Zlata pravila v boju proti starosti

Pešanje spomina, energije, po drugi strani pa kopičenje kilogramov ni neizbežna popotnica sodobnega človeka po 50. letu. Kako se boste (zdravo) starali vi, je predvsem odvisno od vas samih. Raziskave kažejo, da je dolžina in kakovost vašega življenja le v 25 odstotkih odvisna od vaših genov. V veliki večini lahko na kvalitetno življenje v poznih letih največ vplivamo s svojim vedenjem in zdravim življenjskim slogom. Predstavljamo vam šest zlatih pravil, ki jih lahko uporabite že danes.

1. Uravnavajte krvni sladkor
Visoka raven krvnega ima negativne posledice za celo telo. Zakaj? Zdravo telo izkorišča krvni sladkor za energijo, če pa ga imate preveč, vas ogroža sladkorna bolezen, ki povzroča srčno žilne poškodbe, težave z vidom, boleče sklepe, okvaro ledvic in ne nazadnje prezgodnjo demenco. Sledi logični sklep; uspešneje boste uravnavali krvni sladkor, dlje boste živeli. Izogibajte se navadnemu sladkorju, sladkim sirupom in vsem enostavnim ogljikovim hidratom. Raziskave na Japonskem so potrdile, da večina tistih, ki so dočakali 85 let in več, ni imelo diabetesa in povišanih vrednosti sladkorja v krvi.

2. Veliko pijte
Več kot boste popili, hitrejša bo vaša presnova in hitreje se bodo iz telesa izločali strupi. Z leti se vaš naravni signal za žejo utiša, zato sezite po kozarcu vode vedno, kadar se nanj spomnite. Postavite steklenico z vodo na delovno mizo in imejte plastenko z vodo vedno pri sebi v torbici.

3. Okrepite si mišice
Gibanje je najbolj naraven in najučinkovitejši ukrep zoper leta. Raziskav, ki povezujejo ukvarjanje s športom s podaljševanjem življenjske dobe in preprečevanjem številnih kroničnih bolezni, ni mogoče prešteti. Če navržemo samo zadnjo: redna dnevna aktivnost, ki nanese skupno vsaj eno uro, podaljša življenje za celih deset let. Kdor miga, ima urejen krvni tlak, ni debel, ima močne kosti in ni depresiven. Živimo v letu 2018, naše telo pa še vedno misli, da smo jamski ljudje. Če ga ne bomo prepričali, da vsak dan lovimo in bežimo pred plenilci, se zna zgoditi, da bomo vklopili procese predčasnega staranja. Z rednim potenjem si bomo okrepili mišice in ubežali tipičnim boleznim staranja: srčno žilnim zapletom, sladkorni bolezni tipa 2 in artritisu.
Kako začeti? Če ste popolni začetnik, prvi mesec zadostuje 30 minut vadbe, vsaj 6 dni v tednu. Pojdite na hitri sprehod, kolesarite, tecite... Vadbo postopoma podaljšujte na eno uro. Ne pozabite, da je za močne kosti najboljša vadba z utežmi, zato če je le mogoče, dvakrat na teden obiščite fitnes.

4. Napovejte vojno prostim radikalom
Teorija, ki je v zadnjih letih najmočneje pritisnila na zavoro staranja, pravi, da antioksidanti polovijo proste radikale, ki pobijajo naše celice. Številni prosti radikali pridejo v telo iz pesticidov, tobačnega dima in onesnaženega zraka, nekateri pa nas napadejo od znotraj. Nastanejo med tem, ko celice proizvajajo energijo in z vsakim letom jih telo izloča več in več. Telo se sicer samo bojuje proti prostim radikalom z lastnimi antioksidanti, vendar z leti vse manj uspešno. Potrebuje našo pomoč.
Kako vnesti čim več antioksidantov? Čim večkrat si privoščite čim bolj pisano hrano. Med sadjem priporočamo predvsem borovnice, robidnice, jagode in brusnice, med zelenjavo pa paradižnik, zeleno listnato zelenjavo, špinačo, papriko. V naštetem je ogromno flavonoidov in karotenoidov. Kajpak je dobrodošla prav vsaka vrsta zelenjave in sadja z manjšo vsebnostjo sladkorja.

5. Razmigajte možgane
Živčne povezave v možganih naj bi z leti počasi zakrnele, zato sčasoma začnemo pozabljati, kje imamo ključe (medtem ko jih držimo v roki), zoper neprijetno reč pa ni kaj storiti. Dandanes pa nevrologi trdijo, da lahko celicam v možganih ne le pomagamo rasti, temveč da lahko obnovimo živčne povezave med njimi in tako stopimo demenci na prste.
Možgani so veseli tako duševne kot telesne telovadbe. Številne študije so dokazale, da imajo telesno aktivni ljudje manj težav s spominom. K umski vadbi pa sodi prav vse, s čimer zaposlujemo možgane. A med najbolj zaželene sodi učenje nekaj novega, saj se morajo celice povezovati na vedno nove načine. Berite knjige z nenavadnimi, vedno novimi temami in zgodbami, naučite se morda novega tujega jezika, glasbenega inštrumenta ali novega športa, pri katerem je treba izpiliti tehniko nap. borilne veščine. In ne nazadnje, lotite se sestavljank, rešujte križanke.

6. Ubranite se stresa
Stres je prvi in največji sovražnik vašega imunskega sistema. Nekaterim stresorjem, kot so odgovorno delo ter skrb za najbližje, se ni mogoče izogniti. Pravzaprav so to pozitivni stresorji, ki nas notranje bogatijo. Večino drugih, nepotrebnih stresnih okoliščin pa lahko uspešno nadziramo, če se zdravo prehranjujemo, ukvarjamo s športom in se zraven priučimo še katere od tehnik sprostitve. Vzemite si čas za meditacijo, najmanj dvakrat na teden pa jejte ribe, bogate z maščobami, ki ravno tako zdravijo vnetne procese.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

13.02.2020

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.02.2020

Oh, te neljube pršice!

Se soočate z nemirnim spancem, se vrtite po postelji in poskušate najti najbolj udoben…
10.02.2020

S prehladi še ni konec

Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in…
09.02.2020

Na preventivnih pregledih se odkrijejo številni bolezenski znaki

Peter Motnik Na preventivnem pregledu odkrijejo očem skrita bolezenska stanja in simptome…
08.02.2020

Izgorelost - vse pogostejša zdravstvena težava

Izgorelost je negativna reakcija na kronični stres. Poznamo več faz izgorelosti,…