Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik

Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi, bakterije in paraziti. Pred temi okužbami nas varuje najboljša obramba na svetu: imunski sistem, katerega naloga je vzdrževanje našega zdravja. Pri boju proti okužbam mora usklajeno delovati več različnih delov telesa.

Kaj je primarna imunska pomanjkljivost?
Primarna imunska pomanjkljivost (PIP) je posledica nepravilnega delovanja katerega koli dela imunskega sistema. Ljudje s PIP se ne morejo znebiti ali zaščititi pred povzročitelji okužb, zato imajo pogoste okužbe in druge težave, ki jih je težko zdraviti. Zbolevajo lahko s pogostimi boleznimi kot so okužbe sinusov, vnetja ušes, pljučnica, povišana telesna temperatura, navaden prehlad in bronhitis.

Diagnosticiranje in zdravljenje
Diagnozo PIP lahko postavimo s pregledom krvi. S testiranjem krvi lahko ugotovimo genetsko okvaro in kateri deli imunskega sistema manjkajo ali ne delujejo pravilno. Zdravnik specialist za področje imunologije se včasih odloči za testiranje imunskega odziva po cepljenju. Pri postavitvi diagnoze so v pomoč tudi telesni pregled in podatki o boleznih v družini.
»Glede na to, da obstaja več kot 150 različnih vrst PIP, je tudi zdravljenje različno. Bolj zgodaj, kot odkrijemo PIP, boljše je. Nekatere ponavljajoče okužbe lahko zdravimo z antibiotiki, da preprečimo dolgoročne okvare in izboljšamo kvaliteto bolnikovega življenja,« pojasnjuje Tadej Avčin, predsednik Društva za pomoč otrokom z imunskimi boleznimi. Druga možnost zdravljenja je nadomeščanje protiteles, ki jih lahko dajemo v žilo ali podkožno. »Ta vrsta zdravljenja deluje tako, da nadomeščamo protitelesa - beljakovine, ki pomagajo belim krvničkam prepoznati in uničiti povzročitelje okužb – mikrobe -, ki jih telo ne more proizvajati. V nekaterih primerih so lahko primerni načini zdravljenja presaditev krvotvornih matičnih celic, nadomeščanje manjkajočih encimov ali genetsko zdravljenje,« pojasnjuje strokovnjak.

Slovensko društvo postalo del fundacija Jeffrey Modell
Fundacija Jeffreya Modella je globalna neprofitna organizacija, ki sta jo v spomin Jeffrey ustanovila njegova starša, Vicki in Fred Modell. »Jeffrey se je več let boril s težko obliko PIP in je leta 1986, star 15 let, umrl zaradi pljučnice. Fundacija se posveča zgodnji in pravilni diagnozi, učinkovitemu zdravljenju in ukrepom za končno ozdravitev PIP. Danes se JMF osredotoča na raziskave, izobraževanje zdravnikov, podporo bolnikom in ozaveščanje javnosti. V društvu smo ponosni, da smo postali del te globalne fundacije,« pravi Avčin, ki verjame, da bodo bolniki s PIP ob ustreznem zdravljenju sposobni čim bolj normalno živeti, tako da bodo sodelovali pri delu, šolskem pouku, družinskih in socialnih aktivnostih. »Imeli bodo majhno število in težo okužb, malo ali nič stranskih učinkov zdravil in drugega zdravljenja in se dobro počutili in bili zadovoljni s svojim programom zdravljenja,« pove sogovornik

Glavni deli imunskega sistema
1. Mandlji se nahajajo na zadnji steni žrela in varujejo vhod v dihala in prebavila. V mandljih bele krvničke uničujejo bakterije.
2. Priželjc (timus) leži v prsnem košu za prsnico in nad srcem. V njem so shranjene bele krvničke dokler ne dozorijo in dobijo svoje naloge pri obrambi.
3. Bezgavke so majhni vozlički na limfnih žilah, ki so po obliki podobne fižolčkom. Nahajajo se predvsem pod pazduho in v dimljah. Njihova glavna naloga je prestrezanje povzročiteljev okužb (mikrobov) v limfatičnem sistemu.
4. Kostni mozeg se nahaja v kosteh, v njem nastajajo rdeče in bele krvničke. Rdeče krvničke prinašajo kisik drugim celicam po telesu in odnašajo ogljikov dioksid. Bele krvničke iščejo in uničujejo povzročitelje okužb (mikrobe). Obstaja več različnih skupin belih krvničk: fagociti, celice B in celice T.
5. Vranica je največji organ v limfatičnem sistemu in leži levo ob želodcu. Glavna naloga vranice je odstranjevanje povzročiteljev okužb (mikrobov) iz krvi, ki teče skozi vranico.
6. Jetra so največji notranji organ v tvojem telesu in vsebujejo bele krvničke. Bele krvničke v jetrih odstranjujejo povzročitelje okužb (mikrobe) iz krvi, ki teče skozi jetra. V jetrih se tudi presnavljajo hranilne snovi iz krvi in nastaja žolč, ki je pomemben za prebavo.
7. Kri: rdeče in bele krvničke potujejo po tvojem telesu po krvnih žilah. Bele krvničke varujejo tvoje telo pred povzročitelji okužb (mikrobi), rdeče krvničke pa so pomembne za preskrbo s kisikom.
Imunskemu sistemu pomagamo ohranjati zdravje s primerno prehrano in telesno aktivnostjo. Nekateri ljudje se rodijo z imunskim sistemom, ki ne deluje tako dobro, kot pri drugih. Vzrok za to je lahko genetska okvara, ki povzroči primarno imunsko pomanjkljivost. Bolniki s primarno imunsko pomanjkljivostjo so običajno pogosteje bolni.

Svetovni teden primarnih imunskih pomanjkljivosti - PIP – od 22. do 29. aprila 2013 – svetu se pridružuje tudi Slovenija!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…