Domača potovalna lekarna

Poletje je čas dopustov, vendar z njimi lahko pridejo tudi nekatere nevšečnosti kot so: infekcije, diareja, slabost, opekline in dehidracija. Da pa nam težave ne bodo pokvarile dopusta, je dobro pripravljena domača potovalna lekarna ključnega pomena.

Kaja Perme, mag. inž. prehrane

1: Prebavne težave
Glede na številne raziskave je lahko pri preprečevanju in zmanjšanju tveganja za pojav driske kot tudi zdravljenje le-te zelo učinkovita probiotična terapija. Zelo hitro pomoč v primeru diareje in črevesnega vnetja omogoča nepatogena probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii, ki umiri diarejo že v 1 dnevu. Še posebej je priporočljiva za preprečevanje in zdravljenje driske različnih vzrokov kot so jemanje antibiotikov, okužba z bakterijo Clostridium difficile, potovalna driska in akutna driska pri otrocih.
2: Sončne opekline
V primeru sončnih opeklin, je potrebno kožo nahraniti in regenerirati s ključnimi hranili. Vsekakor je nepogrešljiv spremljevalec čisti aloe vera gel, ki zaradi svoje bogate hranilne sestave kožo hladi in pomiri, ima pa tudi protibakterijske in protiglivične lastnosti. Gel učinkovito ohladi in pomiri kožo tudi pri pikih insektov, depilaciji ali britju. Prodre v globlje plasti in ji povrne elastičnost, prožnost ter jo ščiti pred prezgodnjim staranjem.
3: Suha koža
Za intenzivno regenerativno nego se priporočajo tudi losjoni s kakavovim in karitejevim maslom, ki s hranilnim in hidratantnim učinkom izboljšajo elastičnost in prožnost kože, ki je izpostavljena ekstremnim razmeram. Kakavovo maslo neguje in mehča kožo. Vsebuje izdatno mero vitamina E in tako ščiti tudi pred delovanjem prostih radikalov. Zelo podobno kakavovemu je karitejevo maslo. Karitejevo maslo koži razveže togost. Še posebej je primerno za nego v obdobjih, ko koža potrebuje globinsko nego ter več prožnosti.

Zavedajmo se, da za brezskrben dopust marsikaj lahko naredimo sami, zato ob pakiranje še enkrat premislite, kaj bi lahko še dodali v kovček.

Pripravila: Kaja Perme, mag. inž. prehrane

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

20.08.2019

Pisarniški stol za zdravo hrbtenico

V modernem svetu smo ljudje primorani preživeti veliko časa na pisarniških stolih, kar pa…
20.08.2019

Nevarnost sevanja pri slikanju zob

Kako varno je slikanje zob? Ali je primerno za otroke? Ali lahko opravimo slikanje zob na…
20.08.2019

Kako do primernega zobozdravnika v »totem« Mariboru?

Kadar imamo težave z našimi zobmi je dobro vedeti, da imamo zobozdravnika v Mariboru, ki…
13.08.2019

Ali je križarjenje z ladjo varno?

Ali so križarjenja varna? To vprašanje pogosto slišimo tako kot od veteranov križarjenja…
11.08.2019

CBD olje

Konopljo so uporabljali že pred davnimi časi, in sicer na različne načine. Tako kot so se…