Kakšna je lahko kakovost življenja, če nam nehoteno uhaja urin?

Urinsko inkontinenco opredeljujemo kot vsakršno nenadzorovano, nehoteno uhajanje urina. Inkontinentni se že rodimo, saj kot otroci ne obvladujemo nadzorovanega uriniranja. Kasneje pojav urinske inkontinence beležimo v različnih starostnih obdobjih in pri obeh spolih.


Zaradi anatomskih razlik v mali medenici in različnih dejavnikov, kot so nosečnost, dojenje, menopavzalno obdobje in drugi, je urinska inkontinenca pri ženskah kar dvakrat pogostejša. Statistični podatki jo prikazujejo kot resno problematiko, ki se pojavlja tudi v času nosečnosti in po porodu.


Povezana je z drugimi obolenji
Urinsko inkontinenco lahko lahko smatramo za tiho epidemijo, saj o njej ne govorimo pogosto. To lahko vodi v resne psihološke in sociološke, pa tudi telesne probleme. Nemalokrat je lahko povezana z drugimi obolenji, ki njene simptome bodisi sprožajo bodisi poslabšujejo. Vendar je zmotno mišljenje, da je to stanje povezano s staranjem in da razen operativnega posega ni druge pomoči.


Glavni krivec so oslabljene mišice medeninskega dna
V večini primerov so za urinsko inkontinenco krive neutrjene mišice medeničnega dna, pa tudi hormonska neravnovesja, ki velikokrat bistveno vplivajo na trdnost teh mišic. To stanje je pogosto moč popraviti s konzervativnim zdravljenjem, kjer imata trening mišic ali trening mehurja bistveno vlogo, poleg aparaturnih tehnik, ki so nam na voljo.


Različni tipi
Razlikujemo tri temeljne tipe urinske inkontinence, zato je zelo pomemben individualen pristop. Le tako se lahko na osnovi strokovnih meritev stanja mišic medeničnega dna z vaginalnim pregledom opredeli ustrezen program. V ta namen smo se tudi v Termah Dobrna fizioterapevtke strokovno specializirale za izvajanje strokovne in celostne rehabilitacije oziroma konzervativnega zdravljenja urinske inkontinence pri ženskah. V sodelovanju z Ginekološko kliniko UKC Ljubljana ter Zdravstveno fakulteto v Ljubljani skušamo ustrezno in strokovno pomagati odpravljati te težave, katere pestijo izjemno velik odstotek našega prebivalstva.

Patricija Goubar je diplomirana fizioterapevtka in vodja centra za fizioterapijo in balneologijo ter vodja masažno-lepotnega centra in salona za nego las Hiša na travniku v Termah Dobrna.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…