Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj opravlja več nalog: podpira mehka tkiva, varuje notranje organe, kosti dajejo človeku oporo in omogočajo gibanje. Imamo kar nekaj razlogov, da za naše kosti dobro skrbimo, kajne?

Veronika Bilban
S starostjo počasi izgubljamo kostno maso, zato je pomembno, da kosti čim dlje ohranjamo zdrave in trdne. Da bi to dosegli, ne smemo pozabiti na zadosten vnos vitaminov in mineralov.
Z vitaminom D poskrbimo, da naše telo absorbira kalcij, ki je pomemben za zdrave in močne kosti. Ljudje običajno dobivamo vitamin D s prehrano (jajčni rumenjak, nekatere ribe, kot sta losos in skuša), je pa tudi edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede samo, in sicer s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. Mnogi ga še posebej v zimskih mesecih, ko se sončnim žarkom ne izpostavljajo v tako velik meri, uživajo v obliki prehranskih dopolnil.
Največ kalcija je spravljenih v kosteh in zobeh. Dobri viri kalcija so mlečni izdelki (mleko, siri, jogurti), konzervirane ribe s kostmi, zelena, listnata zelenjava ...
Tudi vitamin A poskrbi za zdrave in močne kosti. Nikar se ne izogibajte ribam in mesu, kosmičem, temno zeleni in oranžni zelenjavi ter sadju. Vitamin A boste našli v korenju, mastnih ribah, krompirju, špinači ... in seveda v prehranskih dodatkih.
Vitamin B12 vpliva na celice, ki gradijo kosti. Nizke ravni vitamina B12 naj bi bile povezane z večjim tveganjem za osteoporozo pri moških in ženskah. Vitamin B12 najdemo v mesu in ribah, žitaricah, školjkah itd.
Tudi vitamin C pripomore k bolj trdnim kostem. Odgovoren je za gradnjo kolagena, kateholaminov (adrenalin, dopamin) in karnitina ter učinkovit izkoristek železa iz hrane. Najdemo ga v brokoliju, cvetači, zelju, limoni, papaji ...
Magnezij je pomemben gradnik kosti in njegovo uživanje prispeva k njihovi trdnosti in normalni strukturi kosti. Najdemo ga v orehih in polnozrnati moki, siru, bananah, algah, mineralnih vodah ...
Vitamin K skrbi za normalno rast in razvoj kosti, zato ga ne smemo zanemariti. Jejmo brokoli, olivno olje, peteršilj, špinačo ... Večkrat izpostavljen je še posebej K2, saj je odgovoren za to, da pove telesu, da se kalcij naloži na kosti in zobe, ne pa drugam. Večinoma ga vsebuje živalska hrani ter živila, ki so fermentirana. Za preprečevanje razvoja osteoporoze je poleg magnezija in vitamina D ključen torej tudi vitamin K2. Ti trije elementi, skupaj s kalcijem, tvorijo naše trdne kosti.

.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…
14.03.2020

Krepitev imunskega sistema

Nižje temperature ter posledično manj gibanja na svežem zraku, so eden izmed dejavnikov,…