Je stranišče zares dovolj blizu?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se sproščeno družili s prijatelji, uživali z njimi in se smejali, a ste se naenkrat hitro zresnili, ker vas je kar iznenada močno pritisnilo na stranišče? Morda ste ob tem celo opazili, da vam je že ušlo nekaj kapljic urina? Razlog se morda skriva v prekomerno aktivnem sečnem mehurju, ki lahko povzroči kar precej nelagodja že pri običajnih aktivnostih v našem vsakdanu.

Pri tej zdravstveni tegobi gre za dejstvo, da se krčenje mišice mehurja sproži prej kot se mehur popolnoma napolni. Zaradi tega imajo bolniki občutek stalnega tiščanja na vodo in posledično pogosto iščejo stranišče. Na vodo hodijo pogosto, izločijo pa manjšo količino seča kot je običajno (300-500 ml). S težavo se soočajo tako moški kot ženske, običajno pa se stanje slabša s starostjo, lahko pa je posledica nevroloških bolezni.
Nekontrolirano uhajanje urina je za vsakega posameznika izjemno obremenjujoče, saj močno vpliva na kakovost življenja. Skrb, če bo kdo zavohal neprijeten vonj ali strah pred tem, da nismo uspeli ohraniti suho spodnje perilo, lahko pusti močan pečat, zaradi katerega se mnogi odločijo, da ne bodo več hodili v družbo. Raje ostajajo doma, v zavetju doma, v bližini stranišča in stran od sramotilnih situacij. Nemalokrat se pojavi nelagodje tudi pri spolnih aktivnostih, kar še dodatno vpliva na izgubo samozavesti in do občutka manjvrednosti, sramu in žalosti, ki lahko preraste tudi v depresijo. Ravno zato je pomembno, da se o težavi čim prej pogovorite in se z njo soočite, saj se bo v nasprotnem primeru težava le še stopnjevala in vodila do še hujših posledic.
Simptomi
Se sprašujete, kako prepoznati prekomerno aktivni sečni mehur? Bodite pozorni na simptome, ki jih je kar nekaj. Mednje spada na primer pogosto uriniranje (8-krat ali več na dan), večkratno nočno vstajanje, ker vas tišči na stranišče (več kot 1-krat na noč), nenadna potreba po praznjenju mehurja, , uhajanje urina, še preden uspete priti do stranišča so tisti najbolj pogosti.
Težave torej ne smemo skrivati, si pred njo zatiskati oči in se pretvarjati, kot da bo sama od sebe minila. Nikar vas naj ne bo sram govoriti o tem, kaj se vam dogaja, z vašim osebnim zdravnikom oziroma z ginekologom ali urologom. Strokovnjaki namreč vedo, kako te težave omiliti, jih lajšati in jih pozdraviti.
Obstaja rešitev
Sami nosimo odgovornost za naše zdravje, zato moramo narediti vse, kar je mogoče, da ga ohranimo. Tudi pri prekomerno aktivnem sečnem mehurju si moramo pomagati in se držati nekaterih nasvetov, zaradi katerih bomo težavo vsaj omilili. Veliko bomo naredili zase, če se bomo odpovedali pitju kave in alkohola (ali vsaj zmanjšali njun vnos), nasploh se izogibali pitju tekočine pred spanjem, redno delali vaje mišic medeničnega dna (Keglove vaje), poskušali kontrolirati zadrževanje seča in zavestno podaljševati čas med posameznimi uriniranji z namenom, da se naučimo odzvati na nenadno potrebo po uriniranju. Nemalokrat ti t. im. nefarmakološki ukrepi ne pomagajo zadosti, zato je nujna kombinacija z zdravili. Obstaja več vrst zdravil, med katerimi je treba smiselno izbirati in se o njih podučiti. Pri jemanju nekaterih starejših zdravil se pojavlja občutek suhih ust in zaprtje, glavobol, pospešen utrip srca, medtem ko so novejša že precej bolj prijazna do pacientov. Pomoč je torej dostopna, zato nikar ne odlašajte in se čim prej lotite reševanja te zdravstvene tegobe!

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…