Kaj kaže vaša krvna slika?

Se počutite zdravi, polni energije in menite, da vam nič ne manjka? Odlično, toda kljub vsemu bi vam zdravniki svetovali, da se vsaj enkrat letno odpravite v laboratorij in preverite krvno sliko.

Veronika Bilban

Rezultati pokažejo, kaj se v telesu dogaja. Z odvzemom krvi in preiskavami je mogoče ugotoviti ali smo zdravi, se nas loteva kakšna bolezen, kaj nam manjka, koliko odstopamo od povprečja in kako zelo resno je. Dovolj je, če nam jo vzamejo dve čajni žlički. Toliko je dovolj, da dobimo prve informacije o našem zdravju.

Preiskava celotne krvne slike nam običajno podrobno določi število rdečih krvnih celic, število belih krvnih celic in trombocitov; elektrolitov za merjenje delovanja ledvic; jetrne preiskave in CRP (C-reaktivni protein), ki nam lahko pove, ali je v telesu prisotno kakšno vnetje. .
Iz teh testov lahko določimo stvari, kot so prisotnost anemije (nizko število rdečih krvnih celic iz različnih vzrokov), okužbe, odpovedi ledvic in bolezni jeter. Pogosto bodo rezultati teh testov sprožili nadaljnje testiranje. Na primer, prisotnost anemije običajno vodi k testiranju pomanjkanja železa, morda vitamina B12 in folatov ... V primeru infekcije se vzame kri, da zdravniki oziroma specialisti prepoznajo bakterijo, ki je odgovorna za težavo ter na podlagi tega predpišejo pravilni antibiotik.

Seznam krvnih preiskav, ki jih sprva naroči osebni zdravnik, je lahko precej dolg. Z nekaterimi drugimi krvnimi testi je mogoče z markerji tumorjev spremljati odziv raka na zdravljenje, odkrijejo se lahko genetske motnje, nosečnost idr.

Če se slabo počutite, ste utrujeni ali vas tare kakšna zdravstvena tegoba, le opravite laboratorijski pregled krvi in se prepričajte, da ni razloga za skrbi..

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

20.08.2019

Pisarniški stol za zdravo hrbtenico

V modernem svetu smo ljudje primorani preživeti veliko časa na pisarniških stolih, kar pa…
20.08.2019

Nevarnost sevanja pri slikanju zob

Kako varno je slikanje zob? Ali je primerno za otroke? Ali lahko opravimo slikanje zob na…
20.08.2019

Kako do primernega zobozdravnika v »totem« Mariboru?

Kadar imamo težave z našimi zobmi je dobro vedeti, da imamo zobozdravnika v Mariboru, ki…
13.08.2019

Ali je križarjenje z ladjo varno?

Ali so križarjenja varna? To vprašanje pogosto slišimo tako kot od veteranov križarjenja…
11.08.2019

CBD olje

Konopljo so uporabljali že pred davnimi časi, in sicer na različne načine. Tako kot so se…