Z organskim žveplom do boljšega imunskega sistema

Veronika Bilban


MSM, metilsulfonilmetan, je oblika organskega žvepla, ki se nahaja v vseh živih organizmih. Ta naravna sestavina, s katero se znanstveniki ukvarjajo že od leta 1979, priskrbi kemične povezave, ki so potrebne za tvorbo in obnovo številnih tkiv v človeškem organizmu.


MSM je naravna sestavina skoraj vsega svežega sadja in zelenjave, morske hrane in mesa. Ker ga z različnimi metodami priprave hrane uničimo in znižujemo njegov nivo, ga je priporočljivo nadomestiti. Organsko žveplo tako skrbi za obnovo tkiv in optimalno delovanje imunskega in prebavnega sistema. Je orožje v boju proti staranju, pomemben je za tvorbo kolagena, krepi kosti, sklepe, lase, nohte in kožo in uravnava pH ravnovesje. MSM ne smemo zamenjati s strupenimi, anorganskimi žveplovimi spojinami - te namreč pri mnogih povzročajo alergijske reakcije.


V naravi ga najdemo čedalje manj

Izčrpanost tal in predelava živil sta osiromašila vsebnost žvepla v sadju, zelenjavi in mesu. Tudi starost ne prizanaša, saj se z njo zmanjšuje raven MSM in povzroča simptome degeneracij, utrujenost in povečuje dovzetnost za bolezni. Žal se s sintetičnimi gnojil, ki se uporabljajo danes, MSM ne more nadomestiti, saj ga ne vsebujejo. Toplotna obdelava živil ali sušenje uničujeta organsko žveplo, zato moramo živila uživati sveža oziroma njegov primanjkljaj nadomestiti s prehranskim dodatkom.

Beljakovinski gradnik

Organsko žveplo ima pomembno razmerje z beljakovinami, zato se njegovo pomanjkanje hitro pokaže. Potrebno je za sintezo kolagena, prevladujoče sestavine vezivnega tkiva in kosti. Žveplo deluje kot sintetizator in aktivator vitaminov B in C, biotina in pantotenske kisline, vsi pa so potrebni za presnovo in zdravo živčevje. Pomembno vlogo igra tudi pri dihanju tkiv, procesu, pri katerem kisik in druge snovi, ki se uporabljajo za gradnjo celic, sprostijo energijo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…