Glavoboli – kaj hitro pomaga in kako jih preprečite

Predvsem ženske imajo težave z glavoboli – pri vsaki drugi so skoraj reden pojav. Glavobol je v samem vrhu najpogostejših zdravstvenih težav: za akutnimi in občasnimi glavoboli trpi sedem od desetih ljudi, predvsem zaradi nihanj v ravni hormonov, pa so za pojav glavobolov veliko bolj dovzetne ženske. Na žalost ne obstaja samo ena vrsta glavobola in eno samo zdravilo. Boleč pritisk za očmi, ritmično trkanje v sencih, enostransko razbijanje v čelu, vse to je razlog, zakaj spada glavobol med deset najpogostejših težav, zaradi katerih bolniki obiščejo svojega zdravnika.

Tri najpogostejše oblike glavobolov
Tenzijski glavobol: večinoma se pojavi na obeh straneh glave. Počutimo se, kot da bi nam glavo držalo v primežu. Bolečina se navadno širi od tilnika proti čelu.
Migrena: bolečina je večinoma enostranska, utripajoča in zelo močna. Razširi se počasi ali pa se seli iz ene strani glave na drugo stran (latinsko migrare – premikati se).
Lokaliziran glavobol: pri tej bolj redki obliki pride do enostranskega, pogosto neznosno zbadajočega napada bolečine v predelo oči, čela, senc.

Naravno zdravljenje z zdravilnimi rastlinami
Dejstvo je, da ima lahko redno poseganje po protibolečinskih tabletih celo kupico nezaželenih stranskih učinkov. Skoraj vsak drugi trajni glavobol ima namreč za posledico to, da zaužijemo preveč tablet proti bolečinam. Veliko bolje za telo bi bilo, če bi uporabili pripravke iz zelišč, ki lahko prav tako učinkovito preženejo glavobol, še posebno v začetni fazi, ko glavobol nastaja.
Pomaga: kamilici sorodna zdravilna rastlina beli vratič prepreči prekomerno izločanje hormona seratonina. Ta hormon zoži krvne žile, kar predstavlja enega izmed glavnih vzrokov za pojav migrene. Rožmarin, kot dodatek kopeli ali čaj, poskrbi za hormonsko ravnovesje, krepi in pomiri živčevje pri tenzijskem in migrenskem glavobolu. Močvirski oslad, kot čaj, ki ga lahko kupite v lekarni, se ne imenuje kar tako tudi cvetoči aspirin. Rastlina namreč vsebuje salicilno kislino, ki ustavi bolečine. Nežna masaža senc z oljem poprove mete blokira bolečinske signale tako učinkovito, kot sintetična sredstva.

rosemary-1409063 960 720

Hitra pomoč pri akutnih bolečinah
Stres, napete mišice hrbta in zatilja ter tudi hormonsko neravnovesje, sprožijo naval bolečine, ki lahko trajajo celo nekaj dni.
Pomaga: na čelo, sence ali zatilje si za nekaj minut položite hladilno blazino z gelom, ali pa v brisačo zavit zdrobljen led. Nato naredite tri minutni odmor in postopek ponovite. Če so vzrok glavobola napete mišice, pomagajo topli obkladki, ki sprostijo napete dele. Pri blažjih glavobolih dela čudeže tudi močna kava, saj kofein delno zavre prenos bolečin. Bolečine lahko blaži tudi akupresura: približno 30 sekund si stiskajte zadnji členek mezinca.

Glavobole lahko povzroči tudi spremenjen življenjski stil
Večina glavobolov nastane zaradi součinkovanja telesnih, psihičnih in zunanjih dejavnikov. Pomembno je, da se zavedate, da lahko tudi tokrat za preprečevanje bolečin veliko storimo sami.
Pomaga: vodite t.i. bolečinski dnevnik in bodite zelo pozorni na prehrano. Napade bolečine lahko povzročijo predvsem citrusi, sir ali pa tudi rdeče vino. Dnevno popijte vsaj 2 do 3 litre nesladkane tekočine, kar bo izboljšalo pretok krvi v možganih.
Pazljivo tudi pri uživanju sladkarij. Velika nihanja v ravni sladkorja v krvi namreč dokazano povzročajo nastanek glavobola. Posezite raje po temni čokoladi z manj sladkorja in več kakava, saj ravno kakav vsebuje veliko magnezija, ki krepi živčevje in sprošča mišice.

chocolate-968457  340

S sprostitvijo nad bolečino
Stres je eden izmed glavnih povzročiteljev. Duševni pritisk ne vpliva le na presnovo, temveč tudi na bolečinsko mejo v možganih.
Pomaga: sprostite se – vsak dan si vzemite vsaj 15 minut zase. Idealne so sprostitvene tehnike, kot so na primer avtogeni trening, sproščanje mišic ali joga. Dneva si ne zapolnite s preveč obveznostmi in se tako izognite naglici in norenju sem ter tja. Poglejte si včasih skozi prste in večkrat recite tudi ne. Ne poskušajte biti vedno popolni, rajši hranite energijo za stvari, ki vas krepijo. Naučite se sproščenosti: včasih so male katastrofe vsakdana ob bolj natančnem pogledu videti manj grozne, kot ste sprva mislili.

girl-lying-on-the-grass-1741487  340

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…