Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se zdravniki precej redko odločajo preveriti, ali so morda ravno paraziti vzrok naših zdravstvenih težav. Ampak tudi to se spreminja, saj je zaradi sodobnega načina življenja težav zaradi prisotnosti parazitov čedalje več.

Paraziti oziroma zajedavci so živali (npr. gliste, klopi, uši, garje, komarji, trakulje, tudi amebe in bičkarji, ki so s prostim očesom nevidni ...), ki živijo v ali na gostitelju - živali ali človeku. Gostitelju krade hranljive snovi in ga počasi uničuje. Kdor jim je izpostavljen, lahko resno zboli – tako psihično kot fizično.

V človeku naj bi se nahajalo od 50 do skoraj 300 parazitov, saj mednje štejemo tudi glivice, bakterije, viruse. Najpogostejša črevesna okužba pri nas je s podančicami, ki so dovolj velike, da jih je mogoče videti s prostim očesom v obliki tankih belih nitk. Zrastejo do enega centimetra, gliste so precej večje in dosežejo velikost do 30 cm, medtem ko trakulje tudi do 10 metrov!

S paraziti se lahko okužimo na več načinov, saj jih najdemo v vodi, zraku, hrani ... Še posebej so zanje dovzetni tisti, ki imajo slab imunski sistem oz. živijo nezdravo življenje. Kdor jih ima, se običajno počuti utrujeno, izčrpano, pojavijo se lahko slabokrvnost, tudi prebavne težave, motnje koncentracije, vnetja in poškodbe tkiva, zato je smiselno, da živimo čim bolj zdravo, se pravilno prehranjujemo in poskrbimo, da jim ne zagotovimo pogojev v katerih bi lahko preživeli ali se razmnoževali.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…