Pozitivni učinki joge na Alzheimerjevo bolezen

 

Članek je namenjen vsem, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo in pripravljen prav za počastitev Svetovnega dneva Alzheimerjeve bolezni v mesecu septembru, ko se ljudi osvešča o sami bolezni in pomaga tistim, ki se z njo soočajo.
Ana Kersnik Žvab, mednarodna inštruktorica joge in pilatesa, avtorica knjižnih uspešnic Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Srčna joga, Joga za najmlajše
Kaj sploh je Alzheimerjeva bolezen?
Alzheimerjeva bolezen povzroča demenco in se pokaže v različnih oblikah. Gre za kronično progresivnao nevrodegenerativno bolezen.

Zgodnji znaki in simptomi
Prvi simptomi so blagi in skoraj neopazni, saj v večini primerov bolezen napreduje počasi in postopno. Bolezen se prične z izgubo kratkoročnega spomina. Prvi simptomi bolezni so: nemirnost, neurejenost, pozabljivost in motnje v presoji. Če bolezen napreduje pride tudi do izgube spomina na sveže dogodke, oseba ostane brez orientacije prostoru in včasih tudi v času, prav tako oseba ne zmore več skrbeti zase itd. Najpogosteje se bolezen razvije pri osebah v kasnejšem obdobju, in sicer po 65 letu starosti.

Kako si lahko pomagamo z vadbo joge?
Kot dobro veste, zdravila za tovrstno bolezen ni, obstajajo pa načini, s katerimi lahko omilimo bolezen ali poskrbimo, da ne napreduje. Pri bolnikih je vedno pomembno, kakšna je njihova stopnja bolezni in kaj zmorejo, zato tokrat nismo priložili posebnih vaj, saj je težko izluščiti tiste jogijske položaje, ki bi zadoščali vsem in bili tudi varni za vadbo doma.
Joga lahko blagodejno vpliva na boljše nihanje hormonov, predvsem vpliva na stresni hormon in s tem pomaga pri kroničnem stresu, kar zmanjša možnosti za izgorelost in tudi pri razvoju bolezni. Z jogo se bodo tudi bolniki z alzheimerjevo boleznijo lahko počutili boljše, bolj zdravo in tudi njihovo telo bo bolj prožno. Vse skupaj bo vplivalo na počutje in zdravje vse posameznikov. Z določenimi jogijskimi položaji se lahko krepi tudi koordinacija, ravnotežje in koncentracija, kar potrebuje vsak posameznik in ne le tisti, ki se bori z alzheimerjevo boleznijo. Pretok energije po telesu, pospešena cirkulacija, pospešeno delovanje limfe, vplivajo na boljšo regeneracijo, boljše delovanje organov in tudi na zdravje celotnega telesa.

Na kakšen način lahko k izboljšanju pripomore meditacija?
Kot že omenjeno, je velik del joge povezan tudi z meditacijo, ki vpliva na umiritev misli, bolj sproščeno telo in globoko dihanje. Za bolnike je meditacija dobra, če gre za blago obliko oziroma je meditacija priporočljiva kot preventiva za tovrstno bolezen. Med drugim meditacija predstavlja vadbo spomina, s katero se izboljša tudi koncentracija in s tem se trenira in poveča aktivnost samih možganov.

Kaj lahko preventivno storite že sami danes?
Miselne sposobnosti lahko izboljšate že z vsakodnevnimi dejavnostmi, ki vam zaposlijo vaš spomin in vzpodbudijo kreativnost, to so raznovrstne igre, kot so družabne igre ali reševanje križank. Preventivno na nastanek bolezni dobro vpliva socialno življenje, in sicer da ostanete družbeno aktivni tudi na stara leta, kar je dokazano, da prijetna družba dobro vpliva tudi na počutje in odpravljanje stresa. Pazite na zdravo prehrano, ki naj bo čim bolj uravnotežena in prav tako, da se veliko gibate, predvsem na svežem zraku. Za vse, ki se borite z boleznijo pa vas želimo bodrit, da ne čakajte, da je prepozno, in najdite strokovno pomoč (če je še nimate) in se ne vdajte!

Priporočljivo je, da se bolniki pred izvedbo vadb posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom in se prepričajo o kakovosti vaj, saj je pri vseh jogijskih telesnih položajih pomembna tudi pravilna izvedba in tudi doslednost. Predvsem je potrebna pazljivost pri ljudeh, ki imajo večje zdravstvene težave, saj želimo, da bi vsaka vadba blagodejno vplivala na posameznike in pripomogla k boljšemu počutju in zdravju. Kot se joga in meditacija priporočata bolnikom, se tudi vsem, ki želite preventivno ukrepati in tudi tistim, ki ste opora bližnjim osebah, ki se borijo s to boleznijo. Tudi vsi tisti, ki ste opora bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo, morate poskrbeti zase in za svoje počutje ... Ne pozabite nase, kljub težkim situacijam.
Namaste.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…
14.03.2020

Krepitev imunskega sistema

Nižje temperature ter posledično manj gibanja na svežem zraku, so eden izmed dejavnikov,…