Revolucionarna metoda zdravljenja

Kineziotaping 

Matej Grafenauer 

Fizioterapija je zdravljenje bolezni ali poškodb in njihovih posledic s fizikalnimi sredstvi in metodami. Poznamo različne metode fizioterapije kot so elektroterapija, kinezioterapija, respiratorna fizioterapija ... Obstaja pa metoda, ki je v zadnjih letih izjemno napredovala in jo uporabljajo zdravniki, športniki in fizioterapevti po vsem svetu in se imenuje kineziotaping. 

Mišice niso namenjene zgolj gibanju človeškega telesa, ampak imajo zaradi svoje zmožnosti krčenja in raztezanja ter posledične rasti tudi pomemben vpliv na nadzor delovanja venskega in limfnega cirkulacijskega sistema. Zato lahko nepravilno delovanje mišic zaradi poškodbe, vnetja in oslabelosti povzroči različne vrste simptomov. Zaradi pomembnosti mišice in njenega delovanja se je razvila ideja o zdravljenju z metodo kineziotapinga, ki temelji na telesu lastnem naravnem procesu zdravljenja. Kinezio trakovi kot zunanji dejavniki predstavljajo pomoč pri zdravljenju živcev, mišic, veziv, sklepov in organov, kar pomeni, da telesu omogočijo hitrejše okrevanje in povrnitev funkcionalnih sposobnosti.

Ni le opora, ima rehabilitacijski učinek (mednaslov)
Učinkovitost metode kineziotapinga se kaže z aktivacijo in stimulacijo nevrološkega ter limfnega in krvnega cirkulacijskega sistema z namenom rehabilitacije in protibolečinskega učinka. Uporablja se za zdravljenje bolečine, utrujenosti in vnetja mišic ter za preventivno in kurativno izboljšanje sklepne stabilnosti skozi stimulacijo mišic in mišičnih ovojnic. Namen te metode ni zgolj opora sklepu, temveč tudi lokalna rehabilitacija na območju poškodbe in zdravljenje edema v časovnem ciklu 24 ur na dan. Glavni vplivi kineziotapinga na mišico so drenaža, stimulacija in stabilizacija. Kineziotaping je uporaben za praktično vse oblike kliničnih stanj.
Glavni učinki kineziotapinga (mednaslov)
• izboljšanje funkcije mišic: izboljša kontrakcijo (krčenje mišice), zmanjša utrujenost, napetost in krče, poveča gibljivost in zmanjša bolečino,
• izboljšanje cirkulacije telesnih tekočin: izboljša krvno in limfno cirkulacijo, zmanjša vnetje, otekline in hematome, izboljša metabolizem,
• zmanjšanje bolečine: aktivira spinalne in inhibitorne reflekse ter
• podpiranje funkcije sklepov: normalizira mišični tonus, izboljša obseg gibljivosti, zmanjša bolečino.
Kinezio trakovi (mednaslov)
Trakovi so iz čistega bombaža, kar omogoča nemoteno delovanje funkcije kože (dihanje, potenje, sušenje). Trak ni raztegljiv po širini. Po dolžini je raztegljiv od nič do sto odstotkov, kar ustreza elastičnim lastnostim človeške kože. Lepilo je stoodstotni akril, ki ne draži kože in se aktivira na toploto. Debelina traku je približno enaka epidermisu (vrhnjici) kože in se prilagodi njenemu gibanju. Trakovi so vodoodporni, kar pomeni, da omogočajo daljšo uporabo in udobje, kot je denimo brezskrbno plavanje, tuširanje in savnanje. Trakovi so učinkoviti od tri do pet dni, ob previdni uporabi pri oblačenju in brisanju z brisačo pa tudi dlje.

Matej Grafenauer je študent fizioterapije ECM.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…