TEMPRANA REFLEKSNA TERAPIJA™ - inovativna rehabilitacija po možganski kapi

S posledicami možganske kapi se v Sloveniji sooča okoli 4.000 ljudi letno. To izjemno težko stanje predstavlja vodilni vzrok invalidnosti, posamezniki pa potrebujejo celovito vseživljenjsko rehabilitacijo. Oskrba v okviru slovenskega zdravstvenega sistema ni vselej optimalna. Vse več svojcev se zato po pomoč obrača k Temprana refleksni terapiji™, ki jo v Sloveniji izvaja Nataša Kos Križmančič, priznana terapevtka in licencirana učiteljica metod Sorensensistem™.

Nikoli ni prepozno
Temprana refleksna terapija™ lahko znatno pripomore tistim, ki trpijo za posledicami možganskih poškodb, ki se izražajo v obliki paralize, mišične atrofije, težavah z ravnotežjem, vrtoglavico, utrujenostjo in motnjami senzoričnih zaznav. Temprana refleksna terapija™ s stimulacijo refleksnih točk na rokah, stopalih in obrazu aktivira živčni sistem. Človeški možgani so nevroplastični, zato so vse življenje sposobni med nevroni oblikovati nove povezave in spreminjati delovanje obstoječih.

Edinstvena pomoč otrokom
Ne samo, da je Temprana refleksna terapija™ primerna za odrasle, učinkovita je tudi za izboljšanje počutja in splošnega zdravja otrok. Priporočljiva je za otroke z motnjami avtističnega spektra, cerebralno paralizo, tiste, ki trpijo zavoljo poškodb ob rojstvu, epilepsije. Izjemno učinkovita je pri obvladovanju posledic genetskih sprememb, ki se kažejo pri Downovem, Turnerjevem, Angelmanovem, Williamsonovem in Jacobsonovem sindromu.
Pilotski projekt na ljubljanski OŠ Poljane leta 2015 je pokazal, da je terapija izjemno blagodejna tudi za otroke z oslabljenim sluhom in vidom, motnjami spanja, težavami z zbranostjo/koncentracijo, motnjami prehranjevanja, omejenimi fini in bruto motoričnimi sposobnostmi ali oslabljenimi kognitivnimi sposobnostmi.

Nataša Kos Križmančič, diplomirana Temprana terapevtka
Na Danskem Temprana refleksno terapijo™ od leta 2015 krije javni zdravstveni sistem. V Sloveniji se je svojci prizadete osebe lahko priučijo pod mentorstvom Nataše Kos Križmančič, Temprana terapevtke in slovenske nosilke licence za poučevanje metod Sorensensistema™. Svojce poučuje neposredno na podlagi individualnega terapevtskega načrta, ki ga nato pod njenim mentorstvom izvajajo na domu in s tem bistveno prispevajo k okrevanju prizadetega.

Metoda rehabilitacije na domu

Leta 2014 je pilotna študija v britanskem Essexu, ki je vključevala deset pacientov z demenco (ti so v rednih intervalih prejeli po dvanajst terapij), pokazala, da se je že v kratkem času vsem bolnikom izboljšala kakovost spanja, poročali so o redkejših občutkih depresije ter izboljšanju govora. Metodologija Temprana refleksne terapije™ priporoča, da se težav lotimo kolikor hitro se lahko; najučinkoviteje je, če se terapije naučijo svojci.

Metodo rehabilitacije na domu (home training system), edino v našem prostoru, izvajamo najmanj 12 mesecev, in sicer od štiri- do sedemkrat tedensko.
S terapijo pa ne pomagamo samo tistim, ki trpijo zavoljo demence. Izjemne rezultate ima tudi pri pacientih z multiplo sklerozo ter Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo ter po možganski kapi. Temprana refleksno terapijo™ je razvila svetovno priznana danska terapevtka Lone Sorensen.

Več informacij preberite na spletni strani www.temprana.si.

image001

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…