Manjša višina, a večje težave

Resnična zgodba 

Vanja Slobodnik

Upokojensko življenje Martine Petek s Ptuja so, še preden se ga je dobro navadila, zmotile bolečine. Mislila je, da ima revmo, a je meritev kostne mase pokazala na osteoporozo. Ker so bolečine kljub zdravljenju in ustreznim prehranskim dodatkom vztrajale, se je po pomoč zatekla še k elektromagnetni terapiji, in sicer takšni za domačo uporabo.

Včasih je delala kot slaščičarka in se pozneje prekvalificirala v poslovodkinjo v prodaji. Po predčasni upokojitvi pri 51 letih je tako sprva pogrešala službo, kjer je bila veliko med ljudmi. Z možem imata dva sinova, na katera sta ponosna, in dva vnuka, ki sta jima v veselje.

 

Krhka brezskrbnost 

Njeno upokojensko življenje so leta 1995 zmotile prve bolečine, ki jih opisuje kot trganje v kosteh. Nato so se težave le še stopnjevale in leta 2001 so ji na preiskavi ugotovili osteoporozo. Hkrati so ji zmerili tudi telesno višino. Ta se je zaradi posedanja vretenc zmanjšala s 157 na 152 centimetrov. Sprva je v pravilnost rezultatov kar malce podvomila, a ponovno merjenje je pokazalo enako.

Predpisali so ji različna zdravila za osteoporozo in poleg njih še kalcij z vitaminom D. Svetovali so ji tudi prehrano z veliko mleka in mlečnih izdelkov, zeleno listnato povrtnino, lešnike, orehe ... vse, da bi nehala tako hitro izgubljati kostno maso. Njena višina se je nazadnje ustavila pri 150 centimetrih. »Zdravila so mi pomagala, a bolečine so kljub vsemu ostale,« pove.

 

Magnetna spodbuda 
Ker se bolečina ni umirila, je iskala še druge možnosti zdravljenja, za eno od njih pa je po naključju izvedel njen sin, in sicer za pulzirajočo elektromagnetno terapijo. Domenili so se, da lahko magnetno blazino za domačo uporabo, ki sta jo zasnovala Janko Štifter iz Domžal in Branko Čulig iz Metlike, najprej preizkusi. V blazino je vgrajenih šest tuljav(prevodnikov), skozi katere teče električni tok, ki ustvari umetno magnetno polje. Le to je največji približek zemljinega magnetnega polja in je brez stranskih učinkov. Za različna obolenja so na voljo različni programi z razponom pulzirajočih frekvenc med enim do 21 Hz.

Testirala sem jo šest tednov in po tem času sem na željo ljudi, ki so mi jo posodili, šla na novo merjenje kostne mase. Poklicala sem zdravnico in že v naprej sem vedela kaj bo rekla. Na preiskavi sem bila namreč februarja, takrat pa je bil april. Prosila sem jo, če bi lahko to naredili, ker kupujem magnetno blazino. Zdravnica je menila, da merjenje ne bo pokazalo nič novega in da je zanj škoda denarja, ker je minilo premalo časa.« Vseeno je vztrajala in šla na novo preiskavo. In izid? Kostna masa se je povečala za 1,2 odstotka, pove Martina Petek. "Zdravnica kar ni mogla verjeti. Tako, da je sama rekla, da je res nekaj na tem.«

 

Bolečina je popustila 
Ko je magnetno blazino uporabljala 12 tednov vsak dan zjutraj in zvečer po pol ure, po posebnem programu za osteoporozo, so bolečine hitro začele popuščati, se spominja. Uporabljala je tudi program za okrevanje po zlomih kosti in proti bolečinam ter program za sprostitev, pri katerem naj bi jo obhajali prav blaženi občutki. »Imam občutek, da mi blazina oddaja neko toploto, kot da je pod menoj nekaj toplega. Po programu za sprostitev telesa se umiriš. Čudovito je. Kot da te nekaj zaziblje v sen.« Za zdravljenje osteoporoze še vedno jemlje zdravila, je pa vesela, da se je pospešeno izginevanje kostne mase ustavilo.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

12.12.2019

Resnična junaka, ki se nista predala in sta spisala odmevni življenjski zgodbi

Čeprav sta obsojena na življenje v invalidskem vozičku, sta dokazala, da ne priznavata…
Default Image
09.12.2019

Zavarujte se pred zimo

Jesen in zima sta odličen čas, da okrepimo obrambne sposobnosti svojega organizma. Z…
09.12.2019

Prazniki brez slabe vesti

V veselem decembru se številnim pregreham skoraj ni mogoče izogniti. Zabave do jutranjih…
09.12.2019

Zdrave in trdne kosti

Ste vedeli, da ima odrasel človek okoli 208 kosti? Naš skelet ima pomembno vlogo, saj…
09.12.2019

MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Samo smrčanje ni nič nenavadnega. Od 30-40 % odraslih ljudi smrči. Običajno to še ni…