Kako preprečiti poškodbe?


Pravijo, da nesreča čaka na vsakem koraku. Ne glede na naša leta, nas lahko doleti poškodba, kot je zvin, zlom, odrgnina, ureznina, opeklina in še kaj bi lahko našteli. A s previdnostjo, strpnostjo in nekaterimi preventivnimi ukrepi se ji lahko izognemo.
Tia Kemperle
Jesensko sonce je še ravno toliko močno, da nam omogoča uživanje v zunanjih aktivnostih. Še posebej otroci so radi na prostem in se gibajo v naravi, na igralih, plezajo po drevju, kolesarjenju, rolkanju, igranju nogometa in še bi lahko naštevali. Previdnost ni nikjer odveč, še posebej, kadar je v bližini cesta, saj je nevarnost za trčenje toliko večja, posledično so tudi poškodbe hujše. Naučimo otroke, kako se je treba obnašati v prometu, naučimo jih varne vožnje, opremimo jih s čeladami na kolesih, skirojih in drugih prevoznih sredstvih, poskrbimo za zaščito kolen, komolcev in tudi za to, da bodo na cesti dobro vidni.
Precej poškodb se zgodi na trampolinih, še posebej kadar na njem skače več otrok hkrati in brez nadzora odraslih. Umaknimo iz trampolina vse morebitne igrače, kot so žoge, kolebnice in ostalo, prav tako naj bo pravilo, da skače naenkrat samo en otrok. Tudi kadar se odpravite z otrokom na igrišče, preverite ali so plezala primerna njegovi starosti, da niso prezahtevna.
Poškodbe boste preprečili tudi tako, da pri športu ne boste pretiravali in šli preko svojih zmožnosti. Raje se ukvarjajte zmerno z več različnimi športi kot z enim in to zelo intenzivno. Bodite pozorni, da boste vaje izvajali pravilno, s pravilnimi tehnikami ter se pred vsako vadbo dobro ogreli, po koncu vaj pa pravilno raztegnili mišice.
Pitje zadostne količine vode, dovolj počitka med aktivnostmi in pravilna prehrana so prav tako pomembni pri preprečevanju slabega počutja, posledica katerega so lahko poškodbe. Le-te namreč nemalokrat močno spremenijo kvaliteto našega življenja, zato jih je bolje preprečiti kot zdraviti.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

07.04.2020

Izboljšajmo spalne navade in okrepimo imunski sistem

Splošne razmere, ki so sočasno z epidemijo korona virusa večini izmed nas povsem…
02.04.2020

Posvet z zdravnikom odslej tudi na daljavo

V primeru zdravstvenih težav, dvomov in skrbi odgovore na svoja vprašanja lahko po novem…
24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…