Nesreča nikoli ne počiva

Topli dnevi nas vabijo, da preživimo večino prostega časa zunaj. Spet se posvečamo aktivnostim, ki so bile v zimskem času potisnjene na stran. Kolesarjenje, rolanje, rolkanje, tek, igranje nogometa, košarke in še bi lahko naštevali, so ponovno priljubljena rekreacija. A prvi sončni žarki s sabo prinašajo tudi več nesrečnih padcev, več ran, prask in odrgnin ...
Tia Kemperle

Še posebej otroci so zelo pogumni in počnejo raznorazne vragolije, zato imajo zelo pogosto potolčena kolena in komolce. Nekatere rane so zgolj površinske in se komajda opazijo, kar pa ne pomeni, da zanje ni potrebno pravilno poskrbeti. Ker je koža poškodovana, se lahko na tem mestu preko rane preidejo v telo različne bakterije in mikroorganizmi. Le-ti lahko povzročijo resnejše vnetje, rana se začne gnojiti, kar pomeni, da bo potrebno vložiti več časa in truda za njeno celjenje. Vsako prasko, odrgnino, ureznino je potrebno jemati resno in jo čim prej oskrbeti. Kako to storimo? Najprej poskrbimo za čiste roke. Umijemo jih s toplo vodo in milom ter razkužimo. Nato rano sperite pod tekočo vodo in z blagim milom, če imate možnost, da je boljša izbira uporaba fiziološke raztopine. Nato poškodovano mesto namažemo z razkužilom (čistite iz notranjosti navzven) oziroma ga premažemo z antiseptično kremo, gelom ali pasto, ki spodbuja celjenje in neguje kožo. Ko je rana čista, jo do suhega popivnajte s sterilno gazo. Na tržišču je je že precej izdelkov, ki učinkovito preprečujejo vnetja in so odlična pomoč pri preprečevanju nadaljnjih morebitnih zapletov po poškodbi.

Kadar gre za bolj globoko rano in resnejše oz. bolj intenzivno krvavenje, je potrebno obiskati zdravnika. Ta bo rano pregledal, jo oskrbel in po potrebi predpisal antibiotik. Preden se odpravimo do zdravnika, odpremo škatlo s prvo pomočjo ter iz nje vzamemo čisto, sterilno gazo ali obvezo, da krvavitev vsaj za silo ustavimo.

Poznamo tudi precej receptov naših babic, ki lahko pomagajo pri celjenju ran, toda ob tem se je potrebno zavedati, da vse kar je domače ni nujno tudi najboljše oz. najbolj varno za nas ali naše otroke. Zato moramo biti pri pripravi domačih zdravil zelo pozorni, saj je potrebno za učinkovit, varen in kvaliteten izdelek imeti kar precej znanja in spretnosti.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…