Operativni poseg ni edina rešitev, saj lahko veliko storimo sami

Patricija Goubar 

Urinska inkontinenca ali nenadzorovano uhajanje urina je, žal, še vedno tabu tema 21. stoletja, o kateri se javno ne govori pogosto, a lahko vodi v resne psihološke in telesne probleme. 

Statistične informacije o pogostnosti urinske inkontinence v Sloveniji prikazujejo zelo zaskrbljujoče podatke, saj za opisanimi težavami trpi skoraj 40 odstotkov žensk, pogostost urinske inkontinence pa vedno bolj narašča tudi v času nosečnosti in po porodu. Tako jo beležimo kot pogosto in neprijetno nadlogo, ki se pojavlja v vseh starostnih obdobjih in pri obeh spolih, vendar je zaradi anatomski telesnih razlik, kar dvakrat pogostejša pri ženskah.
Stresna urinska inkontinenca je najbolj pogosta.

 

Poznamo tri temeljne tipe urinske inkontinence. Prva je urgentna urinska inkontinenca, ki jo opredeljujemo kot nenadno nehoteno uhajanje urina ob predhodni nujni potrebi po uriniranju brez posebnega razloga, najpogosteje na poti do stranišča, ob poslušanju iztekajoče vode ali ob delu z mrzlo vodo. Zelo pogosto jo spremlja prekomerno aktivni sečni mehur, kar opredeljujemo kot nenadno močno tiščanje na vodo z uhajanjem urina ali brez ter zelo pogostim mokrenjem večkrat dnevno, tudi večkrat na noč. Drugi tip imenujemo stresna urinska inkontinenca, ki se kaže kot nehoteno uriniranje pri kihanju, kašljanju, smejanju, dvigovanju bremen ter pri drugih gibih, ki povečajo pritisk v trebušni votlini, ter še tretji tip, mešana urinska inkontinenca, ki je kombinacija stresne in urgentne urinske inkontinence. Pri ženskah je stresna urinska inkontinenca najpogostejša oblika inkontinence. Bistveno vlogo za nastanek le-te, imajo spremembe v nosečnosti, število porodov, način vodenja porodov, težje fizično delo, kronična obolenje dihal, spremenjena hormonska stanja in drugo.

 

Fizioterapija za uspešno zdravljenje
Pri preprečevanju oziroma zdravljenju urinske inkontinence se v zadnjem času vse bolj uveljavlja vloga fizioterapije in priporočilo, da naj bodo fizioterapevtske metode pri terapiji vedno prva izbira. Obstaja več načinov zdravljenja tovrstnih težav, vendar niso vsi enako primerni ter enako učinkoviti pri vseh bolnicah. Vedeti pa moramo, da kasneje kot pričnemo z zdravljenjem, daljša in napornejša je rehabilitacija.
Ženske velikokrat tožijo nad neuspešnostjo preteklih zdravljenj urinske inkontinence, ki pa jo večini pripisujemo nepravilni vadbi, slabi kontroli vadbe, neustreznemu ter nestrokovnemu pristopu k problematiki in pomanjkljivim navodilom, ki je pogosto le v pisni obliki in s katerim si ženske lahko storijo celo več škode in stanje še poslabšajo.

 

Urinska inkontinenca je lahko ozdravljiva
Kar prepogosta so prepričanja, da je nenadzorovano uhajanje urina nekaj povsem normalnega, kar pride s starostjo, po porodu, ob nosečnosti in da pomoč ni mogoča ali celo, da je potrebno uhajanje vode, kot takšno, sprejeti in z njim živeti. Ne počnite tega tudi vi!
V Termah Dobrna smo v povezavi z Zdravstveno fakulteto in UKC Ljubljana organizirali strokovno usposabljanje naših fizioterapevtov za izvajanje strokovno izpopolnjene in uspešno zaokrožene celostne rehabilitacije konzervativnega zdravljenja urinske inkontinence, ki temelji na individualnem pristopu ter fizikalnemu pregledu pri kontinenčni fizioterapevtki, ki poda glavne smernice obravnave za vsako posameznico posebej. Tako imamo možnost strokovno in po najnovejših metodah pomagati pozdraviti ali vsaj olajšati to nadlogo sodobnega časa.

Strokovni izsledki vse bolj poudarjajo, da ljudje še vedno dajemo premalo pomena mišicam medeničnega dna. Žal je stanje osveščenosti v Sloveniji na tem področju, kot tudi na področju urinske inkontinence, še vedno zanemarljivo, čeprav se s to težavo sooča mnogo ljudi, a jo velikokrat sprejmejo kot normalno stanje, povezano s staranjem.

Patricija Goubar je diplomirana fizioterapevtka, vodja centra za fizioterapijo in balneologijo in vodja masažno-lepotnega centra in salona za nego las v Hiši na travniku Term Dobrna.

POUDAREK:
40 odstotkov Slovenk trpi zaradi urinske inkontinence.

POUDAREK:
Patricija Goubar, dipl. fiziot., vodja Centra za fizioterapijo in balneologijo Term Dobrna, pravi: »Urinska inkontinenca je večinoma ozdravljivo stanje, ki terja ustrezen strokovni pristop in ustrezno kombinacijo specializiranih strokovnih

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

18.10.2019

Visoka smrtnost zaradi raka želodca

Eden najbolj zahrbtnih predstavnikov rakov prebavil je rak želodca, ki je po smrtnosti na…
17.10.2019

Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se…
16.10.2019

Nosečke na potovanju

Zagotovo se boste v 9 mesečni nosečnosti vsaj enkrat odpravili na kakšno potovanje. In le…
14.10.2019

KAJ JE ZOBNI VSADEK?

Zobni vsadek ali implantat je nadomestek zobne korenine, večinoma izdelan iz telesu…
14.10.2019

Nepredvideni stroški pri zdravniku

Nepredvideni stroški pri zdravnikuNe glede na naša leta, nas lahko doletita bolezen ali…