Paraziti - ne pustimo, da nas uničujejo

Mnogi se ne zavedajo, kako zelo pogoste so okužbe s paraziti. Nič čudnega, saj se zdravniki precej redko odločajo preveriti, ali so morda ravno paraziti vzrok naših zdravstvenih težav. Ampak tudi to se spreminja, saj je zaradi sodobnega načina življenja težav zaradi prisotnosti parazitov čedalje več.

Paraziti oziroma zajedavci so živali (npr. gliste, klopi, uši, garje, komarji, trakulje, tudi amebe in bičkarji, ki so s prostim očesom nevidni ...), ki živijo v ali na gostitelju - živali ali človeku. Gostitelju krade hranljive snovi in ga počasi uničuje. Kdor jim je izpostavljen, lahko resno zboli – tako psihično kot fizično.

V človeku naj bi se nahajalo od 50 do skoraj 300 parazitov, saj mednje štejemo tudi glivice, bakterije, viruse. Najpogostejša črevesna okužba pri nas je s podančicami, ki so dovolj velike, da jih je mogoče videti s prostim očesom v obliki tankih belih nitk. Zrastejo do enega centimetra, gliste so precej večje in dosežejo velikost do 30 cm, medtem ko trakulje tudi do 10 metrov!

S paraziti se lahko okužimo na več načinov, saj jih najdemo v vodi, zraku, hrani ... Še posebej so zanje dovzetni tisti, ki imajo slab imunski sistem oz. živijo nezdravo življenje. Kdor jih ima, se običajno počuti utrujeno, izčrpano, pojavijo se lahko slabokrvnost, tudi prebavne težave, motnje koncentracije, vnetja in poškodbe tkiva, zato je smiselno, da živimo čim bolj zdravo, se pravilno prehranjujemo in poskrbimo, da jim ne zagotovimo pogojev v katerih bi lahko preživeli ali se razmnoževali.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

02.06.2020

Zdravje si zasluži našo pozornost

Postavite svoje zdravje na prvo mesto z Zdravstvenim zavarovanjem Zdravje. S sklenitvijo…
27.05.2020

Odlična ideja za čudovit vikend izlet: obiščite slikovite griče blizu Slovenskih Konjic

Življenje se počasi vrača v svoje utečene tire, sezona vikend izletov pa je končno spet…
20.05.2020

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
17.05.2020

Modre jagode. Resno?!

Prek internetnih strani je mogoče naročiti malodane vse mogoče, tudi semena modrih jagod.…
17.05.2020

Aktiven način premagovanja stisk

Naporni dnevi so za nami in nekaj ovir je zagotovo še pred nami. Takšno je pač življenje,…