Bolečina, ki vpliva na naš vsakdan

Razlogov, zakaj se lahko pojavijo bolečine v mišic in sklepih, je več. Tudi intenzivnost bolečine je lahko zelo različna, a ne glede na vse, ta zdravstvena težava močno vpliva na kakovost našega življenja. Še posebej športnike lahko močno ovira pri njihovi aktivnosti in doseganju dobrih rezultatov.

Tia Kemperle

Kadar govorimo o vzrokih, se najpogosteje omenjata dva ... Prvi je, da se bolečine pojavijo zaradi artritisa in drugi, ki se ne pojavijo v povezavi z njim.

Kdaj obiskati zdravnika?

Priporočljivo je, da se posvetujte z zdravnikom, če se soočate s hudi bolečino v sklepih in mišicah ali če se pojavijo simptomi, kot so vročina, nepojasnjeno hujšanje, občutek slabosti, vroč ali otečen sklep, pojav pekočega občutka ali šibkosti v mišicah. Diagnosticiranje vzroka bolečin v sklepih zahteva celovito anamnezo in fizični pregled, ki mu včasih sledijo krvni testi, slikovni testi in še bi lahko naštevali. Pred obiskom zdravnika bodite pripravljeni na nekaj splošnih vprašanj, ki vam jih bo zastavil. Pomembno je, da poznate lokacijo, čas in intenzivnost bolečine v sklepih, saj bo tako lažje precenil ali gre za artritis, povezan z protinom, pseudogoutom ali bakterijsko okužbo (pogosto prizadene en sklep, pride nenadoma in je huda) ali pa bo presodil, da je bolečina, povezana z artritisom zaradi sistemske bolezni (le-ta je običajno je blaga in boleča, se pojavlja postopoma in prizadene več kot en sklep).

Biti aktiven ali počivati?
Diagnoza je ključnega pomena, saj vam bo na njeni podlagi svetoval, kaj in kako dalje. Medtem ko se bolečine v sklepih pri osteoartritisu izboljšajo s počitkom in se poslabšajo z aktivnostjo, je na primer artritis zaradi sistemske bolezni vezivnega tkiva, kot je revmatoidni artritis, slabši pri počitku in se izboljša z aktivnostjo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

16.06.2019

Peče, srbi in boli

Sodite med tiste, ki ste že preboleli norice? Veste, da je njihov nastanek povzročil…
16.06.2019

Zdravi in fit na počitnice

Do težko pričakovanega oddiha imate še ravno dovolj časa, da telo spravite v zavidljivo…
16.06.2019

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
16.06.2019

Bolečina, ki vpliva na naš vsakdan

Razlogov, zakaj se lahko pojavijo bolečine v mišic in sklepih, je več. Tudi intenzivnost…
16.06.2019

Molekula, ki spreminja življenje

Koencim Q10 je vitaminu podobna molekula, ki jo vsebuje prav vsaka človeška celica.…