Dotik do zmerne bolečine

Mateja Matoša Pezdevšek iz salona Biosan, ki ga ima v Šmarju pri Jelšah, izvaja različne masaže že vrsto let. Prepričana je, da je vsaka masaža koristna za telo in duha in da predstavlja preventivno naložbo za naše zdravje.

Sara Sočan

Obstaja več različnih masaž. Verjetno ni vsaka primerna za vsakogar?
Obstaja veliko vrst masaž, seveda. Pri masaži moraš najprej obvladati osnovo - klasično masažo, vse ostalo je potem le še nadgradnja. Dejstvo pa je, da se je vsakemu posamezniku potrebno prilagoditi!
Katere masaže vse izvajate?
Limfno masažo, švedsko-klasično masažo, terapevtsko masažo hrbtenice, masažo glave, masažo za nosečnice, refleksno masažo stopal, tajsko klasično masažo, čokoladno ... Opravljen imam tudi tečaj kinezotejpinga, maderoterapije ... Vsaka je posebna in prijetna.
Še posebej zanimiva se zdi čokoladna masaža. Se ji reče tako, ker je glavna sestavina kakav? Kakšne učinke daje ta sestavina na telo, kožo?
Čokoladno masažo so si omislili proizvajalci krem, mask, saj so želeli ponuditi nekaj novega. Postala je tržna niša in stranke so jo hitro vzljubile. Tudi ta izvira iz klasične masaže. Čokolada pa tako ali drugače blagodejno vpliva na telo.
Koliko trajajo masaže v povprečju?
Povprečna masaža traja nekje pol ure. Preden vzpostavimo stik s stranko in razmažemo olje po telesu, da ga je ravno dovolj, moramo določiti pritisk, šele nato se začne pravo delo in ogrevanje mišic. Poskrbeti moramo, da je pravilno izvedena.
Masiranje je tudi za vas fizično precej naporno. Kako skrbite za vašo kondicijo?
Res je. Maserka mora biti vedno v dobri fizični kondiciji, saj le tako lahko zagotovi dobro in učinkovito masažo. Tako kot športnik, ki se pripravlja na tekme, tako mora tudi maserka skrbeti zase! Na srečo se tudi stranke vse bolj zavedajo, da je potrebno investirati vase in to še preden je lahko prepozno in preden se soočijo z bolečino.
Prav tako je pomembno, koliko znanja ima maser. Namreč, če pritisne napačno na mišico, živec, lahko naredi več škode kot koristi, kajne?
Tako je. Dobro podkovan maserk ima dolgoletne izkušnje in seveda veliko kilometrino v praksi.

Ali mora masaža res boleti, da je učinkovita?
Bolečina mora biti prijetna, vzdržna, nikakor pa ne prehuda, saj zaradi tega ni večjega učinka! Še posebej, če govorimo o terapevtski masaži.

Se moramo pred masažo nanjo kako pripraviti?
Preden stranka pride na masažo je seveda prijetno, če pride stuširana in ne prepotena od celega dneva. Že s tem pokaže spoštovanje do maserke. Svetujem, da se oblečete v trenerko, v kateri se počutite bolj udobno. Po sami masaži pa priporočam, da se razvajate s skodelico čaja ali kave ter da se sprostite. Tako resnično dosežete maksimalni učinek masaže.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…