo časa, z vmesnimi izboljšanji in poslabšanji. Kakšen od simptomov se sploh ne pojavi. Blato je lahko mehko nekaj dni, lahko gre za pravo, nekajdnevno drisko. Gnojni izcedek iz oči se pojavi na začetku bolezni, lahko po enem tednu ali pa na koncu. Bolezen lahko traja 6-8 tednov.
Ali starši pogosto zmotno mislijo, da gre morda zaradi driske in bruhanja za rotavirus ali pa prehladno obolenje, ker je prisotna povišana telesna temperatura, kašelj, vnete oči ...?
Starši morda na začetku še smatrajo, da gre za prehladno obolenje (dokler so prisotni respiratorni simptomi). Za rotavirozo je ponavadi značilno bruhanje , blago povišana temperatura in odvajanje smrdeče driske, ki je zelo obilna. Adenoviroza največkrat poteka s pridruženimi respiratornimi simptomi, zato običajno pomote ni.
Kaj bi svetovali staršem, na katere znake morajo biti pozorni, da adenovirozo prepoznajo?
Starši naj bodo pozorni na respiratorne simptome (izcedek iz nosu, lajajoč kašelj), ki se jim pridružijo gnojno vnete oči ,vneto žrelo, bruhanje, driska, zelo visoka vročina, ki traja od nekaj dni do nekaj tednov z vmesnimi izboljšanji.
So posledice hujše, če adenovirus začnemo zdraviti bolj pozno oz. če na primer odlašamo z obiskom pri zdravniku?
Predhoden obisk pri pediatru ni potreben, razen če pride do močno vnetih oči s pordelostjo in oteklostjo vek, kar zdravimo z antibiotičnimi lokalnimi kapljicami; možna je tudi dehidracija zaradi pitja majhnih količin tekočin ali bruhanja.
Pregled krvi verjetno pokaže virozo, ampak, kako veste oz. odkrijete, da gre ravno za adenovirozo?
Pregled krvi sprva zelo oponaša bakterijsko okužbo zaradi močno povišanih vnetnih parametrov (levkocitov, CRP). Iz diferencialne krvne slike po nekaj dneh dokažemo, da gre za virozo. Adenovirus lahko potrdimo v blatu. Najbolj zanesljiv pa je bris nosu in žrela na adenoviruse.
Kako se bolezen zdravi? Kako vi, zdravniki, poskrbite za otroka in kako naj mi, starši, poskrbimo zanj?
Pri bolezni zdravniki svetujemo simptomatsko zdravljenje. Svetuje se zbijanje povišane temperature, uživanje zadostnih količin tekočin, da otrok ne dehidrira, probiotiki, ki pomagajo uravnovesiti črevesno floro, pri močno gnojno vnetih očeh in pordelih vekah predpišemo lokalne antibiotične kapljice. Zdravnik mora spremljati stanje pacienta in ob dlje časa trajajoči vročini izključevati bakterijsko superinfekcijo (z odvzemom krvi, ki to dokaže). Starši morajo poskrbeti, da otrok zadostno pije, mu zbijati vročino, če je previsoka, omogočiti otroku domače varstvo, da si otrok opomore in se pozdravi.
Bolezen je najbolj pogosta pri majhnih otrocih, ampak to ne pomeni, da ne morejo zboleti tudi odrasli, kajne?
Zboli lahko vsa družina, običajno odrasli z lažjo obliko viroze. Bolj ogroženi so mali dojenčki, novorojenčki in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.
Kako se bolezen prenaša?
Bolezen se prenaša kapljično, možno tudi preko ust. Ker se adenovirusi na površinah lahko zadržijo zelo dolgo, je možen prenos tudi preko kontaminiranih predmetov in površin ali celo bazenske vode. Virusi se prenašajo tudi z dotikom preko rok. Vir okužbe so oboleli, ki so kužni 2 dni pred pojavom kliničnih znakov do 5 dni po tem. Preko blata pa se virus lahko prenaša v akutni fazi in tekom nekaj naslednjih mesecev.
Kako torej poskrbimo v družini za preventivo, da ne zbolijo še ostali člani?
V družini poskrbimo za preventivo najbolje s temeljitim umivanjem rok s toplo milnico, poskrbimo za čistočo v stranišču in kopalnici. Dezinfekcija površin, predmetov, ki se jih pogosteje dotikamo (kljuke , stikala). Redno prezračujmo prostore, veliko se gibajmo po svežem zraku. Poskrbimo za raznoliko in z vitamini in minerali bogato prehrano, otrok naj uživa dovolj tekočin. Povečajmo vnos vitamina C v telo. Omogočimo mu dovolj počitka in spanja, saj je organizem, ki je v pomanjkanju spanja, bolj dovzeten za okužbe.
Je sedaj najbolj ugodno obdobje leta za prenašanje adenovirusov?
Hladni in deževni dnevi poskrbijo za višjo vlažnost, kar je ugodno za širjenje virusov. Ponavadi se adenoviroze pojavljajo preko celega leta, so pa infekcije dihalnih poti pogostejše v jesensko–zimskem času.
Svetujete, da starši obvestijo vzgojiteljico v vrtcu, da je otrok ostal doma in da ima to bolezen? Seveda z namenom, da obvesti ostale starše, ki bodo pozorni na to, da se je virus morebiti prenesel na druge.
Pediatri svetujemo, da starši o pojavu adenoviroze obvestijo vzgojiteljico v vrtcu, predvsem zato, da se sprejmejo ukrepi za omejitev širjenja bolezni na ostale otroke v skupini.
Koliko je inkubacijska doba?
Inkubacijska doba je različna, za respiratorne simptome 2-14 dni in za prebavne težave 3-10 dni.
Je v Sloveniji v kratkem bila kakšna smrtna žrtev zaradi posledic tega virusa?
Ne, v Sloveniji v kratkem ni bilo smrtne žrtve zaradi adenoviroze.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…