Povečana prostata


Pri moških po 50. letu se pogosto pojavljajo težave, kot so oslabljeni curek pri uriniranju, nočno mokrenje, pogostejše dnevno mokrenje, težaven začetek mokrenja, prekinjajoč curek pri mokrenju, občutek nepopolno izpraznjenegaa mehurja ... Vse to so posledica povečane prostate.
Prostata je majhna, za oreh velika in lahka žleza v moškem telesu, ki leži v medenici tik pod mehurjem in oklepa osrednji del sečnice. S starostjo se začne povečevati. V sredini prostate poteka izvodilo sečnice, ki izloča seč in semensko tekočino. Tvori tudi izločke, ki so del semenske tekočine, te pa varujejo spodnja sečila pred vnetji.
Komplikacije, ki lahko nastanejo pri tej majhni žlezi, povzročijo nepredstavljive zdravstvene in psihološke težave moških. Prostato najpogosteje prizadene nenevarno povečanje (benigna hiperplazija - BHP), ki otežuje uriniranje. BHP povzroči opazne simptome šele, ko povečana žleza zaradi pritiska na sečnico ovira uriniranje. Sprva ima bolnik težave pri začetku mokrenja, zdi se mu tudi, da se mehur ni povsem izpraznil, zato mora bolnik pogosteje urinirati. Urin zastaja v mehurju, zato je bolnik dovzetnejši za okužbe in nastanek kamnov. Dolgotrajna zožitev sečnice lahko okvari ledvice. Pri moških s povečano prostato lahko ovirajo pretok urina tudi nekatera zdravila, npr. antihistaminiki.
Preventiva in zgodnje odkrivanje BHP, je ključno za fizično in spolno življenje moškega. Preventivne ukrepe je najlažje izvesti že s samo spremembo življenjskega sloga, kjer naj moški omejijo uživanje alkohola, kave, maščob, tobaka in močnih začimb. V primeru ne-zdravljenja BHP, lahko ta napreduje v regresivno obliko, kar pomeni, da se težave stopnjujejo, zaradi česar prihaja do vnetja sečil, sečnih kamnov ali celo okvare ledvic. Veliko pozitivnih in zdravilnih učinkov pri lažjih in zmernih težavah, ki jih povzroča BHP, se kažejo tudi v koristnih lastnostih rastlinskih izvlečkov, ki so bogate z naravnimi antioksidanti, lignani, fitosteroli, polisaharidi, likopen, betasitosteroli, ki se nahajajo v koprivi, jagodah palmeta, bučah, semenih navadnega lana, paradižniku..

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

07.11.2019

Kako preprečiti poškodbe?

Pravijo, da nesreča čaka na vsakem koraku. Ne glede na naša leta, nas lahko doleti…
07.11.2019

Okužba, ki nas lahko stane življenja

Ko nekdo omeni sprehod po gozdu in prostranih travnikih, zveni idilično. Drevesne…
07.11.2019

Povečana prostata

Pri moških po 50. letu se pogosto pojavljajo težave, kot so oslabljeni curek pri…
05.11.2019

Bakterije, ki prinašajo zdravje

Kadar nekdo omeni bakterije, najprej pomislimo na bolezen. Toda bakterije niso vedno le…
23.10.2019

Jutranji rituali za lepši dan

Čeprav so temperature trenutno precej pomladne, na trenutke celo poletne, pa smo v…