Bolečina, ki vpliva na naš vsakdan

Razlogov, zakaj se lahko pojavijo bolečine v mišic in sklepih, je več. Tudi intenzivnost bolečine je lahko zelo različna, a ne glede na vse, ta zdravstvena težava močno vpliva na kakovost našega življenja. Še posebej športnike lahko močno ovira pri njihovi aktivnosti in doseganju dobrih rezultatov.

Tia Kemperle

Kadar govorimo o vzrokih, se najpogosteje omenjata dva ... Prvi je, da se bolečine pojavijo zaradi artritisa in drugi, ki se ne pojavijo v povezavi z njim.

Kdaj obiskati zdravnika?

Priporočljivo je, da se posvetujte z zdravnikom, če se soočate s hudi bolečino v sklepih in mišicah ali če se pojavijo simptomi, kot so vročina, nepojasnjeno hujšanje, občutek slabosti, vroč ali otečen sklep, pojav pekočega občutka ali šibkosti v mišicah. Diagnosticiranje vzroka bolečin v sklepih zahteva celovito anamnezo in fizični pregled, ki mu včasih sledijo krvni testi, slikovni testi in še bi lahko naštevali. Pred obiskom zdravnika bodite pripravljeni na nekaj splošnih vprašanj, ki vam jih bo zastavil. Pomembno je, da poznate lokacijo, čas in intenzivnost bolečine v sklepih, saj bo tako lažje precenil ali gre za artritis, povezan z protinom, pseudogoutom ali bakterijsko okužbo (pogosto prizadene en sklep, pride nenadoma in je huda) ali pa bo presodil, da je bolečina, povezana z artritisom zaradi sistemske bolezni (le-ta je običajno je blaga in boleča, se pojavlja postopoma in prizadene več kot en sklep).

Biti aktiven ali počivati?
Diagnoza je ključnega pomena, saj vam bo na njeni podlagi svetoval, kaj in kako dalje. Medtem ko se bolečine v sklepih pri osteoartritisu izboljšajo s počitkom in se poslabšajo z aktivnostjo, je na primer artritis zaradi sistemske bolezni vezivnega tkiva, kot je revmatoidni artritis, slabši pri počitku in se izboljša z aktivnostjo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…