V torek likanje, v četrtek sesanje

Hišna opravila so ena tistih dolžnosti, ki se ponavljajo, so največkrat dolgočasna in rada padejo na pleča samo enemu družinskemu članu, bolje rečeno članici. Če se dela lotimo sistematično in begamo od enega opravila, bomo porabili dosti manj časa za delo doma. Poglejmo, kako nam lahko uspe.

 

1. Ko imamo čas, v miru naredimo načrt urejanja gospodinjstva za naslednji teden. Načrta se potem držimo. Če smo sklenili v ponedeljek očistiti stanovanje s sesalnikom, ga pustimo druge dni pri miru. Če v torek brišemo prah in loščimo pohištvo, smo s tem opravili do drugega tedna. Ne naložimo si preveč za en dan! Ne pretiravajte, drugače se boste naslednji teden težko spravili k delu.

2. Ocenimo, koliko časa potrebujemo za posamezno opravilo in ta čas preudarno uporabimo. Napišimo si, koliko časa terja čiščenje kopalnice in kateri dan bo na vrsti. Nekaj začetnih tednov si bo treba načrt dela zapisovati, pozneje pa se bomo navadili.

3. Vsak dan poskrbimo, da bo družina jedla zajtrk, preden se razbeži po obveznostih. Navadimo se po zajtrku takoj pomiti posodo ali napolniti stroj, saj bodo ostanki od zajtrka privabljali mrčes, nepomita posoda pa se zasuši in jo je težje pomiti. Na poti od doma odvržemo smeti v zabojnik in v službo gremo lahko z občutkom, da smo pustili dom čist in urejen.

4. Če želimo tedensko čiščenje kopalnice skrajšati, se navadimo, da smo vsak večer med zadnjimi obiskovalci. Obesimo brisače, da se posušijo, na hitro zdrgnemo umivalnik in banjo ter obrišemo straniščno školjko. Izpraznimo koš za smeti in prazne plastenke toaletnih potrebščin.

5. Zvečer je tudi primeren čas za pranje perila, ki ga lahko naslednjo jutro obesimo. Če moramo kakšen kos perila namakati, je to veliko bolje storiti zvečer, ko obiskovanje kopalnice ni tako pogosto kot čez dan. V tem primeru damo perilo stroj zjutraj in ga obesimo po službi.

6. določimo poseben čas za likanje, ki je lahko enkrat ali dvakrat na teden, odvisno od življenjskih navad in številnosti družine. Uvedimo pravilo, da v vmesnem času likanja ni. Če pa je, je to stvar zainteresirane članice ali člana družine, ki mora desko in likalnik po tem opravilu tudi pospraviti.

7. Kuhanje in pomivanje posode je vsakdanja dolžnost. Ko so otroci večji, lahko vpeljemo pravilo: kdor kuha, ne pomiva, in nasprotno. Lepo pa je, da začnemo otroke v prostem času učiti kuharskih veščin, če ne želimo jesti hrenovk in pečenih jajc dvakrat na teden.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…