Dan različnih nogavic

Ne se čuditi, če danes na ulici ali v pisarni, učilnici, trgovini ... zagledate osebo, ki ima na svojih nogah dve različni nogavici. Niso se zmotili, ampak so to storili namenoma. Danes je namreč svetovni dan Downovega sindroma, z različnima nogavicama pa osveščajo ostale o tej bolezni.

Že od leta 2012 obeležujemo 21. marec za Svetovni dan Downovega sindroma. Izbira datuma ni naključje, temveč je posledica tega, da gre pri tej bolezni za genetsko napako, za trisomijo 21 kromosoma, kar pomeni, da ima oseba z Downovim sindromom namesto dveh parov kromosomov tri.

Različne institucije, zavodi, društva in posamezniki na ta dan organizirajo različne aktivnosti v povezavi z omenjeno boleznijo z namenom, da bi splošno in strokovno javnost opozorili na dejstvo, da so med nami tudi osebe z Downovim sindromom, ki jim moramo prisluhniti, jih spoštovati ter pomagati.

Nekaterim ženskam že med nosečnostjo na ginekološkem pregledu povedo, kakšno je tveganje, da bodo rodile otroka z genetsko motnjo, medtem ko nekatere se s tem soočijo šele ob rojstvu. Še posebej pogosto se bodoče mamice v starosti po 35. letu v 16. tednu nosečnosti odločijo za amniocintezo (pregled, pri katerem se določi zarodkova kromosomska slika).

Oseba z Downovim sindromom ima običajno značilno, poševno obliko oči, manjša ušesa in usta, bolj sploščen obraz, na rokah krajše prste ... Pogled na takšnega otroka vsekakor pri staršu vzbudi zaskrbljenost in strah pred prihodnostjo, še posebej ker se jih nemalo sooča z zdravstvenimi težavami, kot so srčne napake, motnjami sluha ali vida, lažjimi motnjami v duševnem razvoju itd., vendar pa veljajo za izredno čustvene, dobrovoljne, srčne in nasmejane.

Pomembno je, da se z osebami z Downovim sindromom ukvarjamo, skrbimo za njihovo socializacijo, v socializacijo vključimo specialiste, ki se na tovrstno bolezen dobro spoznajo in nam lahko svetujejo. Cilj je, da jih čim bolje pripravimo na samostojno življenje ter jih sprejmemo takšne, kakršne so.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…