Bakterije, ki prinašajo zdravje

Kadar nekdo omeni bakterije, najprej pomislimo na bolezen. Toda bakterije niso vedno le prinašalke slabega zdravja, temveč nam lahko tudi pomagajo le-tega krepiti.

Tia Kemperle

Mikroorganizmi, ki jih imenujemo tudi probiotiki, pomagajo pri zdravljenju številnih prebavnih obolenj, upočasnijo razvoj alergij pri otrocih ter preprečujejo vaginalne in urinske okužbe pri ženskah. Bakterije, ki prebivajo v črevesju, pomagajo pri prebavi in absorpciji hranil ter prispevajo k imunskemu delovanju.

Probiotiki se med sabo razlikujejo, saj imajo različni sevi bakterij različne učinke. Učinek seva je v prvi vrsti odvisen od kvalitete seva, šele nato pa je pomembno število živih bakterij, ki jih vsebuje. Človeškemu črevesju moramo dodajati to, ker je njegovo. Poskrbeti moramo za vnos tistih sevov, ki koristijo nam in jih telo prepozna kot svoje. Resnično učinkoviti sevi so tisti, ki se lahko naravno prilagodijo kislemu oz. alkalnemu okolju človeškega črevesja. Najbolje se prilagodijo človeškemu prebavnemu traktu bakterije človeškega oz. HUMANEGA izvora (njegovi avtohtoni sevi). Med probiotiki humanega izvora, ki so že dolgo na tržišču, sta sposobna optimalnega preživetja na poti skozi želodčno-črevesni prehod dva seva, in sicer: L. Rhamnosus GG 819 in L. Acidophilus DDS-1.
Prednosti nekaterih bakterij so, med drugim, preprečevanje diareje, lajšanje Kronove bolezni, okužb sečil, prebavnega trakta, ekcema pri otrocih in še bi lahko naštevali.
Z raznovrstno prehrano in dodatki, ki vsebujejo probiotike bomo poskrbeli za učinkovito delo t.i. dobrih bakterij, ki so sicer že prisotne v našem črevesju. Zmanjšale bodo število in učinek nasprotnih, t.im. slabih bakterij, ki povzročajo v telesu vnetja in infekcije ter tako poskrbele za ravnovesje.
Za vnos probiotikov si lahko pomagate tudi z uživanjem prehranskih dodatkov. A previdnost ni nikoli odveč. Preden posežete po njih je pomembno vedeti, da so na primer samo klinično testirani sevi humanega izvora, ki imajo dokazano pozitivne učinke, tisti, ki se jih je smiselno posluževati. To pomeni, da mora biti na izdelku celotna klinična označba seva; Lactobacillus acidophilus DDS-1 (ARS B-3208), Lactobacillus rhamnosus (DSM 25568).
Če je na prehranskem dopolnilu navedena samo vrsta seva Lactobacillus acidophilus, ne da bi bila poleg tudi označba seva, ki je sestavljena iz kombinacije črk in številk, to zagotovo ni sev, klinično testiran z dokazano učinkovitostjo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

13.02.2020

Narava – ponudnica zdravja

Čedalje bolj se zavedamo, da moramo izmed množice izdelkov na tržišču izbrati tiste, ki…
12.02.2020

Oh, te neljube pršice!

Se soočate z nemirnim spancem, se vrtite po postelji in poskušate najti najbolj udoben…
10.02.2020

S prehladi še ni konec

Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in…
09.02.2020

Na preventivnih pregledih se odkrijejo številni bolezenski znaki

Peter Motnik Na preventivnem pregledu odkrijejo očem skrita bolezenska stanja in simptome…
08.02.2020

Izgorelost - vse pogostejša zdravstvena težava

Izgorelost je negativna reakcija na kronični stres. Poznamo več faz izgorelosti,…