TEMPRANA REFLEKSNA TERAPIJA™ - inovativna rehabilitacija po možganski kapi

S posledicami možganske kapi se v Sloveniji sooča okoli 4.000 ljudi letno. To izjemno težko stanje predstavlja vodilni vzrok invalidnosti, posamezniki pa potrebujejo celovito vseživljenjsko rehabilitacijo. Oskrba v okviru slovenskega zdravstvenega sistema ni vselej optimalna. Vse več svojcev se zato po pomoč obrača k Temprana refleksni terapiji™, ki jo v Sloveniji izvaja Nataša Kos Križmančič, priznana terapevtka in licencirana učiteljica metod Sorensensistem™.

Nikoli ni prepozno
Temprana refleksna terapija™ lahko znatno pripomore tistim, ki trpijo za posledicami možganskih poškodb, ki se izražajo v obliki paralize, mišične atrofije, težavah z ravnotežjem, vrtoglavico, utrujenostjo in motnjami senzoričnih zaznav. Temprana refleksna terapija™ s stimulacijo refleksnih točk na rokah, stopalih in obrazu aktivira živčni sistem. Človeški možgani so nevroplastični, zato so vse življenje sposobni med nevroni oblikovati nove povezave in spreminjati delovanje obstoječih.

Edinstvena pomoč otrokom
Ne samo, da je Temprana refleksna terapija™ primerna za odrasle, učinkovita je tudi za izboljšanje počutja in splošnega zdravja otrok. Priporočljiva je za otroke z motnjami avtističnega spektra, cerebralno paralizo, tiste, ki trpijo zavoljo poškodb ob rojstvu, epilepsije. Izjemno učinkovita je pri obvladovanju posledic genetskih sprememb, ki se kažejo pri Downovem, Turnerjevem, Angelmanovem, Williamsonovem in Jacobsonovem sindromu.
Pilotski projekt na ljubljanski OŠ Poljane leta 2015 je pokazal, da je terapija izjemno blagodejna tudi za otroke z oslabljenim sluhom in vidom, motnjami spanja, težavami z zbranostjo/koncentracijo, motnjami prehranjevanja, omejenimi fini in bruto motoričnimi sposobnostmi ali oslabljenimi kognitivnimi sposobnostmi.

Nataša Kos Križmančič, diplomirana Temprana terapevtka
Na Danskem Temprana refleksno terapijo™ od leta 2015 krije javni zdravstveni sistem. V Sloveniji se je svojci prizadete osebe lahko priučijo pod mentorstvom Nataše Kos Križmančič, Temprana terapevtke in slovenske nosilke licence za poučevanje metod Sorensensistema™. Svojce poučuje neposredno na podlagi individualnega terapevtskega načrta, ki ga nato pod njenim mentorstvom izvajajo na domu in s tem bistveno prispevajo k okrevanju prizadetega.

Metoda rehabilitacije na domu

Leta 2014 je pilotna študija v britanskem Essexu, ki je vključevala deset pacientov z demenco (ti so v rednih intervalih prejeli po dvanajst terapij), pokazala, da se je že v kratkem času vsem bolnikom izboljšala kakovost spanja, poročali so o redkejših občutkih depresije ter izboljšanju govora. Metodologija Temprana refleksne terapije™ priporoča, da se težav lotimo kolikor hitro se lahko; najučinkoviteje je, če se terapije naučijo svojci.

Metodo rehabilitacije na domu (home training system), edino v našem prostoru, izvajamo najmanj 12 mesecev, in sicer od štiri- do sedemkrat tedensko.
S terapijo pa ne pomagamo samo tistim, ki trpijo zavoljo demence. Izjemne rezultate ima tudi pri pacientih z multiplo sklerozo ter Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo ter po možganski kapi. Temprana refleksno terapijo™ je razvila svetovno priznana danska terapevtka Lone Sorensen.

Več informacij preberite na spletni strani www.temprana.si.

image001

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…
14.03.2020

Krepitev imunskega sistema

Nižje temperature ter posledično manj gibanja na svežem zraku, so eden izmed dejavnikov,…