Molekula, ki spreminja življenje

Koencim Q10 je vitaminu podobna molekula, ki jo vsebuje prav vsaka človeška celica. Sodeluje v energijski presnovi in je ena izmed ključnih snovi, ki tvori celično energijo – ATP. Zato ne preseneča, da jo je v tkivih organov, ki potrebujejo veliko energije, več. Koencim Q10 je skupno ime za dve obliki, ubikinon in ubikinol, ki sta v dinamičnem ravnotežju. Ubikinon encimi pretvorijo v ubikinol, ki je eden izmed najmočnejših v maščobah topnih antioksidantov v telesu.

Kaja Perme

Ohranjanje mladosti in vitalnosti

Klasično ubikinonsko obliko koencima Q10 zdravi mladostniki učinkovito pretvarjajo v ubikinolno obliko. Brez problema tudi normalno proizvajajo koencim Q10. Pri staranju in pri nekaterih boleznih, pa se sposobnost proizvajanja in pretvarjanja ubikinona v aktivno, ubikinolno obliko zmanjšuje. Ubikinolna oblika Q10 bo dobrodošla za tiste, ki koencima Q10 še ne jemljejo in potrebujejo hitrejšo zapolnitev notranjih zalog ali višje odmerke.

Utrujenost lahko skrajšamo
Utrujenost in nemoč po operacijah, težjih boleznih ali hudem stresu lahko traja zelo dolgo, saj telo porabi notranjo zalogo energije za samozdravljenje. Slovaška profesorica Gvozdjakova je dokazala, da se zaloge Q10 pri različnih stresnih situacijah in boleznih bistveno zmanjšajo. Zmanjšanje notranjih zalog in povrnitev energije po takih stanjih lahko hitreje nadoknadimo s kakovostnim dodatkom ubikinola, ki ga telo lahko takoj uporabi.

Hvaležno utrujeno srce
Koencim Q10 je pomembna molekula v proizvodnji energije. Največ ga potrebujejo energijsko potratni organi, med katerimi je tudi srce, ki dnevno naredi več kot sto tisoč utripov in prečrpa med 7000 in 9000 litrov krvi. V italijanski raziskavi so 2500 bolnikom z oslabelim srcem poleg zdravil dodajali še 100 mg koencima Q10. Po treh mesecih se je boljše počutilo 80 % bolnikov, njihova koža je bila bolj zdravega videza, manj so jim zatekali gležnji in tudi spali so bolje. 100 mg klasičnega koencima Q10 lahko nadomestimo z nižjim odmerkom bolj biorazpoložljivega koencima Q10 v ubikinolni obliki.

Uspešna pomoč pri mišičnih bolečinah
Mnogi zaradi utrujenosti in mišičnih bolečin prenehajo z jemanjem zdravil za zniževanje holesterola (statinov). Raziskovalci vzroke za nastanek bolečine in utrujenosti pripisujejo vpletanju statinov v notranjo proizvodnjo koencima Q10, zato je njegovo nadomeščanje v obliki ubikinola lahko zelo koristno.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.06.2019

Peče, srbi in boli

Sodite med tiste, ki ste že preboleli norice? Veste, da je njihov nastanek povzročil…
16.06.2019

Zdravi in fit na počitnice

Do težko pričakovanega oddiha imate še ravno dovolj časa, da telo spravite v zavidljivo…
16.06.2019

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
16.06.2019

Bolečina, ki vpliva na naš vsakdan

Razlogov, zakaj se lahko pojavijo bolečine v mišic in sklepih, je več. Tudi intenzivnost…
16.06.2019

Molekula, ki spreminja življenje

Koencim Q10 je vitaminu podobna molekula, ki jo vsebuje prav vsaka človeška celica.…