7 korakov, kako naravno pospešiti presnovo

Ali vam zveni znano, da se redite in v bistvu zelo malo pojeste? Ali pa imate prijateljico, ki poje veliko hrane, in se sploh ne redi? Dobrodošli v svet presnove, ki ni le stvar sreče ali usode ...

Presnova oziroma hitrost presnove je serija kemijskih reakcij v organizmu, kjer preprosto povedano telo troši energijo in pokuri kalorije.

»Presnova je lahko hitra, upočasnjena ali srednja ne glede na velikost ali sestavo telesa,« izjavlja dr. Chin-Hao-Lee, profesor genetike na oddelku za zdravje na harvardski univerzi, in dodaja, da je le delno genska, kajti pravilna prehrana in telesna aktivnost jo lahko pospešita.

Pozdravljeni, sem mag. Vesna Brajnik, certificirana nutricionistka na akademiji za zdravje in znanost v Veliki Britaniji. Moje znanje in delo temeljita na znanosti. Širim znanje o tem, kako si pomagamo s prehrano, pri čemer upoštevam serijo znanstvenih dokazov.

Razkrila vam bom nekaj bistvenih korakov, ki vam bodo pomagali, da dejansko pospešite metabolizem in pokurite več kalorij:

Pospešite tempo z visoko intenzivnim intervalnim treningom, na primer pri sprehodu ali teku pospešite tempo za 30−60 sekund in se nato vrnite na navaden tempo. To ponavljajte 8−12 minut.

Beljakovine: Vsak obrok pospeši presnovo za nekaj ur. To imenujemo termični učinek hrane, ki nastane zaradi dodatnih kalorij, ki jih telo potrebuje za prebavo, absorpcijo in obdelavo hranil v obroku. Beljakovine pospešijo termični učinek hrane kar za 15−30 %, ogljikovi hidrati le za 5−10 % in maščobe za 0−3 %. Ob uživanju beljakovin boste tudi prej imeli občutek sitosti in se ne boste prenajedali.

Voda pospešuje presnovo in pomaga, da ste prej siti, še posebej če jo pijete pol ure pred obrokom.

Lažje uteži: Ustvarjanje mišic z dvigovanjem lažjih uteži pospešuje presnovo.

Zeleni čaj poveča presnovo za 4−5 %. Pomaga vam tudi spremeniti del maščob, uskladiščenih v telesu, v maščobne kisline, kar omogoči, da pokurite maščobe za 10−17 % hitreje.

Pikantna hrana: Paprika vsebuje kapsaicin, ki znatno pospešuje presnovo.

Spanje: Zaradi pomanjkanja spanja pokurite znatno manj kalorij, način presnove sladkorjev in regulacija hormonov za apetit bosta prav tako spremenjena, zato je pomembno, da spite 7−8 ur na noč.

S treningi ne smete pretiravati, kajti to poveča količine prostih radikalov v telesu (več o tem v moji knjigi Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano). Ko pa stradamo in se nepravilno prehranjujemo, izgubljamo pomembna hranila, kar privede do težav in bolezni. Prekinitveni post je zelo aktualna tema in v nekaterih primerih zelo učinkovita, vendar mora biti pravilno izvedena. O tem bom spregovorila na predavanju Metabolizem in prekinitveni post, ki bo, 26. oktobra v City Hotelu v Ljubljani ob 12.30. Prijavite se lahko TUKAJ

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…
13.10.2019

Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se…