Peče, srbi in boli

Sodite med tiste, ki ste že preboleli norice? Veste, da je njihov nastanek povzročil virus varicella zoster, ki pa v vašem telesu ostane nato še vrsto let?

Tia Kemperle

Norice se običajno pojavijo v otroštvu. Tiste rdeče pikice, ki jih najpogosteje opazimo na obrazu in telesu nadležno srbijo in so nalezljive. Toda otroci to bolezen bolj ali manj zlahka prenesejo, saj nemalokrat ne občutijo nobenih bolečin, le občutek srbenja je lahko zelo neugoden.

Zgodi se, da virus izbruhne tudi v odrasli dobi in se pokaže kot herpes zoster. Le-ta prav tako srbi, ampak je ponavadi precej bolj boleč. Izpuščaj v obliki mehurjev, ki zajema večji del kože na eni strani telesa je lahko znak, da vas je napadel omenjen virus. Če niste prepričani, obiščite zdravnika, ki vas bo pregledal in vam podal pravo diagnozo. V primeru, da se vaše predvidevanje potrdi, potem vam bo dal zdravila in napotke, s katerimi si boste lahko lajšali to zdravstveno tegobo.

Značilnosti herpesa zosterja so, da nastane na eni strani telesa ali obraza, da peče, srbi in boli, prične pa se z rdečimi izpuščaji, ki se spremenijo v žulj. Mnogi sprva pomislijo, da gre za infekcijo, vnetje, dermatitis, zato je priporočljivo, da vas pregleda zdravnik, ki vas bo verjetno še povprašal ali ste imeli morda vročino, glavobol, prehlad, ali vas je mrazilo ... Običajno že iz samega pogovora in na prvi pogled potrdijo ali zavržejo dejstvo ali gre za herpes zoster. Kadar pa pogled vendarle ni dovolj, se odločijo za testiranje. Slednje se priporoča še posebej za tiste, ki so izpostavljeni večjemu tveganju za nastanek komplikacij (npr. tistim, ki čakajo na presaditev organa ali tistim, ki spadajo med osebe z oslabljenim imunskim sistemom, jemljejo zdravila, ki slabi imunski sistem ...). Test boste lahko opravili s pomočjo odvzema krvi, saj nam, ko smo izpostavljeni varicella virosu, imunski sistem ustvari beljakovine (antitelesca), s katerimi se bori proti njemu.

Običajno herpes zoster izgine prej kot v mesecu dni, včasih pa lahko stanje privede do resnejših zapletov. Še posebej bodite pozorni, če se vam pojavi v ali ob očesu, nosu oz. čelu, saj lahko povzroči poškodovanje povrhnjice, rdečino in oteklino, glavkom in celo izgubo vida. Kadar se pojavi okoli ušesa, vas lahko spremlja stanje, kot je vrtoglavica, zvonjenje v ušesih, naglušnost in podobno.

Zelo redko pa se zgodi, da herpes zoster povzroči hujše vnetje možganov, pljuč, jeter, v zelo redkem primeru pa ima celo smrtno posledico. Najbolj ogroženi so starejši ljudje, nosečnice in bolniki, pri katerih pride do sekundarne okužbe.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

11.08.2019

CBD olje

Konopljo so uporabljali že pred davnimi časi, in sicer na različne načine. Tako kot so se…
11.08.2019

Domača potovalna lekarna

Poletje je čas dopustov, vendar z njimi lahko pridejo tudi nekatere nevšečnosti kot so:…
31.07.2019

5 razlogov zakaj moraš imeti menstrualno skodelico

Menstrualne skodelice obstajajo že od prve polovice 20. stoletja, a so na svoji…
16.07.2019

Nič ne gre čez noč

Izguba kilogramov ter pot do vitkega telesa ni vedno lahka, zato se čedalje več ljudi…
02.07.2019

Razvajajmo brbončice tudi poleti

V teh vročih poletnih dneh si mnogi zaželijo prečistiti svoje telo in iz jedilnika črtajo…