Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z naraščanjem stopnje fiziološkega, psihološkega in fizičnega stresa, potrebuje telo za svoje nemoteno delovanje vse večjo podporo. Ta podpora je mogoča s specifičnimi učinkovinami, med katere sodijo esencialni vitamini in minerali.
Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Imunski sistem je ključen za zdravje
Imunski sistem je naš obrambni sistem, ki nas varuje pred vdorom tujkov, kot so bakterije, virusi, glive in strupi. Je pomembna celota različnih specializiranih celic, tkiv in organov, ki skrbijo za ustrezen imunski odgovor, to je prepoznavanje, presnova in odstranjevanje tujkov iz organizma.
V raznih stresnih okoliščinah, boleznih in vnetjih, enolični prehrani ter kajenju se vitamin C porablja bistveno hitreje kot sicer. Pomemben je za ohranjanje ravnovesja imunskega sistema, saj poveča tvorbo belih krvnih celic in tudi absorpcijo železa iz črevesja. Ker je močan antioksidant, nas ščiti pred okužbami, oksidativnim stresom in celo pred razvojem presnovnih bolezni kot je rak.
Za ustrezno rast in razvoj, ustrezen imunski odziv, živčni sistem in reprodukcijo potrebujemo cink. Naše celice ščiti pred oksidativnim stresom, pomembno vlogo pa ima tudi pri zaščiti pred kroničnimi boleznimi.
Beta glukani so naravni polisaharidi, sestavljeni iz molekul glukoze in se nahajajo predvsem v celičnih stenah kvasovk (Saccharomyces cerevisiae). Sposobni so aktivacije imunskega sistema, ker se v tankem črevesu vežejo na specifične imunske celice in tako povečajo sposobnost in število tistih imunskih celic, ki napadejo in odstranijo tujke (viruse, bakterije, parazite, glive) in lajšajo simptome okužb zgornjega respiratornega trakta ter izboljšajo splošno počutje. Maitake goba je dobro poznana drevesna goba, ki raste tudi v Sloveniji, njeno znanstveno ime pa je Grifola frondosa. Aktivno sestavino v Grifoli frondosi imenujemo lentinan in stimulira imunski sistem, poveča produkcijo insulina, s tem zmanjša raven glukoze v krvi, zmanjšuje krvni tlak in raven holesterola.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…
16.03.2020

Qapla – specializirana krema za suho kožo

Kot farmacevtki pozivava k redni uporabi razkužila in ustreznemu čiščenju rok. Razkužilo…
15.03.2020

Hormoni in hujšanje

Ženske danes v želji, da bi shujšale poskušamo različne diete, ki so bolj ali manj…
14.03.2020

Krepitev imunskega sistema

Nižje temperature ter posledično manj gibanja na svežem zraku, so eden izmed dejavnikov,…