Naš obrambni zid pred boleznijo

Naš imunski sistem je ključnega pomena za ohranjanje našega zdravja, dobrega počutja, nenazadnje življenja. Brez njega bi bili nezaščiteni pred virusi, bakterijami, patogenimi organizmi, ki so škodljivi in nam prinašajo bolezni.

Sara Sočan

Naloga imunskega sistema je prepoznati škodljivce, ki zaidejo v naš organizem, sprožiti alarm in poskrbeti, da se le-ti uničijo ali odstranijo iz telesa. Naš obrambni mehanizem ima ogromno dela, saj smo vsakodnevno obkroženi z mikrobi in brez njegove zaščite bi bilo naše zdravje močno ogroženo, saj bi bili izpostavljeni vnetjem in okužbam.

Najmočnejše orožje imunskega sistema so bele krvne celice, razdeljene na dva glavna tipa: limfocite, ki ustvarjajo antigene za določene patogene in jih ubijejo ali pospremijo iz telesa; in fagocite, ki zaužijejo škodljive bakterije. Bele krvne celice ne napadajo samo tujih patogenov, temveč jih naslednjič spoznajo in se nanje hitreje odzovejo.
Pomembno vlogo v našem telesu ima vranica, ki ustvarja nove bele krvne celice in odstrani stare iz telesa ter tako pomaga imunskemu sistemu, da opravlja svojo funkcijo. Čeprav je brez vranice mogoče normalno živeti (nekaterim jo odstranijo na primer zaradi poškodbe, udarca ...), pa se je potrebno zavedati, da je po odstranitvi vranice potrebno vsako okužbo, bolezen, povišano telesno temperaturo jemati zelo resno in takoj obiskati zdravnika.

Izogibajte se stresu in poskrbite za spanec
Nenehno hitenje, (pre)velika pričakovanja, nerealno postavljeni cilji, utrujenost, konflikti ... vse našteto prinaša s sabo stres. Le-ta povzroči, da se raven kortizola, steroidnega hormona, poveča. Posledično lahko povzroči zdravstvene težave ter zmanjša učinkovitost imunskega sistema. Zatorej se je smiselno stresu izogniti oz. poiskati najboljšo možnost, kako se z njim uspešno soočiti. Vsekakor pa boste pomagali vašim obrambnim celicam takrat, ko boste imeli na obrazu nasmeh in če boste gledali na svet pozitivno. Prijetna čustva in sreča poskrbijo, da je človek bolj sproščen, da je zadovoljen, zaradi česar se ne zateka po tolažbo k hrani, cigaretam ali stalim škodljivim vedenjem. Srečnejši kot smo, manj smo v stresu in več moči ima telo, da nas brani pred nevarnimi virusi, bakterijami, mikrobi ... Če se boste dobro naspali, pa boste naredili še en korak več k boljšemu imunskemu sistemu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…