Kako se privaditi na slušni aparat

 

Strokovni delavec pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, Adem Jahjefendić, nam je pojasnil razloge, zakaj se je tako težko privaditi na slušni aparat in kako zelo je tehnologija slušnih aparatov v vseh teh letih že napredovala ...

Veronika Bilban

Naglušnost je mogoče omiliti s slušnimi aparati (SA). Tehnologija je dandanes že močno napredovala, kajne? Kje se kažejo tisti najbolj očitni napredki?
Tehnologija je res da močno napredovala, vendar človek in njegovo uho pa sta še zmeraj ista. Nikoli in nikdar ne more noben tehnologija ali napredek nadomestiti zdravega človeškega čutila, v tolikšni meri, da bi oseba brez težav normalno funkcionirala. Vse je vedno in zmeraj odvisno od stopnje okvare, časa nastanka okvare in časa od nastanka do pričetka uporabe pripomočka. Vsekakor je največji napredek bil narejen na področju polževega vsadka, ugotavljanju okvar sluha že ob rojstvu in zgodnji rehabilitaciji otrok. Vsekakor je še velik primanjkljaj na področju preventive in skrbi za delavno aktivno in starejšo populacijo. Res, da so slušni aparati čedalje manjši, vendar je vse odvisno od potreb posameznika in od njegove individualne okvare, saj vsi aparati niso primerni za vse vrste in izgube sluha. Vsekakor so tudi na področju SA novosti, saj so sestavni deli slušnih aparatov vse manjši, vendar pa je majhnost ne pomeni tudi, da je aparat tudi boljši. Večinoma so manjši aparati primernejši za nižje izgube sluha, saj so baterije manjše in posledično je manj energije za ojačenje zvoka iz okolice. Napredki na področju so predvsem pri vgrajevanju več mikrofonov za zajemanje zvoka iz različnih smeri iz samega SA za boljšo orientacijo in lokalizacijo izvora samega zvoka in lažje poslušanje govorca. Vse pa je seveda odvisno tudi od programske opreme v SA, dodatnih funkcij in možnostih za povezovanje z drugimi napravami, ki olajšajo poslušanje. Najpomembneje pri vsem je najprej izbira ustreznega SA, njegovo preizkušanje in ustrezna pravilna individualna nastavitev SA, ki lahko traja dlje časa in je potrebno večkrat obiskati prodajalca, da SA prilagodi potrebam in vedno novim situacijam, s katero se uporabnik srečuje in zazna, da ima težave v komunikaciji in razumevanju govora. Predvsem pa je pomembno redno nošenje.

Izkušnje mnogih kažejo, da se na slušni aparat precej težko navaditi. V čem je največja težava?

Prva in glavna ovira je najprej, da si človek sploh prizna, da ima težavo s sluhom, kar po raziskavah različnih mednarodnih organizacij s tega področja, traja kar 7-10 let. Naslednji korak je odločitev, da obiščemo zdravnika, da sploh ugotovimo, če to drži ali je vzrok povsem drugje.
Druga glavna ovira je stigma, negativen prizvok ( »a ti si pa že čist gluh«), kar seveda ne drži. Oseba, ki je nekoč imela popolnoma zdrav sluh, si nikoli in nikdar ne bo nadela naziva, da je naglušna. Ampak, da je slišeča oseba, ki ima težave s sluhom. Drug osnovni problem je SA. Človek je tako naravnan, da kakršno koli svojo slabost želi prikriti pred drugimi, jo zanikati, zato se izogiba okolice, je raje brez aparata sam, kot da bi se moral izpostavljati, da bi drugi videli, da ima težavo, aparat ali ga celo zaznamovali (gluhec, tepček, ga imeli za neumnega), ker se ne more vključiti v pogovor, stalno sprašuje, kaj je kdo povedal, ne sledi pogovoru in ko spregovori ni v kontekstu z debato.
Ko si človek že prizna svoje težave in poišče pomoč pa se pojavi tretja ovira - neinformiranost. Zaradi zgoraj naštetih razlogov, oseba ne poišče pomoči, informacij od oseb, ki imajo z omenjenimi težavami in reševanjem izkušnje, pa tudi ne ve, kam se naj obrne, ob enem pa še vedno želi vse skupaj prikriti, zanaša se na nepreverjene informacije (aparati so dragi, sosed ga ima pa tako nič ne sliši z njim, teta jamra, če ga nosi, jo stalno boli glava ...) in smo spet skoraj na začetku. Veliko krivde je na osebah samih, ker se ne seznanijo in ne informirajo o pravicah, postopkih in kaj trg in ponudniki vse ponujajo, ampak slepo verjamejo nepreverjenim informacijam.

Dejstvo je, da se o večini produktov, ki jih uporabljamo vsak dan ( mobilni telefon, mikrovalovna, sesalec, avto, televizija ...) podrobno seznanimo o njihovih karakteristikah, značilnostih, kaj ponujajo, kaj imajo novega, kakšne funkcije nudijo, medtem ko o slušnem aparatu slepo zaupamo prodajalcem, ki našo neizkušenost s pridom izkoriščajo (ne vsi, a večina).

Četrti razlog in z njim povezani razlogi: Pravilno navajanje na SA. Na slušni aparat se je potrebno navajati postopoma, sploh za prve uporabnike SA, pri katerih so se možgani odvadili določenih dražljajev. Potrebno je med uporabo SA možgane sprva po eni uri odpočiti in postopoma skozi čas organizem navaditi na novo na te dražljaje. To je tudi eden ključnih problemov, ki ga ljudem nihče ne razloži, ampak jim dobesedno vtaknejo SA v uho in jih postavijo na cesto (pošljejo domov z SA v ušesu). Ko takšna oseba, ki je imela do sedaj oslabljen sluh naenkrat dobi vse hrupne zvoke v možgane, ojačane sicer na normalno jakost, je to zanjo šok in bo kakor se le da hitro odstranila SA iz ušesa in ga tudi lep čas ne bo dala več v uho. Prav zaradi prve slabe izkušnje z SA se dogaja, da nekateri ljudje SA sploh ne nosijo, ga zavračajo in se nanj sploh ne želijo navaditi.

Potem pa je še tukaj ušesni vložek ali oliva, ki mora biti v ušesu/sluhovodu, ki stalno pritiska na sluhovod, človeka moti in nekateri se tudi na to težko navadijo.

To so v glavnem poglavitni razlogi zakaj se ljudje tako težko odločajo za SA in zakaj jih v veliki meri zavračajo, skrivajo in o tem ne želijo govoriti.

Največji problem pa je nastal seveda pred leti in na to bi želeli posebej opozoriti:

ZZZS na predlog razširjenega strokovnega kolegija za ORL pri MZ, je spremenil postopek pridobitve SA, ki dosedanjim uporabnikom SA ne omogoča daljšega testnega obdobja in preizkušanja različnih SA pri različnih ponudnikih, ampak takojšnjo izdajo SA v roku veljavnosti naročilnice. Pojavljajo se težave pri osebah, ki bi želeli preizkusiti več SA v daljšem obdobju, kot le za čas veljavnosti naročilnice, pa te pravice po novih pravilih več nimajo. To pravico imajo le uporabniki, ki prvič zaprosijo za prvi SA.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…