Ščitnica je žrtev, ne vzrok

Ščitnica nas ščiti pred napakami napačne prehrane in življenjskega sloga, ki jo s časom preobremenijo do te mere, da se preveč upočasni ali podivja. Takrat je potrebna celostne razbremenitve.

Simone Godina, Hormone Coach

Napačno prehranjevanje lahko našo ščitnico obremeni na različne načine. Ščitnični hormoni so del endokrinega hormonskega sistema. Ščitnica opravlja delo regulacije telesne temperature, presnove ter zagotavlja energijo. Prehrana polna enostavnih ogljikovih hidratov, kot sta sladkor in škrob, ščitnico posredno lahko upočasni, ker vpliva na nivo inzulina, ki je povezan s kortizolom. Enostavni ogljikovi hidrati potrebujejo inzulin, da ta sladkor spremeni v energijo. Hitrejši je poskok sladkorja, globlji je tudi padec le tega v krvi, kar sproži dvig stresnega hormona kortizola. Kadar je dejaven stresni hormon kortizol, so ščitnični hormoni potisnjeni. V dolgotrajnih stresnih situacijah je stresni hormon kortizol konstantno povišan in prevladuje, kar ščitnico še dodatno potiska in sčasoma močno upočasni.

Hrana lahko deluje tudi kot direktni stresni faktor, ker živila na katera je naše telo preobčutljivo, lahko ustvarjajo stres in še dodatno pospešujejo tvorbo kortizola, hkrati pa obremenjujejo imunski sistem, ker jih telo zaznava kot tujek in jih želi izločiti. Pretirano uživanje antigenih živil, preobremeni imunski sistem do te mere, da prične napadati samega sebe, ker ne loči več med lastnim in tujim. Rafinirana, predelana živila, pa ustvarjajo še notranja vnetja, proti katerim se telo bori spet s kortizolom, ter se tako zaradi napačne prehrane vrtimo v začaranem krogu.
Ščitnica je večino časa potisnjena, ni porabe kalorij, zebe nas, vse funkcije so upočasnjene, telo (ščitnica) nas tako ščiti pred pretiranim izčrpavanjem, pretirano porabo hranil in smrtjo. Posledično se v taki situaciji redimo, ker telo ustvarja zaloge zaradi pomanjkanja in stresa. V stresnih situacijah tudi hipofiza, ki stimulira ščitnico in uravnava hormonski orkester, upočasni delovanje funkcij telesa, ker nas na ta način ščiti pred popolno izgorelostjo. Počutimo se utrujene, zaspane, ker se je telo upočasnilo in nam s tem sporoča: "ustavi se!"Kaj pa počnemo mi? Zatekamo se k stimulansom za dvig energije, da se lahko vlečemo skozi dan. Kava, energijske pijače s kofeinom, pa tudi naravna prehranska dopolnila za dvig energije, lahko še dodatno izčrpavajo že tako izčrpano telo. Tudi zdravilo za ščitnico v obliki nadomestnega ščitničnega hormona v obliki levotiroksina, lahko preobremeni naš hormonski sistem, predvsem delovanje adrenalnih žlez, ki so odgovorne za tvorbo kortizola. Z zdravilom se nekaj časa počutimo fantastično, po določenem času pa se sesedemo in smo še bolj utrujeni kot pred jemanjem le tega. Doze zdravila se povečuje in povečuje, kar lahko samo še bolj izčrpava telo.

S svojim življenjskim slogom smo že močno preobremenili naravni bioritem ščitničnih hormonov, kar kažejo tudi vse pogostejša obolenja naših ščitnic.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.07.2020

Vpliv naravne volne na zdravje

Izdelki iz naravne ovčje volne. Volnena posteljnina, volnena ležišča, volnena preja,…
17.07.2020

Brati ali ne brati?

To skorajda retorično vprašanje si zastavljamo ljudje vseh generacij. Otroci velikokrat…
15.07.2020

Žilna kirurgija

Odstranjevanje krčnih žil Spomladi in poleti sonce že tako močno sije, da ljudje kažemo…
06.07.2020

Ognjič. Cvet, ki nikoli ne gre iz mode

Ognjič ali meseček sodi v družino nebinovk (Asteraceae), njegovo znanstveno dvočlensko…
03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…