S prehladi še ni konec

Strokovnjaki menijo, da kljub precej višjim temperaturam kot smo jih vajeni v januarju in februarju, zimskih nadlog še ni konec. Temperature se bodo še spustile pod ničlo in tudi s prehladi še ni konec. Le-ti nas pestijo praktično vsako leto in tokrat ni prav nič drugače. Bojda glavna sezona gripe šele prihaja ...

Letos so do sedaj večinoma zbolevali otroci v šolah, šolske klopi so bile tako prazne, da so združevali učence več razredov v enega. Tudi kolektivi v podjetjih so oslabljeni, saj zbolevajo tudi odrasli. Še posebej gripa je lahko smrtno nevarna za starostnika ali tiste z oslabljenih imunskim sistemom oziroma kroničnimi bolniki. Tudi letos je ta virus v Sloveniji že zahteval nekaj smrtnih žrtev.

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo na pomen higiene rok, ki je ključnega pomena za vzdrževanje zdravja in preprečevanje bolezni. Prav tako strokovnjaki priporočajo gibanje na svežem zraku, prezračevanje prostorov in čim manj zadrževanja na javnih površinah, kjer je veliko število ljudi (na primer zdravstveni domovi, nakupovalna središča ...). Gripa se prenaša s kužnimi kapljicami, zato se je smiselno izogibati neposrednim stikom s tistimi, ki imajo simptome.

Včasih pa se zgodi, da mnogi prehitro postanejo zaskrbljeni, saj niso prepričani ali gre za navaden prehlad ali gripo. Oboje je posledica virusnega obolenja, a kljub temu obstajajo razlike med enim in drugim. Vsi simptomi gripe se pojavijo hkrati ter običajno vztrajajo en teden: visoka vročina, suh kašelj, precej močne bolečine v mišicah in glavoboli, medtem ko se simptomi prehlada pojavljajo postopoma. Virus gripe je torej običajno precej bolj intenziven in pride iznenada.

Ljudje se na viroze odzovemo individualno; nekdo bolezen težje prenaša, nekdo lažje. Prehladi in gripe trajajo približno sedem do deset dni. Kadar po tem času še vedno niste v redu, se morda razlog skriva drugje – v alergiji, sinusitusu ali kakšnemu drugemu vnetju ...

Kadar gripi ali prehladu ne moremo ubežati, temveč se z njima soočamo, je priporočljivo, da ostanemo doma (in ne širimo virusa na ostale), pijemo dovolj tekočine, se ne naprezamo, ampak veliko počivamo ter pomagamo imunskemu sistemu, da se okrepi.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

07.04.2020

Izboljšajmo spalne navade in okrepimo imunski sistem

Splošne razmere, ki so sočasno z epidemijo korona virusa večini izmed nas povsem…
02.04.2020

Posvet z zdravnikom odslej tudi na daljavo

V primeru zdravstvenih težav, dvomov in skrbi odgovore na svoja vprašanja lahko po novem…
24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…