Uhajanje seča ni več tabu

 

Z našo sogovornico, Petro Šket, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva, bomo spregovorili o tej bolezni, predstavili pa bomo tudi odlično terapijo, ki pomaga pri odpravljanju teh težav.


Doktorica, kaj je urinska stresna inkontinenca, koga lahko prizadane in kako razširjena je pri nas?
Nenadzorovano uhajanje vode - urinska inkontinenca - je za številne ženske velika težava, saj predstavlja socialni in higienski problem. Ženske lahko prizadane v vseh starostnih obdobjih. Najpogostejša je stresna inkontinenca, za katero je značilno uhajanje vode ob povečanem pritisku v trebuhu: težje fizično delo, kašljanje, kihanje, športna aktivnost. Dejavnki tveganja za nastanek stresne inkontinence so nosečnost, porod, debelost, menopavza in staranje. Vzrok za nastanek stresne urinske inkontinence je popuščanje delovanja struktur medeničnega
dna. Prizadete so mišične in vezivno-tkivne strukture, tako da niso več sposobne zadržati povečanega pritiska na mehur.
Za ljudi, ki trpijo za stresno urinsko inkontineco, bo razveseljiva novica novost – lasersko zdravljenje. Kakšna je pravzaprav laserska terapija in kakšni so njeni rezultati?
Laserska fototerapija je novost v svetu in pri nas. Metoda je primerna za zdravljenje začetne stopnje stresne urinske inkontinence in odpravljanje sindroma ohlapnosti nožnice. Laser v nožnici deluje na kolagen. To je beljakovina oziroma snov, ki skrbi za čvrstost mišic. Z laserskim segravanjem dosegamo, da tkivo prične ponovno tvoriti kolagen, ta pa potem pokrči in skrajša mišico za tudi do dve tretjine njene dolžine. Ne le, da ta kolagen po posegu ostane tam, ampak se po končanem posegu tudi tvori na novo. Čvrstejše in bolj elastično vezivno tkivo nožnice je boljša opora sečnici in sečnemu mehurju.
Gre za razmeroma enostaven in nenevaren ambulantni poseg. Bolečin skoraj ni, zato uporaba anestezije ni potrebna. Postopek je podoben kot pri vaginalni ultrazvočni preiskavi, traja pa od 15 do 20 minut.
Nezaželenih učinkov pri tem posegu skoraj ni. Najbolj zaželeni stranski učinek je izboljšanje kakovosti spolnih odnosov tako za
moškega kot za žensko.
Kaj bi bil vaš napotek, priporočilo vsem, ki so se znašli v stiski in ne vedo, kako bi rešili to zdravstveno nevšečnost?
Kljub pogostnosti težav zaradi stresne urinske inkontinence še vedno veliko žensk ne poišče ustreznega zdravljenja. Le 15 odstotkov žensk s težavami naj bi poiskalo zdravniško pomoč. Mlajše žensko običajno mislijo, da se bodo težave z leti in vadbo zmanjšale. Vendar se težave stopnjujejo in ženske poiščejo pomoč v poznih stopnjah inkontinence, ko pa z zdravljenjem nismo več tako uspešni. Zato je pomembno, da se o težavi čim prej spregovori in poišče ustrezno zdravniško pomoč.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…