V torek likanje, v četrtek sesanje

Hišna opravila so ena tistih dolžnosti, ki se ponavljajo, so največkrat dolgočasna in rada padejo na pleča samo enemu družinskemu članu, bolje rečeno članici. Če se dela lotimo sistematično in begamo od enega opravila, bomo porabili dosti manj časa za delo doma. Poglejmo, kako nam lahko uspe.

 

1. Ko imamo čas, v miru naredimo načrt urejanja gospodinjstva za naslednji teden. Načrta se potem držimo. Če smo sklenili v ponedeljek očistiti stanovanje s sesalnikom, ga pustimo druge dni pri miru. Če v torek brišemo prah in loščimo pohištvo, smo s tem opravili do drugega tedna. Ne naložimo si preveč za en dan! Ne pretiravajte, drugače se boste naslednji teden težko spravili k delu.

2. Ocenimo, koliko časa potrebujemo za posamezno opravilo in ta čas preudarno uporabimo. Napišimo si, koliko časa terja čiščenje kopalnice in kateri dan bo na vrsti. Nekaj začetnih tednov si bo treba načrt dela zapisovati, pozneje pa se bomo navadili.

3. Vsak dan poskrbimo, da bo družina jedla zajtrk, preden se razbeži po obveznostih. Navadimo se po zajtrku takoj pomiti posodo ali napolniti stroj, saj bodo ostanki od zajtrka privabljali mrčes, nepomita posoda pa se zasuši in jo je težje pomiti. Na poti od doma odvržemo smeti v zabojnik in v službo gremo lahko z občutkom, da smo pustili dom čist in urejen.

4. Če želimo tedensko čiščenje kopalnice skrajšati, se navadimo, da smo vsak večer med zadnjimi obiskovalci. Obesimo brisače, da se posušijo, na hitro zdrgnemo umivalnik in banjo ter obrišemo straniščno školjko. Izpraznimo koš za smeti in prazne plastenke toaletnih potrebščin.

5. Zvečer je tudi primeren čas za pranje perila, ki ga lahko naslednjo jutro obesimo. Če moramo kakšen kos perila namakati, je to veliko bolje storiti zvečer, ko obiskovanje kopalnice ni tako pogosto kot čez dan. V tem primeru damo perilo stroj zjutraj in ga obesimo po službi.

6. določimo poseben čas za likanje, ki je lahko enkrat ali dvakrat na teden, odvisno od življenjskih navad in številnosti družine. Uvedimo pravilo, da v vmesnem času likanja ni. Če pa je, je to stvar zainteresirane članice ali člana družine, ki mora desko in likalnik po tem opravilu tudi pospraviti.

7. Kuhanje in pomivanje posode je vsakdanja dolžnost. Ko so otroci večji, lahko vpeljemo pravilo: kdor kuha, ne pomiva, in nasprotno. Lepo pa je, da začnemo otroke v prostem času učiti kuharskih veščin, če ne želimo jesti hrenovk in pečenih jajc dvakrat na teden.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…