Nizek krvni pritisk

Pomembno je, da krvni pritisk uravnavamo in s tem zagotavljamo, da organi vsak trenutek dobijo optimalno količino krvi. Čeprav lahko več težav z zdravjem prinese visok krvni pritisk, pa lahko tudi nizek krvni tlak oz. hipotenzija prinaša neprijetne posledice.
Sara Sočan

Nekateri imajo že v osnovi nizek krvni tlak, kar ni prav nič narobe, če se ob tem dobro počutijo in so zdravi, brez bolezenskih znakov. Problemi lahko nastanejo, kadar je tlak v žilah toliko znižan, da je moten pretok krvi skozi vitalne organe. Takrat govorimo o hipotenziji, ki je nasprotje hipertenzije.

In kako vemo, da imamo nizek krvni tlak? Običajno se pojavijo znaki, kot so: omotica, utrujenost, žeja, temnenje pred očmi, žeja, pospešen srčni utrip, lahko pa privede tudi do izgube zavesti.
Zdravljenje
Priporočljivo je, da si ob težavah, ki nakazujejo na nizek krvni pritisk, le-tega izmerimo. Kadar so številke prenizke od normalnih, je smiselno o tem obvestiti zdravnika, ki vas bo pregledal in izključil kakšne organske vzroke. Sicer pa se tovrstna bolezenska težava ne zdravi oz. zanj zdravniki ne predpisujejo nobene terapije oz. se odločijo za terapijo, ki temelji na zdravljenju vzrokov, ki povzročajo hipotenzijo (dehidracija, srčna odpoved, diabetes ...).

Zdrav življenjski slog
Ne samo za preprečitev hipotenzije, tudi za preprečevanje in izboljšanje mnogih bolezenskih težav, moramo skrbeti za zdrav življenjski slog. Ta naj vključuje redno, vsakodnevno gibanje, zdravo prehrano (manj ogljikovih hidratov, manj slana hrana, uživanje več manjših obrokov na dan), vnos zadostne tekočine oz. vode, pomembno je tudi, da dovolj spimo, ne pretiravamo z alkoholom ... Nič pa ne bo narobe, da v primeru nizkega krvnega pritiska popijete skodelico kave ali pravega čaja, saj naj bi kofein poskrbel za vsaj malenkostno povišanje krvnega pritiska.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…