Čuvajmo prebavni trakt!

Katarina Kimovec 

V zadnjem času so bolezni prebavil zelo pogoste. V največji meri so posledica nezdravega načina življenja. Na enem od srečanj, ki jih organizira Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, je o boleznih prebavnega trakta predavala dr. Aleksandra Žuber. 

V današnjem času in ob hitrem tempu življenja uživamo hrano, ki nam je neprijazna, škropljena, tudi gensko spremenjena, iz daljnih dežel, za katero pravzaprav niti ne vemo, kako je pridelana. Samo od sebe se zato postavlja vprašanje, ali želimo uživati takšno hrano? Najbolje je, da odgovor poiščemo sami; morda ga odkrijete že tekom popotovanja po prebavnem traktu v naslednjih vrsticah. Nas je na to popotovanje popeljala dr. Aleksandra Žuber.

 

Od ust do želodca 
Prebavni trakt se začne z ustno votlino. Ko zaužijemo hrano je najbolj pomembno, da jo dobro prežvečimo. Hrana gre nato v požiralnik, približno 40 centimetrov dolgo cev, ki se krči in pomaga hrano spravljati v želodec. V spodnjem delu trebušne votline se požiralnik konča v želodcu. Ko je kisline v želodcu preveč, za kar je v največji meri kriva Helicobacter pylori, se lahko na želodčni sluznici naredi razjeda, pride lahko tudi do krvavitve. Bakterijo se v veliki večini dobi zaradi neumivanja rok. Med različnimi metodami odkrivanja je tudi gastroskopija. Zdravljenje poteka z zdravili in v okoli 90 odstotkih je tudi odpravljena. Najbolj alarmanten znak, da je prišlo do krvavitve, je črno blato pri odvajanju. Le-to v okoli 80 odstotkih nakazuje na rano na želodcu. Prav Helicobacter pylori je tudi krivec za povzročitev raka na želodcu.

 

Vnetja trebušne slinavke so dobro zdravljena 
Od želodca navzdol je dvanajstnik, ki je vez med želodcem in tankim črevesom. Trebušna slinavka, ki leži zadaj, vsebuje encime za nadaljnjo predelavo hrane. Vnetij trebušne slinavke je danes bistveno manj kot včasih, so pa vsekakor dobro zdravljena. Znaki za vnetje so lahko bolečina, ki se širi v levi rebrni lok, bledica, pordela lica, bruhanje, driska.
Iz dvanajstnika, kjer se iz hrane v kri posrkajo nujno potrebne snovi za življenje, se hrana pomika v tanko črevo. Suhi del hrane gre v debelo črevo, ki se začne s slepičem. Med najpogostejšimi boleznimi tankega črevesja so celiakija, intoleranca na laktozo in Chronova bolezen. Skupni znaki pri vseh treh boleznih so driska, hujšanje, spahovanje, napenjanje, bolečina v trebuhu, slabo počutje, lahko tudi bruhanje.

 

Ciroza je najhujše obolenje jeter 
Snovi, ki se resorbirajo v črevesju, gredo naprej v jetra. Jetra so naša največja kemična tovarna, saj se vse snovi, ki jih pojemo, tu razstrupijo. Zelo pomemben organ za presnovo maščob je žolčnik. Možne težave, ki se pojavijo, so nastajanje žolčnih kamnov. Znaki so bolečina pod desnim rebrnim lokom, napetost v trebuhu, ki se širi v hrbet, oteklina pod prepono navzdol ter temen urin. Med obolenji jeter je najhujša oblika ciroza. Nastane lahko zaradi prekomernega uživanja alkohola, vnetnih obolenj, pa tudi kot posledica pretiranega uživanja zdravil. Ciroza se navzven pokaže kot zatečenost, rumenkast videz, bolečina pod desnim rebrnim lokom, bledo (aholično) blato, temen urin. Vnetje jeter ali hepatitis povzročajo predvsem virusi, med dejavniki so lahko tudi pretirano uživanje alkohola, razna zdravila, kemične snovi in strupi, motnje v presnovi ali celo spremenjen lasten imunski odziv.

 

Zadnji del prebavnega trakta pogosto prizadanejo hemeroidi
Pri koncu popotovanja po prebavni poti je tu še debelo črevo. Pogoste težave, ki se pojavljajo, so hemeroidi ali žilni vozlji. Ločimo zunanje in notranje hemeroide. Med simptomi so srbeč in neprijeten občutek okoli anusa, sveža krvavitev, bolečina v predelu zadnjika. Nastanejo ponavadi zaradi nosečnosti, staranja, kronične driske ali zaprtja, dolgega sedenja, nezdrave prehrane. V primeru omenjenih simptomov je potrebno obiskati zdravnika. Vzrok za krvavitev iz anusa je lahko tudi rak debelega črevesa ali danke, ki pa se danes uspešno zdravi, zlasti, če je dovolj zgodaj odkrit. Zato je zelo pomembno, da preventivni program Svit jemljemo resno in se nanj tudi odzovemo.

 

Bolje preventiva kakor kurativa
Žubrova poudarja, kako pomembna je preventiva v našem vsakdanu: » Umivajte si roke in ne pljuvajte po tleh, ker se s tem širijo bolezni umazanih rok in tuberkuloza. Vsak kvadratni meter zemlje izkoristite za samooskrbo – pridelavo neoporečne zelenjave in sadja.« Prepričana je, da bomo s slednjim naredili življenje bogatejše in kakovostnejše.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

29.04.2021

Več kot zgolj lep nasmeh

Kljub temu, da se radi pohvalimo, da za svoje zdravje dobro skrbimo, sta zdravje zob in…
27.04.2021

Vse bolj pomembna samooskrba

Visoke grede so čedalje bolj priljubljene, a ne zgolj zaradi pridelka, ki zraste v njih,…
22.04.2021

Mastikina smola pripomore k zdravemu prebavnemu sistemu

To je potrdila Evropska agencija za zdravo hrano (EFSA), ki običajno ne dovoli uporabe…
15.04.2021

Tekočina, ki prebavlja

V rubriki »Kako deluje?« se bomo tokrat dotaknili brezbarvne tekočine v naših ustih, ki…
14.04.2021

Preženite zimsko utrujenost

Ne zgodi se prav poredko, da ljudje predvsem v jesenskem in zimskem času iz…