Na kaj morate biti pozorni, če nosite kontaktne leče?

Ena izmed najbolj priljubljenih in najbolj zanesljivih oblik korekcije vida so kontaktne leče. Ali je korekcija vida s kontaktnimi lečami najboljša izbira za vas je odvisno od več dejavnikov: od oči, življenjskega sloga, proračuna in predvsem od tega, kar vam je priporočil vaš očesni zdravnik. Nošenje kontaktnih leč ima veliko prednosti. Da bi dobili največ od kontaktnih leč, ki jih nosite, upoštevajte nekaj preprostih navodil:

Zakaj kontaktne leče?

Z lečami si lahko pomagate ob kratkovidnosti, daljnovidnosti, starostni dioptriji in astigmatizmu, ob pravilni uporabi pa posamezniku prinašajo številne prednosti. Nekateri si življenja brez njih danes pravzaprav niti ne predstavljajo več in jih nosijo vsakodnevno, spet drugi le občasno – ob športnih aktivnostih ali posebnih priložnostih. Vsekakor pa omogočajo veliko večjo svobodo gibanja v primerjavi z nošenjem očal, hkrati pa naravni videz, kjer pokažete lepoto svojega obraza in oči.

Redni okulistični pregledi

Zelo pomembno je, da ob uporabi kontaktnih leč redno opravljate preglede vida, saj so leče kljub vrhunskim materialom tujek v očesu in potrebujejo odgovorno rokovanje in redno kontrolo. Tudi pred prvo uporabo leč se je dobro posvetovati z očesnim strokovnjakom. Priporočamo okulistični pregled v Optiki Aleksandra, kje vam bodo strokovnjaki naredili podroben pregled ostrine vida ter priporočil uporabo leč, ki so najbolj primerne za vaše oči, pregled pa zajema tudi obrazložitev vzdrževanja, vstavljanja in izstavljanja kontaktnih leč iz očesa.

Higiena

Najpomembneje je, da pazite na higieno pri vstavljanju in odstranjevanju leč. Tekočino v posodici je potrebno menjati vsak dan, preden jo znova napolnite pa jo dobro umijte in osušite. Posodico za leče menjajte vsake tri mesece. Tekočine za leče ne uporabljajte ponovno, najpomembnejše pa je, da nikoli za hranjenje leč ne uporabljate vode iz pipe. Na ta način namreč močno povečate možnosti vnetja oči. Vedno skrbno ločite tudi desno kontaktno lečo od leve in pazite, da ju ne zamešate. Kontaktne leče iz oči odstranite pred tuširanjem oziroma kopanjem. Z lečami ne spite, saj zaradi zmanjšanega dotoka kisika in hranil do roženice povečate možnosti infekcije.

Upoštevajte časovni okvir nošenja leč

Če ne upoštevate časovnega okvirja nošenja, leča lahko začne praskati po očesu, vid z lečami pa lahko postane nepopoln. Prav tako lahko pride do vnetij in hujših zapletov.

Priporočilo strokovnjaka

Razvoj kontaktnih leč je v zadnjih letih pripeljal do vedno boljših materialov z večjo vsebnostjo vode, boljšo prepustnostjo za kisik in gladkejšo površino. V Optiki Aleksandra priporočajo najnovejšo generacijo enodnevnih kontaktnih leč California Lens, katere združujejo izredno udoben material in eno najugodnejših cen na trgu. Na voljo so tudi dvotedenske kontaktne leče California Lens, prav tako kvalitetne in hkrati najcenejše kontaktne leče v ponudbi Optike Aleksandra.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…