Cilje postavite tako, da boste motivirani celo leto

Ob novem letu si marsikdo zapiše novoletne zaobljube, kar pa morda ni najboljša možnost, če želite svoje želje to leto dejansko uresničiti – pa naj bo to na poslovnem ali osebnem področju. Z nekaj ključnimi spremembami pa bo uspeh zagotovljen.

Zavedajte se, da je motivacija je sestavljena iz truda, iz smeri in vztrajnosti, poudarja uspešen poslovnež Robert Rolih, bestselling avtor knjige The Million Dollar Decision in evropski javni govorec leta 2015 po izboru Professional Speakers Academy iz Londona. »Ključna pri tem je prav vztrajnost. Zakaj? Človek, ki je motiviran, bo nekaj poskusil. V poslu se velikokrat zgodi, da pademo. In tu pride na vrsto vztrajnost. Tisti, ki je motiviran, bo poskusil. Tisti, ki je zraven še vztrajen, pa se bo kljub padcu pobral in poskusil še enkrat. Če bo ponovno padel, bo zopet vstal in spet poskusil in tako dalje«.

Veste, kaj je resnična vztrajnost? Odličen primer je Thomas Edison, ki je iznašel žarnico. Če mislite, da mu je uspelo v prvo, se zelo motite. Edison je testiral 3.000 teorij in 6.000 različnih materialov za nitko, ki jo vidimo v žarnici. Šele potem mu je uspelo, da je žarnica gorela 15 ur. Nato je dve leti še naprej testiral, zato da je prišel do rezultata, da je žarnica gorela 1.500 ur. To je vztrajnost!

Ne pišite zgolj želja, pišite cilje

Če ste si ob novem letu zapisali želja za letošnje leto, je sedaj pravi čas, da jih pogledate še enkrat. »Tokrat te želje spremenite v cilje. Če ste na primer napisali, da želite v svojem podjetju podvojiti dobiček, si to zadajte kot cilj. Seveda bodite pri postavljanju ciljev realni, to je zelo pomembno. Potem pa zraven zapišite še korake, kako lahko ta cilj dosežete. Pojdite še dlje in korake razdelite v časovnico skozi celotno leto,« svetuje Rolih.

Podobno je tudi z osebnimi cilji. Ena najpogostejših novoletnih zaobljub je hujšanje. Postavite si konkreten cilj, na primer »do decembra 2019 želim izgubiti 10 kg«. Nato izdelajte plan, kako se boste tega lotili – kolikokrat tedensko boste vadili in kako boste spremenili oz. prilagodili prehranjevanje.

»Če boste sledili takšnemu načrtu, bo uspeh zagotovljen. Vseeno pa priporočam, da tekom leta vsaj še dvakrat pogledate svoje cilje in načrt ter jih po potrebi prilagodite. Morda boste sredi leta videli, da bi lahko v podjetju dobiček več kot podvojili – takrat torej cilje in načrt prilagodite,« še svetuje Rolih.

Promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…