Naš obrambni zid pred boleznijo

Naš imunski sistem je ključnega pomena za ohranjanje našega zdravja, dobrega počutja, nenazadnje življenja. Brez njega bi bili nezaščiteni pred virusi, bakterijami, patogenimi organizmi, ki so škodljivi in nam prinašajo bolezni.

Sara Sočan

Naloga imunskega sistema je prepoznati škodljivce, ki zaidejo v naš organizem, sprožiti alarm in poskrbeti, da se le-ti uničijo ali odstranijo iz telesa. Naš obrambni mehanizem ima ogromno dela, saj smo vsakodnevno obkroženi z mikrobi in brez njegove zaščite bi bilo naše zdravje močno ogroženo, saj bi bili izpostavljeni vnetjem in okužbam.

Najmočnejše orožje imunskega sistema so bele krvne celice, razdeljene na dva glavna tipa: limfocite, ki ustvarjajo antigene za določene patogene in jih ubijejo ali pospremijo iz telesa; in fagocite, ki zaužijejo škodljive bakterije. Bele krvne celice ne napadajo samo tujih patogenov, temveč jih naslednjič spoznajo in se nanje hitreje odzovejo.
Pomembno vlogo v našem telesu ima vranica, ki ustvarja nove bele krvne celice in odstrani stare iz telesa ter tako pomaga imunskemu sistemu, da opravlja svojo funkcijo. Čeprav je brez vranice mogoče normalno živeti (nekaterim jo odstranijo na primer zaradi poškodbe, udarca ...), pa se je potrebno zavedati, da je po odstranitvi vranice potrebno vsako okužbo, bolezen, povišano telesno temperaturo jemati zelo resno in takoj obiskati zdravnika.

Izogibajte se stresu in poskrbite za spanec
Nenehno hitenje, (pre)velika pričakovanja, nerealno postavljeni cilji, utrujenost, konflikti ... vse našteto prinaša s sabo stres. Le-ta povzroči, da se raven kortizola, steroidnega hormona, poveča. Posledično lahko povzroči zdravstvene težave ter zmanjša učinkovitost imunskega sistema. Zatorej se je smiselno stresu izogniti oz. poiskati najboljšo možnost, kako se z njim uspešno soočiti. Vsekakor pa boste pomagali vašim obrambnim celicam takrat, ko boste imeli na obrazu nasmeh in če boste gledali na svet pozitivno. Prijetna čustva in sreča poskrbijo, da je človek bolj sproščen, da je zadovoljen, zaradi česar se ne zateka po tolažbo k hrani, cigaretam ali stalim škodljivim vedenjem. Srečnejši kot smo, manj smo v stresu in več moči ima telo, da nas brani pred nevarnimi virusi, bakterijami, mikrobi ... Če se boste dobro naspali, pa boste naredili še en korak več k boljšemu imunskemu sistemu.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…