Uprimo se raku – 9 namigov za zmanjšanje tveganja pojava rakavih obolenj

V Sloveniji vsako leto za eno od oblik raka na novo zboli kar 13.000 ljudi. Kljub temu, da se ogroženost z rakom zmerno veča, je največja v starejših letih; od vseh rakavih bolnikov, zbolelih leta 2016, jih je bilo več kot 58 % starejših od 65 let. V Sloveniji je rak na drugem mestu med vzroki smrti. Pri moških celo na prvem mestu. V Sloveniji vsako leto za rakom tako zboli vsak peti prebivalec. V približno dveh tretjinah primerov bi lahko bolezen preprečili, saj na pojav raka bolj kot genetski dejavniki, vplivata okolje in življenjski stil.

 

IZKORISTITE PREVENTIVO
1. Cepljenje proti raku
Cepljenje proti humanim papiloma virusom lahko zaščiti ženske pred nastankom raka materničnega vratu, ki velja za drugo najpogostejšo obliko raka pri ženskah. Cepljenje pa seveda ni nadomestilo za redne letne preventivne preglede. Zaščitite se lahko tudi pred rakom na jetrih in sicer s cepljenjem proti hepatitisu B.
2. Testiranje.
Najnovejše študije dokazujejo, da lahko pregledovanje dojk po dopolnjenem 50. letu starosti za kar 90 odstotkov izboljša možnosti ozdravitve, redni pregledi kože po 35. letu starosti pa celo za skoraj 100 odstotkov. Kdor pa se po dopolnjenem 55. letu starosti redno udeležuje pregledov, ki odkrivajo predrakave pojave na črevesju, zniža tveganje za pojav raka tudi do 70 odstotkov.

JEJTE BOLJ ZDRAVO
3. Sadje in zelenjava
Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko v Evropi z ustrezno vitaminsko bogato prehrano preprečili med 30 in 40 odstotkov rakavih bolezni. Pet porcij sadja in zelenjave dnevno ne zmanjša le tveganja za pojav raka na želodcu, požiralniku in črevesju, temveč velja enako celo za raka na pljučih.
4. Balastne snovi
Konec leta 2017 so britanski znanstveniki dokazali, da balastna snov pektin (najdete ga tudi v jabolkih) nase veže beljakovine, ki igrajo pomembno vlogo pri nastanku rakavih obolenj. Pri poskusih so uporabili vijolične paradižnike, ki vsebujejo kar trikrat toliko antioksidantov, kot rdeči. Z njimi so pred pojavom rakavih bolezni uspešno obvarovali laboratorijske živali.
5. Zdrave maščobe
Najobsežnejše študije, tako imenovane metaanalize, so pokazale, da nasičene maščobe, ki jih najdemo v produktih živalskega izvora (meso, jajca, polnomastni siri) ne zvišujejo smrtnosti pri ljudeh. Ravno nasprotno, pri določenih obolenjih, kot so demenca in Alzheimerjeva bolezen, delujejo nasičene maščobe varovalno. Ne pozabite tudi na ribe, ki so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, ki jim že dolgo pripisujejo zaviralne učinke pri nastanku rakavih bolezni.

SPREMENITE ŽIVLJENSKI STIL
6. Proč s cigaretami
Za 85 odstotkov smrtih primerov raka na pljučih je krivo ravno kajenje. Nikotin pa ogroža tudi organe, ki niso neposredno povezani s kajenjem. To so na primer mehur, ledvice, želodec, kostni mozeg in trebušna slinavka.
7. Manj alkohola
Alkohol ne škoduje le jetrom, temveč zvišuje tudi tveganje za nastanek raka črevesja. Tako je pokazala nedavno izvedena vseevropska študija. Ženske naj zato ne bi zaužile več kot 10 gramov alkohola (0,25 l piva ali 0,1 l vina) dnevno.
8. Redno gibanje
Petkrat tedensko se zmerno intenzivno gibajte po 30 minut in znižali boste tveganje za pojav raka na debelem črevesju in dojkah.

PREGLEDUJTE SE
9. Redno mesečno pregledovanje
Sami lahko odkrijete kar 80 odstotkov vseh sprememb na dojkah. Strokovnjaki zato močno svetujejo redno mesečno samopregledovanje. Najbolje je, da to storite med 3. in 7. dnem po menstruaciji, saj je takrat žlezno tkivo pod najmanjšim vplivom hormonov in tudi bolj mehko. Tri četrtine vseh vozličkov pa je nenevarnih.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…