Ena, dve, tri in stresa več ni!

Raziskave kažejo, da se v toplih dneh naš imunski sistem izboljša za celih 10 odstotkov. Sončna energija namreč pospeši prekrvavitev in izločanje endorfinov, prav tako pa telo pod vplivom sončeve uvb svetlobe pospešeno proizvaja D vitamin. Zato si le privoščimo celostno pomladansko sončevo terapijo, s pomočjo katere bo stres izpuhtel iz našega telesa. Če pa nas sonce pusti na cedilu, lahko sami naredimo marsikaj, da se otresemo stresa.

Vstanite vedno ob isti uri
Redna ura, zlata ura! Če boste vsako jutro vstali ob isti uri, boste spočiti in manj lačni. Kdor vsako jutro požene metabolizem točno ob šestih, sedmih, osmih, že v dveh tednih uredi presnovo in vzorce prehranjevanja, tudi kosilo in večerjo. Takšna disciplina običajno privede še do gljobjega spanca. Po drugi strani pa različni vzorci spanja in prebujanja dokazano spreminjajo telesno temperaturo, zaradi česar se vse težje zbudimo in zaspimo ob isti uri. Sledita brezvoljnost in neredno prehranjevanje.

Začnite dan s prho
Verjemite, poživila vas bo bolj kot pomarančni sok. Izboljšali boste prekrvavitev in privabili k telesu negativne ione. Te nevidne molekule brez vonja krožijo okoli vodnjakov, slapov in tekočih voda in imajo neverjetno pozitiven učinek na zdravje, nahranijo možgane s kisikom, zaradi česar smo v trenutku boljše volje in bolje organizirani.

Ne odrecite se kavi
Črno zlato, ki nas v hipu prebudi in nam izostri um, že dolgo ni več na črni prehranski listi. Pravzaprav, tako kažejo številne raziskave, imamo od kave številne zdravstvene koristi. Pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2, zniža holesterol in zmanjšuje ogroženost s Parkinsonovo boleznijo.

Vzemite si čas za popoln zajtrk
Nič kolikokrat ste že slišali, da zajtrk pospeši presnovo, ki je osnova vitke linije, malo manj pa strokovnjaki poudarjajo, da nas dober zajtrk preskrbi z dobro voljo vse do večera. Brez zajtrka ostanejo možgani brez hrane, zato smo manj zbrani, brez motivacije za delo, potrpežljivi in razdražljivi. Najboljši zajtrki so kombinacija beljakovin, zdravih maščob in nepredelanih ogljikovih hidratov, recimo grški jogurt z oreščki in borovnicami.

Privoščite si ribe
»kdor si vsaj dvakrat na teden privošči ribe, je dvakrat manj ogrožen za nastanek depresije« pravi doc. dr. David Serven- Schriber, profesor psihiatrije z univerze Pittsburgh. Omega-3 maščobne kisline iz rib dokazano zdravijo celo agresivnost pri otrocih, izboljšajo koncentracijo in pospešijo izločanje endorfinov. Da ne omenimo tega, kako pomembne so ribe pri zmanjšanju ogroženosti s srčno žilnimi boleznimi in Alzheimerjevo boleznijo. Omega-3 maščobne kisline najdete še v oreščkih in semenih, seveda pa lahko posežete tudi po prehranskih dopolnilih.

Jejte raznovrstno
Spomladanski dnevi kličejo po pisanih spremembah na jedilniku. Ne vztrajajte samo pri enemu jabolku na dan, ampak si v izobilju privoščite enkrat jagode, drugič kivi, mandarine, granatno jabolko. Fitokemikalije iz vsakega sadja posebej imajo vsaka različne učinke, kar pomeni, da boste imunski sistem najbolje okrepili, če boste uživali vsega po malem. Več bo na vašem krožniku barv, boljše volje boste.

Prisluhnite drugim
O tem, kako terapevtski je lahko naš odnos do drugih, je v zadnjem času opravljenih nič koliko raziskav. Čustvena inteligenca vse bolj izpodriva gole kognitivne sposobnosti, saj smo ljudje najprej družbena bitja in šele potem pametna bitja. Kdor živi sam zase, brez oken in vrat, trpi za osamljenostjo, ki ga slej ali prej pahne v depresijo in obup. Prisluhnite drugim, njihovim potrebam in jim izpolnite kakšno skrito željo. Začnite z malenkostmi, odstopite sedež na avtobusu starejši osebi, bolnemu sosedu nakupite špecerijo. Kar je še bolj preprosto, a včasih zato, ker tako radi poudarjamo svoje tegobe, najtežja - prisluhnimo drugim. Dobri poslušalci imajo več prijateljev kot dobri govorniki.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…