Vsaka brazgotina pripoveduje svojo zgodbo

Koža je naš največji organ, ki skrbi za zaščito naših notranjih organov. Pomembno je, da jo pravilno negujemo in zanjo skrbimo tako, da ohranimo njeno funkcijo in tudi, da jo ohranimo lepo in sijočo. Toda že majhna opeklina, rana, ureznina, poškodba ali posledica operacije lahko pusti na njej brazgotino. Le-ta je moteča z vidika estetske lepote ter ohranjanja samozavesti, saj mnogim predstavlja psihološko težavo, s katero se večina težko sooča.

Brazgotine, ki so majhne in na težko vidnih mestih nas običajno ne motijo, nekoliko bolj izpostavljene in velike pa želimo skriti pod oblačila oziroma odstraniti. Dejstvo pa je, da se brazgotine le redko popolnoma zacelijo, čeprav obstaja že veliko načinov, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati njihovo velikost in opaznost.

Brazgotina nastane kot naraven proces celjenja poškodbe oz. rane ter obnove kože po poškodbi, bolezni ali kirurškem posegu. Ko bele krvničke napadejo bakterije, povzročijo spremembe v osnovnih kožnih celicah, prisotnih v okolici poškodovanega mesta. Zaradi tega postane brazgotina bolj vidna. Kakšne so, je odvisno od globine, velikosti rane ali reza, mesta poškodbe, starosti, genetskih vplivov, spola, zdravil (kontracepcijske tablete itd.). Ko se koža celi, se z njo spreminja tudi brazgotina, in sicer menja barvo in strukturo. Da bi nastale čim manjše posledice, je potrebno slediti nekaterim nasvetom strokovnjakov, kot so izogibanje pretirani izpostavljenosti soncu, poleg tega ne smemo pretiravati z rekreacijo, predvsem se izogibamo določenih razteznih vaj.

Poznamo več vrst brazgotin. Hipertrofična brazgotina je dvignjena nad nivo kože (zadebeljena), je rdečkasta in ne presega meje poškodbe oz. je njena rast omejena na površino same rane. Pogosto se pojavlja pri mlajših osebah, po opeklinah in pri ljudeh temnejše polti. Nekoliko drugačna je keloidna brazgotina, ki je dvignjena nad nivo kože in raste čez svoje prvotne robove. Običajno nastanejo kot posledica preveč agresivnega zdravljenja. Razširijo se po prvotni poškodbi in lahko sčasoma ovirajo naše gibanje. Keloidi lahko nastanejo z zamikom več mesecev po sami poškodbi in lahko se poslabšajo v času nosečnosti. Poznamo tudi atrofične brazgotine, ki imajo najpogosteje videz majhnih okroglih vboklin pod nivojem površine okoliške kože. Pogosto nastanejo po aknah ali noricah.

Možnosti zdravljenja oz. blaženja brazgotin so odvisne od vrste brazgotin, ki jih imate. Na tržišču obstaja že precej kvalitetnih silikonskih ploščic, gelov, obližev, krem in mazil. Priporočljivo je, da se z dermatologom posvetujete ali je mogoče vašo brazgotino zdraviti z izdelki brez recepta ali potrebujete recept ter specifično zdravilo, odvisno tudi od tipa vaše kože. Če gre za globoko in veliko brazgotino, jo je mogoče tudi kirurško odstraniti, lahko jo izrežejo, odstranijo z laserjem, lahko jo zdravijo s presaditvijo kože iz drugega dela telesa (predvsem pri opeklinah) ...

Brazgotine so pripovedovalke preteklosti, saj nas spomnijo na dan, ko so nastale. Nastanek brazgotine je povezan z bolečino, bolečina pa se lahko stopnjuje, kadar je locirana na izpostavljenih delih telesa. Ker brazgotine niso narejene na enak način, je spopadanje z njimi specifično. Pomembno je, da poznate brazgotino pred zdravljenjem, da bi dosegli čim bolj optimalen rezultat.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…