Poskrbimo za zdravje in varnost na poti

Z mislimi se čedalje bolj usmerjamo v prihajajoče počitnice, saj je to čas, ko se radi odpravimo na izlet ali potovanje. Da pa nas ne bi presenetila kakšna nevšečnost in da nam ne bi bilo treba prekiniti lepih trenutkov, moramo poskrbeti za naše zdravje in varnost.

Tia Kemperle

Pomembna je organizacija. Včasih stvari ne gredo po načrtu, ampak s spretno organizacijo je mogoče težavo rešiti brez dodatnega stresa. Pred odhodom še enkrat preverite lete in rezervacije, v nahrbtnik si zložite pomembne zadeve, tudi obleke, če vam slučajno izgubijo kovček.

Pazljivo pri hrani. Pred odhodom na dolgo potovanje ne eksperimentirajte s kulinaričnimi dobrotami. Držite se preverjene prehrane, ki ni težka za želodec in vam ne povzroča napenjanja ali slabosti. Prav tako ne pretiravajte s količino, še manj s popitimi alkoholnimi pijačami.

Ne pozabite na zdravila. S sabo na pot vzemite zdravila, ki jih morate redno jemati. V torbi naj bodo tudi protibolečinske tablete, obliži, termometer, morda mazilo proti pikom, tablete proti morebitnim alergijam, oglje za preprečevanje diareje ...

Preverite, če se morate cepiti. Pozanimajte se, katera cepljenja so priporočljiva (proti hepatitisu, malariji ...). Ali se morate cepiti, je odvisno od države, v katero se odpravljate, vašega splošnega zdravstvenega stanja, sezone, načina potovanja itd.

Uredite si zavarovanja. Stroški zdravljenja so ponekod zelo visoki, zato si pred odhodom uredite vsa potrebna nezgodna zavarovanja, da vas ob morebitni poškodbi ali bolezni ter zdravljenju v tujini ne bo presenetil astronomski račun za zdravstvene storitve.

Prilagodite prtljago. Če težko hodite ali nosite, potem namesto nahrbtnika raje izberite kovček. Ne pretiravajte in s sabo na pot vzemite le nujno potrebne stvari.

Previdnost ni nikoli odveč. V tujih deželah se izogibajte pitju pijač, v katerih so ledene kocke. Raje posezite po ustekleničeni vodi. Prav tako je priporočljivo, da se izogibate mlečnim produktom ter sadju in zelenjavi, ki je bila oprana z lokalno vodo.

Poskrbite za varno spolnost. Na potovanjih pogosto preskoči iskrica med dvema, nemalokrat je posledica tudi skok med rjuhe. Posteljne avanture naj bodo premišljene, predvsem zaradi spolno prenosljivih bolezni. Uporabite zaščito!

Priložnost dela tatu. Poskrbite, da tat ne bo imel priložnosti, da vam odtuji kakšno pomembno ali vredno stvar. Ob sebi ne imejte veliko gotovine, ne bahajte se z bogatim nakitom ... Izogibajte se potovanju ponoči in upoštevajte nasvete domačinov ali vodnika, ki opozarjajo, v katera območja ni priporočljivo zahajati.

Upoštevajte pravila. In ne le na cesti, temveč tudi drugje. Zakoni veljajo tako za tujce kot domačine in tudi prav je, da se prilagodimo kulturi dežele, v katero smo se odpravili.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…