Preverite zdravstveno stanje

Boj proti slabemu počutju, nenehni utrujenosti, nespečnosti ali slabi psiho-fizični kondiciji nam jemlje energijo in nas pogosto spravlja v obup. Zakaj bi čakali in vztrajali v tem nelagodnem položaju? Stopimo v akcijo in se lotimo reševanja težave. Sprva doma sami opravimo nekaj testov in če vidimo, da karkoli odstopa od normalnih vrednosti, obiščimo zdravnika, ki nas bo poslal na dodatne teste oziroma nam ponudil strokovno pomoč.

Veronika Bilban

Preverite krvni pritisk

Aparati za merjenje krvnega pritiska so cenovno dostopni, zato, če ga še nimate, si ga čim prej nabavite. Priročno ga je imeti doma, saj ga je v primeru slabega počutja priporočljivo uporabiti. Meritev mora biti manj kot 120/80. Prva številka pomeni višino sistoličnega tlaka (zgornjega krvnega tlaka), ki ga izmerimo, ko srce iztisne kri v žilje, medtem ko druga predstavlja višino diastoličnega tlaka (spodnjega krvnega tlaka), ki ga izmerimo, ko srčna mišica počiva. Če so vrednosti višje, sprva zmanjšajte stres, poskrbite za redno rekreacijo, zmanjšajte vnos soli in se izogibajte alkoholu. Če ne pomaga, obiščite zdravnika.

Opazujte spremembe na telesu

Še posebej pozorni bodite na morebitno spremembo kožnih znamenj. Če najdete katerega, ki je nepravilne oblike, spremenjene barve, asimetričen ali zelo veliki, je smiselno obiskati zdravnika. Obstaja možnost, da imate melanom, kožnega raka, seveda pa ni potrebe, da se predhodno obremenjujete z diagnozo. Pogosto se izkaže, da ni nevarno, če pa je diagnoza resnejša, pa je tako in tako bolje, da se bolezen odkrije ter čim prej začnete z zdravljenjem. Obiščite osebnega zdravnika tudi takrat, kadar opazite na telesu pogost pojav modric, ki lahko nakazujejo na pojav nekaterih bolezni (npr. jeter)

Preverite raven krvnega sladkorja

Nič ne bo narobe, če boste imeli doma pri roki tudi merilec krvnega sladkorja (glukoze). Merjenje ravni glukoze se lotite predvsem takrat, ko se soočate z nenadnim upadom energije. Pri zdravem človeku znaša normalna koncentracija sladkorja v krvi 6,1 mmol/l. Da bi preprečili nihanje, poskrbite za vitko linijo, zdravo prehrano ter zadostno mero gibanja.

Izmerite srčni utrip

Če doma nimate merilca srčnega utripa, nikar ne skrbite. Obstaja tudi bolj preprost, enostaven način, in sicer ta, da s kazalcem in sredincem poiščete utrip na zapestju in s pomočjo ure preštejete, kolikokrat utripne v šestih sekundah, nato pa vse skupaj pomnožite z deset. Med počivanjem naj bi srce utripalo do 60 do100-krat v minuti.

Poslušajte nasvete babice, uporabite alternativo

Marsikatero zdravstveno težavo je mogoče odpraviti že z enostavnim receptom, ki so jih uporabljale že naše babice. Na spletnih straneh, sejmih, predavanjih lahko izveste veliko nasvetov, kako z domačimi pripravki izboljšati zdravje in dobro počutje. Potrebujete le nekaj časa in volje, da znanje pridobite in ga nato tudi pravilno uporabite.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

07.04.2020

Izboljšajmo spalne navade in okrepimo imunski sistem

Splošne razmere, ki so sočasno z epidemijo korona virusa večini izmed nas povsem…
02.04.2020

Posvet z zdravnikom odslej tudi na daljavo

V primeru zdravstvenih težav, dvomov in skrbi odgovore na svoja vprašanja lahko po novem…
24.03.2020

Nekaj enostavnih nasvetov za obrambo proti korona virusu

Besedna zveza, ki je v zadnjih tednih preplavila prav vse komunikacijske kanale in se…
21.03.2020

Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti,…
16.03.2020

Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben…