Nevarnost sevanja pri slikanju zob

Kako varno je slikanje zob? Ali je primerno za otroke? Ali lahko opravimo slikanje zob na noseči ženski? Veliko vprašanj in malo odgovorov.

Slikanje zob ali digitalni zobni rentgenski žarki imajo zelo nizke odmerke sevanja, ki proizvajajo le delček tistega čemur ste izpostavljeni v drugih postopkih slikanja (npr. magnetna resonanca). Če vas skrbi, ali potrebujete rentgenske posnetke, ali se sprašujete, kako škodljivo je za vaše zdravje vam predlagamo da se v temo poglobite malce globje in preučite zakaj se izvaja in kako obravnavati slikanje zob.

Ko se rentgenski žarki pravilno izvajajo z ustreznimi varnostnimi ukrepi, obstaja zelo malo razlogov za zaskrbljenost. Rutinski pregled z rentgenskimi žarki vas izpostavi približno enaki količini sevanja, ki jo boste doživeli v eni do dveh urah na letalu.

Kdo potrebuje slikanje zob?
Dentalni rentgenski posnetki se uporabljajo diagnostično, da pomagajo zobozdravnikom videti težave, ki so sicer skoraj nevidne s prostim očesom. Z uporabo teh rentgenskih slik lahko vaš zdravstveni delavec vidi:
• Področja razpadanja, vključno s tistimi med zobmi ali pod korenino
• Izgubo kosti, povezana z boleznijo dlesni
• Abscesi, ki so okužbe v korenu zoba ali med zobom in dlesnijo
• Tumorji
• Spremembe v korenskem kanalu
• Brez rentgenskega pregleda bi lahko veliko teh težav postalo ne diagnosticirano.
• Z slikanjem zob se lahko zobozdravnik bolje pripravi pri posegu zobnih vsadkov, zobnih protez in drugih podobnih nadomestkov zob.

Otroci in njihovi zobki
Mnogi starši so zaskrbljeni zaradi vpliva zobnih rentgenskih slik na otroke. Otroci so bolj občutljivi na sevanje. Vendar pa se količina sevanja pri slikanju zob še vedno šteje za varno za otroka. Ker se čeljusti in zobje otrok stalno spreminjajo, je pomembno, da pazite na njihov razvoj.

Dentalni rentgenski žarki med nosečnostjo
Nosečnicam na splošno priporočamo, da se izogibajo zobnim rentgenskim slikanjem. Čeprav je sevanje minimalno, je najbolje, da se izognemo vsakršni izpostavljenosti, kadar je to mogoče za zdravje razvijajočega se zarodka. Zato je pomembno, da zobozdravniku poveste, če ste noseči ali bi lahko bili noseči. Če so vaši zobje nujno potrebujejo slikanje pa obstajajo naslednji ukrepi. Vaš zobozdravnik lahko sprejme vse previdnostne ukrepe, kot je uporaba osvinčenega predpasnika in ščitničnega ovratnika, za vse rentgenske posnetke med nosečnostjo, če je postopek potreben. Če je vaš zobozdravnik redno obveščen, je to najboljši način za nadaljevanje in iskanje rešitev.

Kdo smo?
RTG studijo že 20 let izvaja rentgenske storitve, skozi mnoga leta smo si pridobili bogate izkušnje ter zaupanje mnogih zobozdravnikov, ki k nam redno pošiljajo svoje paciente. Od 1.10.2014 vam nudimo tudi 3D slikanje zob na enem izmed najprestižnejših aparatov na svetu. Slikanje, ki se opravi pri 3D napravi je tako napram tradicionalnemu slikanju zob veliko manj škodljivo zato porast za odločitev 3D slikanja ni vprašljiva.

Za vas smo odprti vsak dan v tednu razen vikenda. Naša usposobljena in profesionalna ekipa vam bo z veseljem odgovorila na vaša vprašanja.
Več o nas si preberite na: https://rtgstudio.si/rtg-studio-za-slikanje-zob/

 

promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

20.08.2019

Pisarniški stol za zdravo hrbtenico

V modernem svetu smo ljudje primorani preživeti veliko časa na pisarniških stolih, kar pa…
20.08.2019

Nevarnost sevanja pri slikanju zob

Kako varno je slikanje zob? Ali je primerno za otroke? Ali lahko opravimo slikanje zob na…
20.08.2019

Kako do primernega zobozdravnika v »totem« Mariboru?

Kadar imamo težave z našimi zobmi je dobro vedeti, da imamo zobozdravnika v Mariboru, ki…
13.08.2019

Ali je križarjenje z ladjo varno?

Ali so križarjenja varna? To vprašanje pogosto slišimo tako kot od veteranov križarjenja…
11.08.2019

CBD olje

Konopljo so uporabljali že pred davnimi časi, in sicer na različne načine. Tako kot so se…