Zdravi in fit na počitnice

Do težko pričakovanega oddiha imate še ravno dovolj časa, da telo spravite v zavidljivo kondicijo – tokrat ne navzven, ampak navznoter. V našem črevesju domuje več kot 100 bilijonov mikroorganizmov in prav pestrost različnih bakterij in predvsem njihovo medsebojno razmerje je ključno za dobro presnovo in delovanje imunskega sistema. Vsak človek ima nekoliko posebno sestavo svoje črevesne mikrobiote. Na sestavo bakterij, njihovo medsebojno razmerje in število različnih sevov, vpliva starost, spol, življenjski slog, geografsko poreklo, okoljski faktorji, kot tudi uporaba zdravil, predvsem antibiotikov.

Barbara Bajc

Vedno več študij dokazuje, da je posameznik zaradi specifične sestave mikrobiote lahko nagnjen k posameznim boleznim. Prav tako so študije potrdile drugačno sestavo črevesne mikrobiote pri obolelih s kolitisom in kronovo boleznijo, kot tudi pri debelih in vitkih. Znižanje števila dobrih bakterij, ki podpirajo zdravo črevesje, je povezano s presnovnimi obolenji, vključno z debelostjo, diabetesom, srčno-žilnimi boleznimi, nevrološkimi boleznimi ...
Zdravje pa si lahko povrnemo z aktivnim spreminjanjem mikrobiote. Na njeno sestavo ima ključen vpliv prehrana, dokazano pa jo modificirajo tudi omega 3 maščobne kisline DHK in EPK, ki uravnavajo razmerje med bakterijami družine Firmikuti in Bacteroidetes. Porušeno razmerje med slednjimi povezujejo s pridobivanjem teže in ostalimi presnovnimi motnjami, prepustnostjo črevesja, inzulinsko rezistenco in depresijo. Omega 3 maščobne kisline delujejo kot prebiotik, ki v kombinaciji s probiotokom zagotavljajo optimalno ravnovesje oziroma eubioso.

Bolj raznolika in uravnotežena mikrobiota je tudi odlična zaščita pred neprijetnimi prebavnimi težavami, ki so pogoste neželene spremljevalke predvsem potovanj v oddaljene kraje. Dobre, probiotične bakterije namreč preprečujejo, da bi škodljivi mikroorganizmi poselili črevesje oz. v njem prevladali.

Idealno seveda je, da ukrepate preventivno in se v nove poletne dogodivščine odpravite z zdravim in fit črevesjem.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

11.08.2019

CBD olje

Konopljo so uporabljali že pred davnimi časi, in sicer na različne načine. Tako kot so se…
11.08.2019

Domača potovalna lekarna

Poletje je čas dopustov, vendar z njimi lahko pridejo tudi nekatere nevšečnosti kot so:…
31.07.2019

5 razlogov zakaj moraš imeti menstrualno skodelico

Menstrualne skodelice obstajajo že od prve polovice 20. stoletja, a so na svoji…
16.07.2019

Nič ne gre čez noč

Izguba kilogramov ter pot do vitkega telesa ni vedno lahka, zato se čedalje več ljudi…
02.07.2019

Razvajajmo brbončice tudi poleti

V teh vročih poletnih dneh si mnogi zaželijo prečistiti svoje telo in iz jedilnika črtajo…