Poskrbite za zobe in s tem za vaše zdravje

Kadar imamo težave z zobmi, se nemalokrat pojavljajo težave tudi na dlesnih, in obratno. Nobena nepravilnost ne sme biti prezrta in nobena bolečina spregledana. S pravočasnim odkritjem težave lahko preprečimo marsikaj hujšega, kar bi lahko sledilo.

Tia Kemperle

Razlogov, zakaj moramo ščetkati in nitkati zobe ter redno obiskovati zobozdravnika je kar nekaj. Kot že rečeno, predstavljajo naš estetski okras. Če jih zanemarimo, nastanejo težave, ki lahko pripeljejo do neznosne bolečine ali vodijo celo do izgube zob. Neugodno, kajne? Zobje so odgovorni tudi za naš govor, saj med govorjenjem naš jezik počiva na njih in se postavi tako, da lahko izgovarjamo vse glasove v abecedi.
Veliko bolezni je povezanih s slabo ustno higieno. Bakterije, ki se nabirajo v ustih lahko namreč preidejo v naš krvni obtok, dosežejo srce, kar poveča tveganje za nastanek srčnih bolezni. Prav tako lahko slabo stanje v ustih predstavlja večjo možnost, da nas doleti demenca ali vnetje dihal, negativno vpliva tudi na uravnavanje nivoja krvnega sladkorja. Dejstvo je, da z ohranjanjem zdravja naših zob poskrbimo za našo dolgoživost.

Nekaj nasvetov za zdrave in lepe zobe:
- Zobe si ščetkajte vsaj dvakrat na dan po dve minuti, počasi in natančno. Pomembna je tudi tehnika ščetkanja.
- Bakterije se nalagajo tudi na jezik, kar povzroči slab zadah ter poveča tveganje za nastanek težav z zobmi. Zato vsakokrat, kadar ščetkate zobe, očistite tudi jezik.
- Uporabljajte tudi zobno nitko vsaj enkrat dnevno. Z njo boste odstranili tudi tiste najmanjše koščke hrane, ki so se zasidrali med zobe, poleg tega boste z njeno uporabo stimulirali dlesni, odstranili obloge in zmanjšali tveganje za morebitno vnetje.
- Ustna vodica naj bi zmanjšala količino ustne kisline, zaščitijo sklenino, izboljšajo okus v ustih, z njo splaknete kotičke v ustih, ki jih s ščetko težko dosežete.
- Pitje vode vsesplošno blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje. Po vsakem obroku popijete kozarec vode, s čimer boste odpravili nezaželene posledice, ki jih na zobeh pusti lepljiva in kisla hrana.
- Obiščite zobozdravnika vsaj dvakrat na leto. Naj pregleda vašo ustno votlino, odstrani vodni kamen in za morebitno težavo ponudi najprimernejšo rešitev.

Zavarovanje za brezskrbno prihodnost
Dandanes so zobozdravstvene storitve precej drage, še posebej, če želimo storitev imeti hitro, če želimo boljše, bolj kvalitetne materiale in na splošno boljšo oskrbo. Ker je to za marsikoga (pre)velik zalogaj, je na srečo že možnost, da se zavarujete in da vam zavarovalnica povrne stroške zobozdravstvenih storitev. Z mesečnimi premijami, prilagojenimi za vsak žep, si lahko zagotovite letni pregled ustne votline oz. strokovno obravnavo v sodobni zobozdravstveni kliniki, vključno z ortopanom, kakovostne storitve brez čakanja in pravico do kritja stroškov zobozdravstvenih storitev in popuste na zobozdravstvene storitve in materiale, izplačilo zavarovalne vsote v primeru raka ustne votline, tudi odločitev za zelo priljubljene implantate je lahko zaradi tega marsikdaj lažja in bolj enostavna.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…