Jutro je, vi pa že utrujeni

V sodobnem svetu se pripoznava vedno več motenj spanja. V resnici je teh motenj bistveno več, kot si mislimo. Nespečnost ni edina motnja spanja. Motnje spanja se lahko kažejo tudi kot prekomerna dnevna zaspanost. Vedno pogostejša je tudi smrčanje, ki samo po sebi še ni motnja spanja, narkolepsija, sindrom nemirnih nog, hoja v spanju,... 

različne motnje spanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V nadaljevanju vam predstavljamo tri zgodbe naših pacientov, ki so po uspešnem zdravljenju ponovno lahko polno zaživeli.

  

Gospa srednjih let

Gospa srednjih let, po izobrazbi pedagoška delavka, se je pri nas oglasila povsem obupana. Prekinitve dihanja med spanjem so pri njej povzročile mnoge duševne težave. Slednje so jo izčrpale do te mere, da so jo odpustili z delovnega mesta, ločila pa se je tudi od dolgoletnega partnerja. Svoje počutje je v tem obdobju opisovala kot utrujeno, otopelo, venomer zaspano in skrajno depresivno.

Po najboljših močeh smo ji pomagali pri odpravi motenj spanja. Prejela je aparat za vzdrževanja stalnega pritiska v zgornjih dihalih, ki se imenuje CPAP. Pacientkino počutje se je vidno izboljšalo, sledile pa so tudi mnoge druge pozitivne spremembe, ki zvenijo skoraj filmsko. K njej se je namreč vrnil mož, čez nekaj časa pa se ji je odprla še nova poklicna pot.

Danes se na redne preglede k nam vrača nasmejana in polna pozitivne energije in vedno znova radi vidimo, kako ji je odprava težav svet postavila na glavo – na dober način, seveda!

 

Nenavaden par

Nekega dne se je v naši ambulanti oglasil resnično nenavaden par. Njega je za njegova leta čisto prehitro napadla demenca, pod roko pa je držal slepo damo. Slednja je opisala, kako jo moti grozno smrčanje njenega moža. Dodala je, da se ji večkrat zazdi, da med spanjem preneha dihati. Čez dan je bil zato redno utrujen, nejevoljen in pozabljiv, kar je še dodatno poslabšalo njegovo že tako težko bolezen. To je seveda vplivalo tudi nanjo, saj ji njegova opora v črnem svetu, ki jo obdaja, pomeni neizmerno veliko.

Opravili smo diagnostiko ter gospodu predpisali primerno terapijo z aparatom za vzdrževanje stalnega pozitivnega tlaka (CPAP). Na ta način smo omilili posledice pomanjkanja kisika v možganih, ki so ga povzročile prekinitve dihanja med spanjem. Seveda je bolnik še vedno svoji bolezni primerno pozabljiv in zmeden, vendar bolezen ne napreduje več.

Oba z ženo sta zaznala resnične spremembe v njegovem počutju. Žena rada hudomušno doda še, da zdaj tudi ona veliko lažje spi in se zbuja bolj spočita.

 

Mladenič

Mnogo ljudi je prepričanih, da se motnje spanja pojavljajo samo pri neaktivnih ljudeh s prekomerno telesno težo. To je sicer praviloma res, vendar obstajajo izjeme. Ena izmed njih je bil mlad fant v začetku svojega življenja. Preden so ga začele pestiti težave je bil poln življenjske energije, polno športno in tudi splošno aktiven, zagnan in srčen.

Sicer je zaznal, da ponoči smrči, vendar je prekinitve dihanja med spanjem prvo opazilo njegovo dekle in ga na to opozorilo. Da je nekaj narobe, so jima pokazali tudi drugi znaki. Za mladi par je bila najbolj zaskrbljujoča erektilna disfunkcija.

Pacienta smo pregledali in stanje med spanjem začasno izboljšali s CPAP aparatom. Med pregledom pa so bile takoj opazni njegovi močno povečani nebnici. Z njuno odstranitvijo je mladenič zopet zaživel in znova pričel zajemati življenje z veliko žlico.

 

MOTNJE DIHANJA V SPANJU, ALERGOLOGIJA IN PULMOLOGIJA

Slovenj Gradec, Partizanska pot 16
T: 059 255 000
M: 051 623 588
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
W: www.pulmolog.com
FB: pulmoradix

promocijsko sporočilo 

 

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…