Kožni rak

Poznamo več vrst kožnega raka, ki se med seboj razlikujejo po izgledu, hitrosti rasti, nevarnosti zasevanja in tudi po metodah zdravljenja. Kožni rak se pojavlja relativno pogosto in zato je pomembno, da si kožo redno sami pregledujemo in smo sproti pozorni na kakršnekoli spremembe. V kolikor pa opazimo kako sumljivo tvorbo, pa nemudoma opravimo zdravniški pregled.

Tia Kemperle


Kadar se lotite pregledovanja, imejte v mislih opozorilne znake, ki bi lahko nakazovali, da gre za kaj bolj resnega. Pri oceni pigmentnih znamenj je potrebno opazovati lastnosti, kot so asimetričnost znamenja, neenakomerno oblikovani robovi, spremembe v barvi znamenja oz. preverite, če morebiti znamenje ni enakomerno obarvano ter poiščite večja znamenja (večji premer od 5 ali 6 milimetrov). Posebej pozorni morate biti na znamenja, ki so nastala na novo. Prav tako ne spreglejte, če se je katero od znamenj spremenilo tako, da se je nekoliko dvignilo od površine kože in začelo bolj rasti. Strokovnjaki svetujejo, da zdravnika ali dermatologa opozorite tudi takrat, če znamenje začne samo od sebe krvaveti. Dejstvo pa je tudi, da so nekatera znamenja nevarna, četudi nimajo tako izraženih lastnosti. Poleg znamenj je potrebno biti na koži pozorni tudi na vse druge spremembe. V primeru pojava le-teh je potrebno opraviti pregled pri zdravniku.

Pregled je še toliko bolj pomemben, če se zavedamo, da lahko z zgodnjim odkritjem raka kože preprečimo hujše posledice ali celo smrt. Na srečo je velika večina kožnih rakov popolnoma ozdravljivih v začetni fazi. Strokovnjaki torej svetujejo redno samoopazovanje kože, še bolje pa je kožne spremembe kontrolirati pri strokovnjakih.

V življenju nastajajo vedno nove kožne spremembe, z nekaterimi pa se lahko tudi rodimo. S starenjem se spreminjajo, nekatera z leti izgubljajo pigment in zato postajajo svetlejša, spret druga rastejo in se prično bočiti nad nivojem okolne kože. Če imamo več znamenj, je smiselno, da občasno opravimo tudi pregled kože pri dermatologu.

Kadar govorimo o kožnem raku, najpogosteje mislimo na 3 vrste kožnega raka:
BAZALNOCELIČNI KOŽNI RAK (bazocelularni karcinom kože) se pojavlja pri starejših in na predelih, ki so najbolj izpostavljeni UV žarkom (npr. glava). Ta rak ni preveč agresiven, medtem ko je PLOŠČATOCELIČNI KOŽNI RAK (planocelularni karcinom kože) nekoliko bolj agresiven in se najpogosteje odkrije na glavi, vratu in nepokritih delih telesa. Oba je smiselno čim prej v celoti odstraniti z izrezom v lokalni anesteziji, da se ne širi. Predvidoma gre rutinski poseg v plastični kirurgiji, pogosto pa se strokovnjaki poslužujejo rekonstrukcij za kritje defekta po izrezu. Rane se običajno lepo zacelijo. Kljub temu pa je nato priporočljivo, da bolniki spremljajo kožne spremembe in obiščejo dermatologa vsaj enkrat v letu oziroma pogosteje, če tako svetuje dermatolog.
Še posebej nevarno je, če se soočimo z MALIGNIM MELANOMOM – najbolj agresivnim rakastim obolenjem. Ta lahko zaseva po telesu, zlasti kadar tumor raste v globino kože. V večini primerov se maligni melanom razvije na novo, na mestu, kjer prej ni bilo znamenja, zato je pomembno, da si kožo redno sami pregledujemo in smo pri tem močno pozorni na vse novonastale pigmentne tvorbe.
Strokovnjaki v Estetiki Milošević vam lahko kožega raka v kratkem času odstranijo, izrezano tkivo pa pošljejo na patohistološko preiskavo.
Posvet, pregled in morebitno odstranitev znamenj ali kožnega raka lahko opravite V Estetiki Milošević, pri Milošu Miloševiću, dr. med., specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, v Slovenj Gradcu ali v Ljubljani. Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000, po elektronski pošti This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali preko spletnega obrazca.

Promocijsko besedilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME ZDRAVO ŽIVLJENJE

03.07.2020

Trije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom

Sončne vikende marsikdo izkoristi za izlete v naravo in vse več ljudi se odloči za…
30.06.2020

Sonce - prijatelj ali sovražnik?

Sonce vse močneje greje in čeprav se ga neskončno veselimo, se ga moramo malenkost tudi…
28.06.2020

Smo v avtu varni?

Sončni žarki so že močni in zato se jim moramo v najbolj toplem delu dneva izogibati.…
24.06.2020

Najboljša obramba našega telesa je imunski sistem

Vanja Slobodnik Naše telo se vsak dan srečuje z okužbami, ki jih povzročajo virusi,…
22.06.2020

Podpultni vodni filtri za vsak dom

Vodni filter, podpultni Vodni filter, podpultni se namesti pod korito. Filtrirana voda se…