Ščitnica je žrtev, ne vzrok

Ščitnica nas ščiti pred napakami napačne prehrane in življenjskega sloga, ki jo s časom preobremenijo do te mere, da se preveč upočasni ali podivja. Takrat je potrebna celostne razbremenitve.

Simone Godina, Hormone Coach

Napačno prehranjevanje lahko našo ščitnico obremeni na različne načine. Ščitnični hormoni so del endokrinega hormonskega sistema. Ščitnica opravlja delo regulacije telesne temperature, presnove ter zagotavlja energijo. Prehrana polna enostavnih ogljikovih hidratov, kot sta sladkor in škrob, ščitnico posredno lahko upočasni, ker vpliva na nivo inzulina, ki je povezan s kortizolom. Enostavni ogljikovi hidrati potrebujejo inzulin, da ta sladkor spremeni v energijo. Hitrejši je poskok sladkorja, globlji je tudi padec le tega v krvi, kar sproži dvig stresnega hormona kortizola. Kadar je dejaven stresni hormon kortizol, so ščitnični hormoni potisnjeni. V dolgotrajnih stresnih situacijah je stresni hormon kortizol konstantno povišan in prevladuje, kar ščitnico še dodatno potiska in sčasoma močno upočasni.

Hrana lahko deluje tudi kot direktni stresni faktor, ker živila na katera je naše telo preobčutljivo, lahko ustvarjajo stres in še dodatno pospešujejo tvorbo kortizola, hkrati pa obremenjujejo imunski sistem, ker jih telo zaznava kot tujek in jih želi izločiti. Pretirano uživanje antigenih živil, preobremeni imunski sistem do te mere, da prične napadati samega sebe, ker ne loči več med lastnim in tujim. Rafinirana, predelana živila, pa ustvarjajo še notranja vnetja, proti katerim se telo bori spet s kortizolom, ter se tako zaradi napačne prehrane vrtimo v začaranem krogu.
Ščitnica je večino časa potisnjena, ni porabe kalorij, zebe nas, vse funkcije so upočasnjene, telo (ščitnica) nas tako ščiti pred pretiranim izčrpavanjem, pretirano porabo hranil in smrtjo. Posledično se v taki situaciji redimo, ker telo ustvarja zaloge zaradi pomanjkanja in stresa. V stresnih situacijah tudi hipofiza, ki stimulira ščitnico in uravnava hormonski orkester, upočasni delovanje funkcij telesa, ker nas na ta način ščiti pred popolno izgorelostjo. Počutimo se utrujene, zaspane, ker se je telo upočasnilo in nam s tem sporoča: "ustavi se!"Kaj pa počnemo mi? Zatekamo se k stimulansom za dvig energije, da se lahko vlečemo skozi dan. Kava, energijske pijače s kofeinom, pa tudi naravna prehranska dopolnila za dvig energije, lahko še dodatno izčrpavajo že tako izčrpano telo. Tudi zdravilo za ščitnico v obliki nadomestnega ščitničnega hormona v obliki levotiroksina, lahko preobremeni naš hormonski sistem, predvsem delovanje adrenalnih žlez, ki so odgovorne za tvorbo kortizola. Z zdravilom se nekaj časa počutimo fantastično, po določenem času pa se sesedemo in smo še bolj utrujeni kot pred jemanjem le tega. Doze zdravila se povečuje in povečuje, kar lahko samo še bolj izčrpava telo.

S svojim življenjskim slogom smo že močno preobremenili naravni bioritem ščitničnih hormonov, kar kažejo tudi vse pogostejša obolenja naših ščitnic.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…
13.10.2019

Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se…