Nesreča nikoli ne počiva

Topli dnevi nas vabijo, da preživimo večino prostega časa zunaj. Spet se posvečamo aktivnostim, ki so bile v zimskem času potisnjene na stran. Kolesarjenje, rolanje, rolkanje, tek, igranje nogometa, košarke in še bi lahko naštevali, so ponovno priljubljena rekreacija. A prvi sončni žarki s sabo prinašajo tudi več nesrečnih padcev, več ran, prask in odrgnin ...
Tia Kemperle

Še posebej otroci so zelo pogumni in počnejo raznorazne vragolije, zato imajo zelo pogosto potolčena kolena in komolce. Nekatere rane so zgolj površinske in se komajda opazijo, kar pa ne pomeni, da zanje ni potrebno pravilno poskrbeti. Ker je koža poškodovana, se lahko na tem mestu preko rane preidejo v telo različne bakterije in mikroorganizmi. Le-ti lahko povzročijo resnejše vnetje, rana se začne gnojiti, kar pomeni, da bo potrebno vložiti več časa in truda za njeno celjenje. Vsako prasko, odrgnino, ureznino je potrebno jemati resno in jo čim prej oskrbeti. Kako to storimo? Najprej poskrbimo za čiste roke. Umijemo jih s toplo vodo in milom ter razkužimo. Nato rano sperite pod tekočo vodo in z blagim milom, če imate možnost, da je boljša izbira uporaba fiziološke raztopine. Nato poškodovano mesto namažemo z razkužilom (čistite iz notranjosti navzven) oziroma ga premažemo z antiseptično kremo, gelom ali pasto, ki spodbuja celjenje in neguje kožo. Ko je rana čista, jo do suhega popivnajte s sterilno gazo. Na tržišču je je že precej izdelkov, ki učinkovito preprečujejo vnetja in so odlična pomoč pri preprečevanju nadaljnjih morebitnih zapletov po poškodbi.

Kadar gre za bolj globoko rano in resnejše oz. bolj intenzivno krvavenje, je potrebno obiskati zdravnika. Ta bo rano pregledal, jo oskrbel in po potrebi predpisal antibiotik. Preden se odpravimo do zdravnika, odpremo škatlo s prvo pomočjo ter iz nje vzamemo čisto, sterilno gazo ali obvezo, da krvavitev vsaj za silo ustavimo.

Poznamo tudi precej receptov naših babic, ki lahko pomagajo pri celjenju ran, toda ob tem se je potrebno zavedati, da vse kar je domače ni nujno tudi najboljše oz. najbolj varno za nas ali naše otroke. Zato moramo biti pri pripravi domačih zdravil zelo pozorni, saj je potrebno za učinkovit, varen in kvaliteten izdelek imeti kar precej znanja in spretnosti.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…
13.10.2019

Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se…