Nesreča nikoli ne počiva

Topli dnevi nas vabijo, da preživimo večino prostega časa zunaj. Spet se posvečamo aktivnostim, ki so bile v zimskem času potisnjene na stran. Kolesarjenje, rolanje, rolkanje, tek, igranje nogometa, košarke in še bi lahko naštevali, so ponovno priljubljena rekreacija. A prvi sončni žarki s sabo prinašajo tudi več nesrečnih padcev, več ran, prask in odrgnin ...
Tia Kemperle

Še posebej otroci so zelo pogumni in počnejo raznorazne vragolije, zato imajo zelo pogosto potolčena kolena in komolce. Nekatere rane so zgolj površinske in se komajda opazijo, kar pa ne pomeni, da zanje ni potrebno pravilno poskrbeti. Ker je koža poškodovana, se lahko na tem mestu preko rane preidejo v telo različne bakterije in mikroorganizmi. Le-ti lahko povzročijo resnejše vnetje, rana se začne gnojiti, kar pomeni, da bo potrebno vložiti več časa in truda za njeno celjenje. Vsako prasko, odrgnino, ureznino je potrebno jemati resno in jo čim prej oskrbeti. Kako to storimo? Najprej poskrbimo za čiste roke. Umijemo jih s toplo vodo in milom ter razkužimo. Nato rano sperite pod tekočo vodo in z blagim milom, če imate možnost, da je boljša izbira uporaba fiziološke raztopine. Nato poškodovano mesto namažemo z razkužilom (čistite iz notranjosti navzven) oziroma ga premažemo z antiseptično kremo, gelom ali pasto, ki spodbuja celjenje in neguje kožo. Ko je rana čista, jo do suhega popivnajte s sterilno gazo. Na tržišču je je že precej izdelkov, ki učinkovito preprečujejo vnetja in so odlična pomoč pri preprečevanju nadaljnjih morebitnih zapletov po poškodbi.

Kadar gre za bolj globoko rano in resnejše oz. bolj intenzivno krvavenje, je potrebno obiskati zdravnika. Ta bo rano pregledal, jo oskrbel in po potrebi predpisal antibiotik. Preden se odpravimo do zdravnika, odpremo škatlo s prvo pomočjo ter iz nje vzamemo čisto, sterilno gazo ali obvezo, da krvavitev vsaj za silo ustavimo.

Poznamo tudi precej receptov naših babic, ki lahko pomagajo pri celjenju ran, toda ob tem se je potrebno zavedati, da vse kar je domače ni nujno tudi najboljše oz. najbolj varno za nas ali naše otroke. Zato moramo biti pri pripravi domačih zdravil zelo pozorni, saj je potrebno za učinkovit, varen in kvaliteten izdelek imeti kar precej znanja in spretnosti.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

06.12.2019

Jutro je, vi pa že utrujeni

V sodobnem svetu se pripoznava vedno več motenj spanja. V resnici je teh motenj bistveno…
05.12.2019

Zadostna hidracija je ključna za dobro zdravje

Kar tri četrtine ljudi je nenehno dehidriranih. Zaradi oslabljene zaznave žeje,…
03.12.2019

Bioterme Mala Nedelja

Sredi neokrnjene narave, ki je zanimiva in privlačna skozi vse leto, vas v svoj objem…
07.11.2019

V iskanju prave diagnoze ...

Grosupeljčan Rok Ljubič je bil povsem običajen najstnik. Poln energije in življenja je…
07.11.2019

Ležišče, ki prinaša zdravje in udobje

Poznate orgonite? Energijo, s katero je mogoče doseči tisto, kar v hitrem tempu življenja…