V večnem iskanju najbližjega stranišča

 

Zdravje pogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega, vse dokler se ne pojavijo težave. Ena izmed njih je prekomerno aktiven sečni mehur, zaradi česar se soočimo s kopico nelagodnih situacij v pestrem vsakdanu. Nekontrolirano uhajanje urina namreč povzroči, da smo v družbi nesproščeni, saj smo na primer v strahu, ali bomo pravočasno prišli do stranišča, nam bo morda ušlo pri kihanju ali smejanju. Zato se pogosto osebe s to težavo zadržujejo doma in živijo manj kvalitetno življenje.

Veronika Bilban

Tveganje za nastanek bolezni se povečuje s starostjo in pojavom nevroloških bolezni (multipla skleroza, možganska kap), pojavlja pa se tako pri moških kot pri ženskah. Vzrok so moteni živčni dražljaji med sečnim mehurjem in možgani, ki mehurju ukažejo, naj se sprazni, čeprav še ni poln, prav tako se s to zdravstveno tegobo lahko soočimo, če so mišice v sečnem mehurju preveč dejavne.

Težav pri prekomernem aktivnem sečnem mehurju ne boste mogli prezreti, saj so simptomi pogosto tako moteči, da rušijo ustaljeno dnevno in nočno rutino. Tipični znaki, kot so nenadna potreba po praznjenju mehurja (ko morate nemudoma na stranišče), pogosto uriniranje (več kot sedemkrat na dan), zbujanje več kot enkrat na noč zaradi tega, ker vas tišči na stranišče in uhajanje urina ob tiščanju na vodo, še preden pridete do stranišča, so pokazatelj, da je potrebno poiskati pomoč.

Obstaja pomoč
Življenje je potrebno prilagoditi zdravstveni težavi, zato si lahko sami pomagate tako, da poskrbite za čim lažji dostop do stranišča. Izogibajte se kofeinu, alkoholu, nikar pa se ne brzdajte pri pitju (pijte približno 2 l tekočine dnevno), saj če pijete manj, urin postane bolj zgoščen, kar lahko draži mišico mehurja. Prav tako ne pretiravajte s prepogostimi obiski stranišča »za vsak slučaj« in na stranišče pojdite le takrat, ko morate, ker bi se mehur lahko navadil na to, da zadrži vedno le manjše količine urina in bo postal še občutljivejši. Če so težave kljub temu še vedno prisotne, obiščite specialista, ki vam bo svetoval trening mehurja, spremembo življenjskega sloga, vaje za mišice medeničnega dna ali pa vam bo predpisal zdravila. Pri jemanju le-teh se včasih pojavijo negativni stranski učinki, kot so na primer suha usta, glavobol, hitro utripanje srca, suhe oči ... Toda na tržišču obstajajo starejša in novejša zdravila, kar pomeni, da je izbire več in da boste dandanes lažje poiskali takšno, ki vam bo čim bolj ustrezalo in v čim večji meri lajšalo oziroma odpravilo težavo s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem. Zdravniki najpogosteje predpišejo antiholinergike (zavirajo določene živčne dražljaje do sečnega mehurja, s čimer se posledično sprošča mišica mehurja in hkrati se povečuje njegova zmogljivost) ter novejšo skupino zdravil, ki so agonisti adrenergičnih receptorjev ß3. (sprostijo gladke mišice sečnega mehurja, povečajo volumen izločenega urina oz. izboljšajo shranjevanje urina).

Vaše življenje bo postalo precej bolj kompleksno in stresno, če boste morali večino svojih misli usmerjati v razmišljanje o tem, kje je najbližje stranišče. Težko boste delali, moten bo vaš spanec, morda se boste celo odpovedali vaši najljubši rekreaciji ali srečanju s prijatelji, čeprav si ga močno želite. Obremenjenost, da bi v javnosti spustili par kapljic (ali več) urina, bo prehuda, da bi zapustili varno zavetje doma, kjer imate stranišču na dosegu nekaj korakov. Zato v primeru težav nikar ne odlašajte, ampak se čim prej lotite reševanja te zoprne zdravstvene težave, ki jo zaupajte vašemu osebnemu zdravniku ali ginekologu.

POUDAREK
S prekomerno aktivnim sečnim mehurjem se sooča okoli 400 milijonov bolnikov po svetu. Strokovnjaki ocenjujejo, da težave prizadenejo vsakega šestega Slovenca starejšega od 40 let.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…