Osvobodite se škodljivih kemikalij

 

Zaradi ozaveščenosti, koliko strupov se z uporabo sintetičnih barv za lase vsrka neposredno v kri, se vse več ljudi ozira za naravnimi rešitvami. Embalaža prenese marsikaj, sestavine na embalaži, ki jih običajno sploh ne preberemo, kaj šele preučimo, pa razkrivajo, kaj se v resnici skriva v lično zapakiranem izdelku.

Katarina Šeme

Kako vedeti, ali je barva za lase zares naravna?
Najprej preverimo način priprave. Barva za lase je lahko popolnoma naravna samo, če je v prahu – da jo uporabimo tako, da rastlinski prah zmešamo z vodo. Vse, kar je v obliki kreme, paste, spreja ali tekočine, ne more biti stoodstotno naravno, saj bi se v taki obliki prehitro pokvarilo.
Ali v barvi za lase res ni ničesar sintetičnega, nam povejo sestavine. Med sestavinami na embalaži mora biti navedena čisto vsaka sestavina, ki jo vsebuje končni izdelek. Verjetno ste opazili, da so sestavine na večini barv za lase napisane s tako drobno pisavo, da je besedilo prostemu očesu komaj vidno. Pomanjkanje prostora ali morda proizvajalcu niso v ponos, da bi jih izpostavljal?! Kozmetične sestavine lahko v vsakem trenutku preverimo na tujem portalu neprofitne in nestrankarske organizacije: www.ewg.org/skindeep. Po vpisu določene sestavine v iskalno vrstico dobimo informacijo glede stopnje tveganja za zdravje, po kliku na ime iskane sestavine pa pridemo še do opisa njene vloge v izdelku, do opozorila, katere bolezni in težave lahko povzroča ter priporočila glede omejitve uporabe.

Ali je naravna barva za lase popolnoma varna za zdravje?
Če barve za lase proizvajajo izključno iz naravnih sestavin, izdelek še ni nujno popolnoma varen za zdravje. Pomembno je tudi to, da so prav vse sestavine,
od prve do zadnje, pridelane z ekološkim poljedelstvom, torej brez uporabe pesticidov, umetnih gnojil, blata iz čistilnih naprav in da tudi niso obsevana z ionizirajočim sevanjem. Različni certifikati za naravno in ekološko kozmetiko imajo zelo različne zahteve in standarde. Za pridobitev nekaterih certifikatov je dovolj, da je ekološko pridelanih le 19 odstotkov vseh sestavin (!), zato je dobro poznati različne certifikate, da vemo, katerim lahko zaupamo. Certifikat ECOCERT velja za enega najstrožjih certifikatov v segmentu ekološke kozmetike.

Kakšne so prednosti 100 % naravnih in 100 % ekoloških barv za lase?
Z uporabo barve za lase, ki je stoodstotno naravna in obenem tudi stoodstotno ekološka, v telo ne vnašamo strupenih kemikalij. Saj veste – to, kar nanesemo na lasišče, kjer je koža najtanjša, se v manj kot minuti absorbira v naš krvni obtok.
Takšne barve za lase s svojim načinom delovanja – za razliko od sintetičnih barv – tudi ne poškodujejo lasnega stebla. Z njimi se izognemo lomljenju in cepljenju las, izgubi sijaja ter prekomernemu izpadanju las. Barva za lase, ki deluje na osnovi rastlinskih pigmentov, ki jih izločajo kana, indigo, sena, hibiskus in manjistha, las ne samo pobarva, ampak jih obenem tudi zaščiti.
Ključna prednost je tudi obstojnost barve. Ko po dveh ali treh zaporednih barvanjih celotne dolžine las dosežemo želeno barvo, v nadaljevanju barvamo samo še narastek, saj se barva s preostale dolžine las ne bo izpirala, če smo jo uporabili pravilno. Veliko koristnih informacij v zvezi z barvanjem las z rastlinskim prahom, pa tudi uporabnih napotkov za začetnike, je na spletni strani www.radico.si.
In nenazadnje, tudi z ekonomičnega vidika je bolje uporabljati barvo v prahu, saj je lahko porabiš samo toliko, kolikor je potrebuješ, ostalo pa shraniš za naslednjič. Na samem začetku, ko je priporočljivo pobarvati celotno dolžino las, resda porabimo večjo količino rastlinskega prahu, vendar pa kasneje, ko smo barvo po dolžini las že utrdili, barvamo samo še narastek, kar posledično pomeni manjšo porabo izdelka.

Ali 100 % naravna barva prekrije sive oziroma bele lase?
To je naloga, ki jo naravne barve zelo dobro opravijo. Treba je le premišljeno izbrati pravi odtenek za svojo barvo las.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

17.06.2021

Planinarjenje ni zgolj osvajanje vrhov

Poletje je zagotovo čas za oddih. Večina ga poišče ob morju, vse več pa je takih, ki…
26.05.2021

O utrujenosti in spočitosti in nekaj več: živeti bolje, živeti dlje

V življenju je tako, da se v zrelih letih, ne glede na to, ali si pomagamo z uradno…
26.05.2021

Prihaja poletna vročina – kakšne so najboljše klimatske naprave?

Buhteča poletna vročina, pot, ki teče po čelu, in iskrena želja po skoku v hladno morsko…
18.05.2021

Je post učinkovita zdravilna metoda?

Mahakulina Gašper Obersnel, prehranski in holistični svetovalec Ob besedi post nas večina…
17.05.2021

Ko narava poskrbi za srečo

V zadnjem letu je zloglasni virus precej spremenil naša življenja in mnoge stvari, ki so…