Naš obrambni zid pred boleznijo

Naš imunski sistem je ključnega pomena za ohranjanje našega zdravja, dobrega počutja, nenazadnje življenja. Brez njega bi bili nezaščiteni pred virusi, bakterijami, patogenimi organizmi, ki so škodljivi in nam prinašajo bolezni.

Sara Sočan

Naloga imunskega sistema je prepoznati škodljivce, ki zaidejo v naš organizem, sprožiti alarm in poskrbeti, da se le-ti uničijo ali odstranijo iz telesa. Naš obrambni mehanizem ima ogromno dela, saj smo vsakodnevno obkroženi z mikrobi in brez njegove zaščite bi bilo naše zdravje močno ogroženo, saj bi bili izpostavljeni vnetjem in okužbam.

Najmočnejše orožje imunskega sistema so bele krvne celice, razdeljene na dva glavna tipa: limfocite, ki ustvarjajo antigene za določene patogene in jih ubijejo ali pospremijo iz telesa; in fagocite, ki zaužijejo škodljive bakterije. Bele krvne celice ne napadajo samo tujih patogenov, temveč jih naslednjič spoznajo in se nanje hitreje odzovejo.
Pomembno vlogo v našem telesu ima vranica, ki ustvarja nove bele krvne celice in odstrani stare iz telesa ter tako pomaga imunskemu sistemu, da opravlja svojo funkcijo. Čeprav je brez vranice mogoče normalno živeti (nekaterim jo odstranijo na primer zaradi poškodbe, udarca ...), pa se je potrebno zavedati, da je po odstranitvi vranice potrebno vsako okužbo, bolezen, povišano telesno temperaturo jemati zelo resno in takoj obiskati zdravnika.

Izogibajte se stresu in poskrbite za spanec
Nenehno hitenje, (pre)velika pričakovanja, nerealno postavljeni cilji, utrujenost, konflikti ... vse našteto prinaša s sabo stres. Le-ta povzroči, da se raven kortizola, steroidnega hormona, poveča. Posledično lahko povzroči zdravstvene težave ter zmanjša učinkovitost imunskega sistema. Zatorej se je smiselno stresu izogniti oz. poiskati najboljšo možnost, kako se z njim uspešno soočiti. Vsekakor pa boste pomagali vašim obrambnim celicam takrat, ko boste imeli na obrazu nasmeh in če boste gledali na svet pozitivno. Prijetna čustva in sreča poskrbijo, da je človek bolj sproščen, da je zadovoljen, zaradi česar se ne zateka po tolažbo k hrani, cigaretam ali stalim škodljivim vedenjem. Srečnejši kot smo, manj smo v stresu in več moči ima telo, da nas brani pred nevarnimi virusi, bakterijami, mikrobi ... Če se boste dobro naspali, pa boste naredili še en korak več k boljšemu imunskemu sistemu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…