Dober spanec za boljše rezultate

V marcu, natančneje 16. v mesecu, obeležujemo svetovni dan spanja. Kako zelo je pomemben dober, kvaliteten spanec, poudarjajo tudi strokovnjaki. Če nam ga dlje časa primanjkuje smo v večji meri izpostavljeni tveganju za nastanek nekaterih bolezni, kot so debelost, povišana raven sladkorja, oslabljen imunski sistem in še bi lahko naštevali.
Tia Kemperle
Na splošno velja pravilo, da moramo speti vsaj sedem do osem ur. S tem si zagotovimo ne le fizično, temveč tudi duševno zdravje. Če je mogoče, se odpravimo v posteljo vsak dan ob približno enaki uri, poskrbimo za udobno ležišče, svež zrak v sobi ter primerno temperaturo.

Ker se v mesecu marcu obetajo že prvi tekaška tekmovanja na prostem, ne smemo zanemariti pomen spanca tudi pri športnikih, tekačih. Spanje ima namreč veliko moč, saj skrbi za obnavljanje telesa, ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Še posebej tisti, ki se na športne dogodke opravljajo v bolj oddaljene kraje, morajo pomisliti na časovno razliko, s katero se bodo morali soočiti. Smiselno je torej, da se na pot odpravijo dan ali dva pred tekmovanjem. Tudi jemanje tablet za spanje, pitje kave ali alkohola lahko vplivajo na slabši spanec in posledično na slabši uspeh.

Pomanjkanje spanca nemalokrat povzroči slabšo koncentracijo in motoričnih spretnosti ter vpliva na zmanjšano sposobnost opravljanja določenih miselnih nalog. V nasprotnem primeru pa boste spočiti bolje motivirani, ne boste tako razdražljivi, vaše hormonsko stanje bo v ravnovesju ... Kadar ste v dilemi, ali ponočevati ali se odpraviti v posteljo pravi čas, nikar ne pozabite, da se vam bo v možganih, v primeru neprespanosti, sprostilo manj serotonina, hormona sreče.

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…